BACK TO
TOP
Τρίμματα

Εκεί όπου υπάρχει χρήμα

Αν διαπιστώνω κάτι, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ δηµοσιογραφικά τον αγροτικό χώρο, είναι ότι, τα αντανακλαστικά των πολιτικών ενεργοποιούνται εκεί όπου υπάρχει χρήµα. Έτσι, µπορεί, θέµατα τεράστιας σηµασίας για την πολυπληθή κοινωνία των αγροτών να λιµνάζουν χωρίς κανείς να δείχνει διάθεση να τα αντιµετωπίσει, ενώ αντίθετα, όταν πρόκειται για business µε σαφές οικονοµικό αντικείµενο, όλοι σπεύδουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

977-trimmata

Γιάννης Πανάγος

117
1

Το πρώτο ταξίδι

Το λέω αυτό, γιατί µου έκανε εντύπωση η σπουδή του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, να σπεύσει στην Κρήτη, προκειµένου να υπογράψει τη µελέτη διαχείρισης των υδάτων του νησιού µε την Ολλανδική HVA και την ελληνική ΤΕΡΝΑ ΑΕ. ∆υσκολεύεται ωστόσο να θέσει σε εφαρµογή ένα σχέδιο αναβάθµισης των υπηρεσιών συµβουλευτικής προς τους αγρότες, προκειµένου να διευκολυνθεί όσο γίνεται η ανασυγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και οι λειτουργία τους σε πιο υγιείς βάσεις.

Η πρώτη γκέλα

Αντίστοιχα, φρόντισε να «υιοθετήσει» την ακριβοπληρωµένη σύµβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ µε την κοινοπραξία εταιρειών τεχνικής υποστήριξης του Οργανισµού, παρά τα αδιέξοδα που έβλεπε ότι δηµιουργεί. Αντίθετα, παραβλέπει τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν σήµερα οι αγρότες στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, τις παρενέργειες αυτού του κενού στη συναλλακτική τους σχέση µε τράπεζες και τις δηµόσιες υπηρεσίες. Παραβλέπει ακόµα και το ενδεχόµενο να µην καταστεί δυνατή η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης µέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή να χρειασθεί αυτή να πιστωθεί στα «τυφλά», οδηγώντας την υπόθεση σε νέα… παρατράγουδα.    

Ρηχή ρητορική

Είναι εύκολο να λες ότι είσαι µε τους αγρότες και ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα τους. Το είχαµε ακούσει άλλωστε κατά κόρον από τον προκάτοχο του κ. Τσιάρα. Είναι όµως δύσκολο να αφουγκράζεσαι πραγµατικά τις ανάγκες του αγροτικού κόσµου να αντιλαµβάνεσαι την πίεση που υφίστανται οι αγρότες τόσο από τις αγορές όσο και από οργανωµένα συµφέροντα και να βάζεις τα στήθη σου µπροστά, προκειµένου να δροµολογηθούν λύσεις στα θέµατά του. Το ίδιο εύκολο θα ήταν και για µας εδώ στην Agrenda, να λιβανίζουµε µέρα νύχτα τον υπουργό (όπως κάνουν άλλοι) και… να έχουµε το κεφάλι µας ήσυχο. Προφανώς δεν είναι αυτή η αποστολή µας.

Στη σιγουράντζα

Κάτι λιγότερο από δύο µήνες θητείας είναι πολύ µικρό διάστηµα για να κριθούν οι  επιδόσεις ενός υπουργού µε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Είναι ωστόσο αρκετό διάστηµα για να καταλάβει ο καθένας, αν ο συγκεκριµένος υπουργός κινείται µε αποφασιστικότητα στο δρόµο των αλλαγών και των µεταρρυθµίσεων, εισάγοντας µια νέα φιλοσοφία πολιτικής ή αν βαδίζει την πεπατηµένη, παίζοντας στα σίγουρα και αδιαφορώντας για την πίεση των προβληµάτων στην ευρύτερη κοινωνία.

Κουρδίζοντας

Και για να το πούµε και λίγο διαφορετικά, κ. υπουργέ, ανακαλώ στη µνήµη µου εκείνη τη φράση του Θεσσαλού τραγουδοποιού, Θανάση Παπακωσταντίνου, που λέει… περάσαµε πιο πολύ καιρό κουρδίζοντας, παρά παίζοντας!

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία