BACK TO
TOP
Τρίμματα

Αποδυναμωμένοι αγρότες

H σηµαντική υποχώρηση που καταγράφεται στα ποσοστά της Νέας ∆ηµοκρατίας στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, δείχνει καθαρά την αποµάκρυνσή της από την πραγµατικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Την ίδια στιγµή, αυτή η υποχώρηση θα µπορούσε να λειτουργήσει ως το τελευταίο καµπανάκι αφύπνισης, πριν έρθουν τα χειρότερα. Μ’ αυτή την έννοια, τα όσα ειπωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο από το στόµα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ∆ΕΘ θα είναι και το µέτρο για το αν η κυβέρνηση έχει λάβει τελικά ή όχι το µήνυµα της βάσης.

982-trimmata

1485
1

Στην τύχη τους

Ειδικότερα στον αγροτικό χώρο, αυτά που έχουν µείνει πίσω είναι πολλά. ∆εν είναι υπερβολή να πούµε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν αφήσει τους αγρότες στο… έλεός τους. Εδώ και κάποια χρόνια, το όποιο ενδιαφέρον για τους αγρότες ή µάλλον για την αγροτική δραστηριότητα, εκδηλώνεται όταν οι µεγάλες µεταποιητικές µονάδες δυσκολεύονται να βρουν την απαραίτητη πρώτη ύλη (είναι δηλαδή ενδιαφέρον για τους βιοµήχανους), όταν οι τιµές στο ράφι αυξάνονται πολύ (είναι δηλαδή ενδιαφέρον για τους καταναλωτές - ψηφοφόρους) και όταν συντελείται καµιά µεγάλη φυσική καταστροφή, εποµένως τίθεται σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια.

Άµορφη µάζα

Πρωτογενές ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή δεν υφίσταται. Για τις κυβερνήσεις, οι αγρότες στην Ελλάδα, µετά την πλήρη αποδυνάµωση των οργανωτικών τους δοµών, είναι µια «άµορφη µάζα» που άγεται και φέρεται από το πελατειακό κράτος και τα µέσα που το υπηρετούν, χωρίς να διαθέτει τρόπους αντίδρασης και επηρεασµού των κρίσιµων αποφάσεων. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο αποδυναµωµένοι είναι οι αγρότες, τόσο περιορισµένες είναι και οι αντιδράσεις τους.

Πολιτική γκάλοπ

Όλες οι ελπίδες, λοιπόν, στρέφονται στα γκάλοπ. Όσο η κυβέρνηση χάνει ποσοστά, τόσο οι αγρότες µπορούν να ελπίζουν σε µια διαφορετική µεταχείριση. Όχι πάντως κάτι σοβαρό και µε µακροπρόθεσµο ενδιαφέρον. Μαθαίνω, για παράδειγµα, ότι κάποιοι «φωστήρες» του Μαξίµου έβγαλαν ξανά από το «αραχνιασµένο» συρτάρι τα «κόκκινα» δάνεια και έχουν ετοιµάσει, λέει, µια ακόµα… ευνοϊκή ρύθµιση για αγρότες και συνεταιρισµούς µε παλιές οφειλές στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή PQH της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας.

Επανάληψη

Κάποια 24ωρα νωρίτερα κατατέθηκε στη Βουλή και η µόνιµη ρύθµιση για το αγροτικό πετρέλαιο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2025. Επίσης, οι αποζηµιώσεις για τις πληµµύρες του περασµένου Σεπτεµβρίου και οι «ιδέες» για τα έργα στη Θεσσαλία θα είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι κατ’ ανάγκην ότι η προσέγγιση στα θέµατα των αγροτών έχει αλλάξει.

Τσεκ άουτ

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες κάτι δείχνει να κινείται πάλι. Η έκθεση για το µέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, που έχει στα χέρια της η Επίτροπος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, µάλλον ανακατεύει ξανά την τράπουλα της ΚΑΠ, χωρίς να εξασφαλίζει περισσότερα χρήµατα για τη χρηµατοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κάπως έτσι, το λεγόµενο τσεκ θα δίνεται από δω και µπρος µε κοινωνικά κατά βάση κριτήρια (τέλος τα εκτατικά δικαιώµατα) και όλο το ενδιαφέρον µεταφέρεται στη δίκαιη µετάβαση και στην ειδική στήριξη κάποιων ορεινών και µειονεκτικών περιοχών. Θα έχει λέτε να µας πει κάτι για όλα αυτά ο πρωθυπουργός; 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-09-2024 18:12Αγρότης

Μας έχει γονατίσει αυτή η κυβέρνηση... Η μόνη επιθυμία που έχουμε είναι να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!!!! Να δουλεύουμε για να βγάλουμε μόνη μας το ψωμί των παιδιών μας. Και όμως δεν μας αφήνουν... Ποια πατρίδα θα αγαπήσουν τα παιδιά μου; Ετούτη την πατρίδα που βλέπουν τους γονείς τους να κλαίνε κάθε μέρα γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Ετούτη την πατρίδα που βλέπουν τους γονείς τους, που με το ζόρι αγοράσουν το καθημερινό ψωμί και ας δουλεύουν όλη την ημέρα στα χωράφια και στα ζώα;;; Καημένη Ελλάδα, που όλοι σε "λατρεύουν" αλλά κανένας δεν σε αγαπάει...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία