BACK TO
TOP
Τρίμματα

Η διελκυστίνδα ΟΣΔΕ

Οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν, όµως αυτό δεν διασφαλίζει εξ αρχής ότι τα πράγµατα θα γίνουν καλύτερα.

971-trimmata

75
0

Μπορεί και να γίνουν χειρότερα. Όχι γιατί θα φταίει ο νέος υπουργός, Κώστας Τσιάρας αλλά γιατί, σε κρίσιµα ζητήµατα έχει χαθεί ο έλεγχος σε επίπεδο δηµόσιας διοίκησης. Για να το πω µε ποιο απλά λόγια, είναι καιρός τώρα που οι υπουργοί ζητάνε άλλα και η διοίκηση κάνει ότι νοµίζει. Κι όταν λέµε διοίκηση, εννοούµε και τους εποπτευόµενους οργανισµούς.

Σύνδεση µε Κάιρο

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για παράδειγµα, εδώ και δύο µήνες, ο απελθών υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ζητούσε µετ’ επιτάσεως να ανοίξει το ΟΣ∆Ε και για τα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆), έτσι ώστε να προχωρήσει ταχύτατα η υποβολή των δηλώσεων. Σύνδεση µε Κάιρο. Καµιά απάντηση. Ούτε ναι, ούτε όχι. Και το ΟΣ∆Ε δεν άνοιξε και οι δηλώσεις δεν έγιναν και η διελκυστίνδα συνεχίζεται. Εν προκειµένω, η διοίκηση κάνει µε χαρά, µόνο ότι… της κάθεται καλά. Με άλλα λόγια, µόνο ότι είναι σύµφωνο µε τις δικές της «προδιαθέσεις». Κι απ’ ότι φαίνεται, η µετάβαση των δεδοµένων στο gov.gr δεν ταιριάζει ιδιαίτερα µε το «ταπεραµέντο» του κυρίου Μπαµπασίδη. Αλλιώς έχει µάθει ο άνθρωπος κι αλλού έχει το νου του.

Ανοιχτή γλώσσα

Το έχω πει πολλές φορές, θα το πω άλλη µια. Η αποκατάσταση της οµαλότητας στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων µπορεί να ξεκινήσει µόνο µε την ενίσχυση του ψηφιακού κράτους και φυσικά µε τη φιλοξενία όλων των δεδοµένων και όλων των εφαρµογών στο δηµόσιο ψηφιακό νέφος. Έχει πολύ λίγη σηµασία ποιοι και µε ποιον ακριβώς τρόπο θα συνδράµουν, αν χρειάζεται να συνδράµουν, σ’ αυτή την υπόθεση. Αυτό που έχει σηµασία είναι να χτίζεται χρόνο µε το χρόνο µια ισχυρή βάση δεδοµένων, να µιλάει κοινή γλώσσα (ανοιχτός κώδικας) µε όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισµούς (ΑΑ∆Ε, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΟ κ.α.) και να είναι κτήµα του ∆ηµοσίου.

Κοντογείτονες

Οφείλω να οµολογήσω ότι απορώ γιατί ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, βαθύς γνώστης της πληροφορικής και άνθρωπος µε ευαισθησίες για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αγροτική παραγωγή, δεν έχει πάρει πάνω του αυτό το εγχείρηµα. Νοµίζω πως ήρθε η ώρα, σε αγαστή συνεργασία µε τον Κώστα Τσιάρα, να θεµελιώσουν την αναγέννηση του ΟΣ∆Ε. Έχω άλλωστε την εντύπωση ότι οι οδηγίες επ’ αυτού και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στην πλατεία Βάθη, ήταν σαφείς. Όλα στο φως, όλα στο gov.

Παντελονιάσµατα

Εδώ και µια 20ετία περίπου, η αγροτική ατζέντα περιστρέφεται γύρω από το ΟΣ∆Ε, το πότε, το πόσο και το αν θα πληρωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Εδώ και µια 20ετία περίπου έχει στηθεί µια «µηχανή» που φορτώνει οικονοµικά βάρη, στερεί κοινοτικούς πόρους και γεµίζει ανασφάλεια τους αγρότες. Η λύση στο συγκεκριµένο πρόβληµα, θα µπορούσε να αποτελέσει την αρχή της λύσης για πολλά από τα µεγάλα θέµατα µε τα οποία βρίσκεται σήµερα αντιµέτωπη η ελληνική γεωργία. Μια ισχυρή, λειτουργική και εύχρηστη βάση δεδοµένων θα µπορούσε να είναι το εργαλείο µε το οποίο κάθε υπουργός και κάθε πολιτική ηγεσία θα µπορούσε να χαράσσει και να ασκεί πολιτική, χωρίς να ζητιανεύει υποστήριξη από τις υπηρεσίες και τις διοικήσεις, χωρίς στο τέλος να την έχει.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία