BACK TO
TOP
Τρίμματα

Έλλειψη σχεδιασμού

Πολύ θα ήθελα να βρω έναν σοβαρό λόγο για τον οποίο να είµαι αγρότης αυτή την περίοδο. Προσωπικά δεν τον βρίσκω. Κι απ’ ότι φαίνεται χρόνο µε το χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί οι οποίοι χάνουν τον ενδιαφέρον τους για το αγροτικό επάγγελµα. Ακόµα και το πρόγραµµα Νέων Αγροτών, όπως έγραψε πριν από λίγο καιρό η Agrenda, αρχίζει να χάνει την απήχησή του στις νέες γενιές.

976-trimmata

Γιάννης Πανάγος

23
0

Σκέτο χαµαλίκι

Καύσωνας, παρατεταµένη ξηρασία, εντοµολογικές ασθένειες, πανώλη των µηρυκαστικών, αδιόρθωτο ΟΣ∆Ε, έλλειµµα συνεργατισµού, αθέµιτες εµπορικές πρακτικές, απουσία στοιχειώδους σχεδιασµού για την ανάπτυξη της γεωργίας, πληµµελής χρηµατοδότηση, υπέρµετρη γραφειοκρατία, είναι λίγα µόνο απ’ αυτά που καλείται να αντιµετωπίσει αυτό τον καιρό κάθε αγρότης και φυσικά δεν αντιµετωπίζονται.

Λαθρεµπόριο

Γιατί να είναι κάποιος σήµερα κτηνοτρόφος και µάλιστα προβατοτρόφος; Όταν τα φορτηγά µε ζώντα ζώα έρχονται µαζικά και χωρίς κανέναν έλεγχο από Ευρωπαϊκές και Τρίτες χώρες και τα κρέατα που φθάνουν στην αγορά χαρακτηρίζονται ελληνικά; Όταν το µαύρο χρήµα των ζωεµπόρων καταλύει κάθε έννοια λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και υπονοµεύει συστηµατικά την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων εκµεταλλεύσεων και των προϊόντων που παράγονται στη χώρα µας;

Γάλα σε  πηγάδι

Όταν, το ζωικό κεφάλαιο στον κλάδο των αιγοπροβάτων µειώνεται, είτε λόγω του κατακλυσµού που έγινε τον περασµένο Σεπτέµβριο, είτε λόγω της πανώλης που ενέσκηψε τελευταία και την ίδια στιγµή, βλέπεις τους γαλατάδες να πιέζουν για περαιτέρω µείωση της τιµής στο πρόβειο και γίδινο γάλα. Χωρίς µάλιστα να καταγράφεται αντίστοιχη µείωση (λόγω έλλειψης πρώτης ύλης) στην παραγωγή φέτας που ως γνωστόν είναι ΠΟΠ και παράγεται αποκλειστικά από ελληνικό γάλα.

Μήπως κι εδώ τα βυτία αρχίζουν πάλι να πηγαινοέρχονται, χωρίς να ακολουθούνται πολλές διατυπώσεις;

Εισαγόµενο λάδι;

Γιατί να είσαι ελαιοκαλλιεργητής, όταν οι πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα από καθαρά εξαγωγική χώρα στο ελαιόλαδο, να αρχίζει να εισάγει «λάδι» από Τρίτες χώρες προκειµένου κάποιοι µεγάλοι εγχώριοι τυποποιητές να καλύψουν τις παραγγελίες τους (προς εξαγωγή) για ελληνικό extra παρθένο ελαιόλαδο; Πως µπορεί να περιφρουρηθεί  έτσι η ταυτότητα του ελληνικού ελαιολάδου και να χτιστεί ένα όνοµα που θα το καταστήσει περιζήτητο στις διεθνείς αγορές; Το κυριότερο όµως, πως θα µείνει µετά απ’ όλα αυτά ζωντανός ο ελληνικός ελαιώνας και ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός;

∆εκαπέντε plus

Στο σκληρό σιτάρι, το εγχώριο ιδιωτικό εµπόριο βρήκε πάλι τον τρόπο να προτείνει στους Έλληνες παραγωγούς τη χαµηλότερη τιµή πανευρωπαϊκά. Κι ας είναι φέτος η εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου η καλύτερη των τελευταίων ετών. Με ποια συλλογικά σχήµατα να αντισταθεί ο αγρότης της χώρας µας σ’ αυτού του είδους τις εµπορικές πρακτικές και µε τι κουράγιο να επενδύσει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του; Κι όλα αυτά, όταν έχει πάει Αύγουστος και τρέχεις για το ΟΣ∆Ε. Όταν οι τράπεζες δεν σου δίνουν σηµασία γιατί δεν έχεις τελειώσει µε τη δήλωση. Κι όταν οι «τεχνικοί σύµβουλοι» βρίσκουν ευκαιρία να σε ξεζουµίσουν, ενώ µαλώνουν µεταξύ τους αυτοί που έχουν αρπάξει ήδη τα εκατοµµύρια (15 συν ΦΠΑ)!

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία