BACK TO
TOP
Τρίμματα

Οι εξωτερικοί… συνεργάτες

Αναλυτικότερα, το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επανα-υπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

973-trimmata

38
0

Εκ παραδροµής

∆εν υπάρχει πιο ξεκάθαρη παραδοχή για το πόσο διαβρωµένο είναι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, που προορισµό έχουν τους αγρότες. Τί µας είπε µε την ανακοίνωση του ο Οργανισµός Πληρωµών; Εκ παραδροµής, αντί να πληρώσουν µε βάση τις δηλώσεις του 2022, πλήρωσαν τον κόσµο µε τις δηλώσεις που είχαν γίνει το 2021. Εκ παραδροµής…

Όποιος πρόλαβε

Και τι διαπίστωσαν στη συνέχεια; Ότι πλήρωσαν κάπου 12 εκατ. ευρώ περισσότερα. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο, που δεν το λένε στην ανακοίνωσή τους τα ξεφτέρια, είναι ότι η πληρωµή ήταν άλλα αντί άλλων. ∆ηλαδή, µέσα στους 196.000 δικαιούχους, που πληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2023, άλλοι πήραν περισσότερα απ’ όσα δικαιούνταν άλλοι πήραν λιγότερα και άλλοι δεν πήραν τίποτα. Κι απ’ ότι φαίνεται, αυτό συµβαίνει συχνά. Το δείχνουν οι αντιδράσεις των αγροτών µετά από κάθε πληρωµή. Το πιστοποιεί και η συστηµατική άρνηση των αρµοδίων να πουν καθαρά πριν από κάθε πληρωµή τι θα πληρώσουν (ανά στρέµµα, όχι γενικά τα συνολικά ποσά κάθε κατηγορίας που για έναν αγρότη δεν σηµαίνουν τίποτα) αλλά ούτε και µετά από κάθε πληρωµή τι πλήρωσαν (πάλι ανά στρέµµα).

Μέχρι το λαιµό

Η χοντράδα, η συνειδητή χοντράδα και όχι… εκ παραδροµής, όπως θέλουν να λένε, που επέλεξαν να κάνουν τον Ιούλιο του 2023, έρχεται να επιβεβαιώσει το πόσο έχει προχωρήσει η σήψη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Πόσο έχουν απαξιωθεί οι αρµόδιες αρχές, όπως εν προκειµένω ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πόσο έχουν εισχωρήσει στους «αρµούς» της δηµόσιας διοίκησης τα ιδιωτικά συµφέροντα κάποιων σχηµατισµών που λυµαίνονται το χώρο και πόσο έχει περιφρονηθεί η σηµασία της αγροτικής δραστηριότητας και ο ρόλος του αγρότη.

Και όλοι λάδι

Σε µια χώρα που σέβεται την ύπαρξή της, όλοι οι φέροντες ευθύνη γι’ αυτό το κατάντηµα θα είχαν και τις ανάλογες κυρώσεις. Πιθανοί εξωτερικοί συνεργάτες µε «συµµετοχή στο έγκληµα» δεν θα µπορούσαν ποτέ ξανά, οριστικά και αµετάκλητα, να διεκδικήσουν δουλειά από το δηµόσιο. Στην Ελλάδα, ακόµη και τη στιγµή που αποκαλύπτεται σε όλο της το µεγαλείο η γύµνια τους, την ίδια αυτή στιγµή, διεκδικούν και πάλι, χωρίς κανέναν φραγµό, συµµετοχή σε «παραφουσκωµένα» έργα, αξιώνοντας να διαχειρισθούν τις µαύρες τρύπες που οι ίδιοι άνοιξαν.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία