BACK TO
TOP
Τρίμματα

Περί ελάχιστης τιμής

Για όλους αυτούς που απορούν, γιατί καθυστερεί τόσο πολύ φέτος το «άνοιγµα» του ΟΣ∆Ε, η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν ήταν έτοιµος, αυτός που νέµεται την υπόθεση του ΟΣ∆Ε τα τελευταία 10 χρόνια.

974-trimmata

Γιάννης Πανάγος

86
0

Εποµένως, λίγη υποµονή.  Απ’ ότι µαθαίνω, το τελευταίο διάστηµα, οι πόροι, όπως λέγονται στη γλώσσα των υπολογιστών, που έχουν να κάνουν µε τη βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο gov.gr παρουσιάζουν αδικαιολόγητη αύξηση. Κάτι µου λέει, ότι αυτοί που µέχρι χθες δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για το δηµόσιο ηλεκτρονικό νέφος, τώρα προσπαθούν να «ξεπατικώσουν» τους κώδικες και να προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα.

Κλωνοποίηση συστήµατος

Αν δεν είναι έτοιµοι µέσα στον Ιούλιο, κοντά είναι και ο Αύγουστος. Κάποια στιγµή θα τα καταφέρουν να προσαρµόσουν τα συστήµατά τους στις προδιαγραφές του gov.gr και τότε, ποιος τους πιάνει. Βλέπετε, µέχρι πριν από λίγο καιρό, το σχέδιό τους ήταν να επαναφέρουν τα δεδοµένα του ΟΣ∆Ε στα σκοτεινά υπόγεια των δικών τους servers. Το σχέδιο είχε τεθεί σε εφαρµογή από τις αρχές του χρόνου, είχαν εξασφαλίσει επ’ αυτού τη σύµφωνη γνώµη των «κρατούντων» στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ήταν θέµα χρόνου να βρεθεί το κατάλληλο timing, ώστε να γίνει η µετάβαση.

Στην Ελλάδα όλα γίνονται

Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό το σχέδιο ναυάγησε. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του προηγούµενου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην κρίσιµη φάση του όλου εγχειρήµατος και η σαφής απόσταση που πήρε απ’ όλα αυτά, ο σηµερινός υπουργός, Κώστας Τσιάρας, έχουν γκρεµίσει τα όνειρα του πολυµήχανου «κλειδοκράτορα» του ΟΣ∆Ε, µε αποτέλεσµα, εδώ και λίγο καιρό να αλλάξει ρότα. Το αν θα προλάβει παίζεται, ωστόσο, ο στόχος είναι σαφής. Όπως «κατέκτησε» πριν από µερικά χρόνια τον ΟΠΕΚΕΚΕ, έτσι να «καταλάβει» και την ψηφιακή διακυβέρνηση. Άλλωστε στην Ελλάδα ζούµε, όλα γίνονται!

Το συν που έγινε πλην

Προς το παρόν, τα παρατράγουδα στον Οργανισµό Πληρωµών και τα βάσανα των αγροτών δεν έχουν τέλος. Η λίστα µε τις πληρωµές άµεσων ενισχύσεων που είναι υποχρεωµένος να δηµοσιεύει κάθε χρόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γεµίσει «µουντζούρες» από τα γράψε – σβήσε των επιτελών του Οργανισµού και όσων έχουν πρόσβαση στα εν λόγω δεδοµένα. Έτσι, το ποσό των 13.999.195 ευρώ που φιγουράριζε για κάποιες εβδοµάδες δίπλα στο όνοµα Σπυρίδων Κανελλόπουλος από την περιοχή Ήλιδα της Ηλείας, την περασµένη Κυριακή βρέθηκε µε αρνητικό πρόσηµο, δηλαδή -13.999.195 ευρώ, ενώ τη ∆ευτέρα αντικαταστάθηκε και το όνοµα µε αυτό του Οργανισµού Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισµού και Εγγυήσεων.

Μπήκε χέρι

Σχεδόν τις ίδιες, µέρες αφαιρέθηκε, άγνωστο γιατί, από τα ονόµατα µε τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης ένα άλλο όνοµα (Αριστείδης ο ∆ίκαιος) που φιγουράριζε µάλιστα στην κορυφή της λίστας µε τους δικαιούχους του 2022. Κι αυτά, είναι λίγα µόνο από αυτά που περιέρχονται σε γνώση του Τύπου και ενίοτε των εισαγγελικών αρχών. Υπενθυµίζεται ότι «τα καλά παιδιά» της Αγίας Παρασκευής, έχουν πάρει ήδη το δρόµο για το κακουργιοδικείο, µετά τα όσα έχουν πιστοποιηθεί εις βάρος τους στο θέµα µε τα βοσκοτόπια και το Εθνικό Απόθεµα.

Το κακό είναι ότι στο τέλος τον λογαριασµό τον πληρώνουν οι αγρότες και ενίοτε οι Έλληνες φορολογούµενοι. Ήδη, σε µια πρώτη αναφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ, προφανώς µε αφορµή τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ύψους 63 εκατ. ευρώ, καθώς πληρωµές του 2022 έγιναν µε βάση το ΟΣ∆Ε της προηγούµενης χρονιάς, γίνεται λόγος για τον τρόπο µε τον οποίο οι αγρότες οφείλουν να ανταποκρίνονται στις περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων που τους αφορούν. Είναι απ’ ό,τι φαίνεται το προοίµιο, πριν τους έρθει και ο λογαριασµός. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία