BACK TO
TOP
Τρίμματα

Νέου τύπου φεουδαρχία

Θα µπορούσα να πω ότι ο τρόπος µε τον οποίο αντιδρά στα θέµατα ο σηµερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, είναι αργός, δείχνει ωστόσο να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

983-trimmata

66
1

Το ‘πιασε το θέµα

Για παράδειγµα, η παρέµβασή του στο τελευταίο Άτυπο Συµβούλιο Υπουργών και οι επισηµάνσεις του για τα λεγόµενα eco-schemes, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άφησε µάλιστα να εννοηθεί ότι αντί για όφελος βγάζουν κόστος. Ζήτησε, λοιπόν, η κάθε χώρα να έχει την άνεση να τα προσαρµόζει µε µια απλή ενηµέρωση στις Βρυξέλλες και όχι µε αλλαγή κάθε φορά στο Στρατηγικό Σχέδιο, έτσι ώστε οι ρυθµίσεις να είναι πιο αποτελεσµατικές και να διευκολύνουν πραγµατικά τους αγρότες.

Οι αγροφύλακες

Θα συµπλήρωνα εδώ ότι τα οικοσχήµατα στην Ελλάδα, είναι κοµµένα και ραµµένα στα µέτρα των µελετητών και των παντός είδους «τεχνικών συµβούλων» των αγροτών. Το γεγονός ότι τον περασµένο χρόνο τα 40 από τα 425 εκατ. ευρώ των eco-schemes, τα µοιράστηκαν, ο αρχιερέας του ΟΣ∆Ε και δέκα ΚΥ∆ατζήδες, δείχνει το µέγεθος της «διαρροής» και την έκταση της «διαφθοράς». Με τέτοια… πρόσοδο, ποιος από τους γραφειοκράτες της ∆οµοκού και της Λεωφόρου Καβάλας θα µπορούσε να εκφράσει φέτος διαφορετική άποψη για να µην… διπλώσει το έγκληµα;

Ουγγαρέζα

Όσο για τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, µε τα περσινά δεν θέλησε να ασχοληθεί, τα φετινά δεν πρόλαβε να τα διορθώσει, τους ντόπιους ωφεληµένους απ’ όλη αυτή την στρέβλωση (των eco-schemes) δεν τόλµησε να τους στεναχωρήσει, διάλεξε τον µακρύ δρόµο των Βρυξελλών (εν προκειµένω της Βουδαπέστης), µήπως και καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση, τουλάχιστον ως τον επόµενο χρόνο.

ΚΑΠαρωµένοι

Στο µεταξύ τα γεγονότα τρέχουν. Η µελέτη για την ευρωπαϊκή γεωργία που έχει στα χέρια της η Επίτροπος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, µάλλον θα πρέπει να προβληµατίζει ακόµα περισσότερο το στρατηγείο της πλατείας Βάθη. Κι αυτό γιατί, η βασική ιδέα της έκθεσης είναι το λεγόµενο τσεκ (βασική ενίσχυση) να αποδίδεται στους αγρότες µε κοινωνικά κριτήρια, κάτι σαν παρηγοριά στον άρρωστο και τα διαρθρωτικά προγράµµατα να απευθύνονται στις ισχυρές αγροτικές εκµεταλλεύσεις, βελτιώνοντας την παραγωγικότητά τους και ενισχύοντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτηµα.

Κλείσε τα µάτια

Με άλλα λόγια, αυτό θα µπορούσε να σηµαίνει ότι οι παραδοσιακοί αγρότες και οι εκµεταλλεύσεις οικογενειακής µορφής, θα διευκολυνθούν για λίγο καιρό ακόµα, µέχρι να παραδώσουν… το πνεύµα τους και όλο το ενδιαφέρον θα µεταφερθεί στις ισχυρές µονάδες βιοµηχανικού τύπου, οι οποίες θα είναι εντάσεως κεφαλαίου, θα µπορούν να διοικούνται κεντρικά και δεν θα χρειάζονται τα ειδικά προσόντα, εµπειρικής κυρίως κατεύθυνσης, των αγροτών προηγούµενων γενεών.

Κοτσαµπάσηδες

Για να το κάνω ακόµα πιο κατανοητό, ο δρόµος προς µια νέου τύπου φεουδαρχία, η οποία, λόγω της υποστήριξης που προσφέρουν πλέον η τεχνική νοηµοσύνη και η ψηφιακή τεχνολογία, µπορεί να γνωρίσει ακόµα ταχύτερη ανάπτυξη, συγκεντρώνοντας τον έλεγχο των παραγωγικών µέσων σε ακόµα λιγότερα χέρια. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-09-2024 20:43Ισμήνη Κουτσάκη

Πολύ εξαιρετικοί χαιρετισμοί Για όλες τις ανάγκες βοήθειάς σας ή χρειάζεστε ένα δάνειο Απλά ελάτε σε επαφή. ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΙΥ Και δεν θα απογοητευτείτε. Με αυτή την υπέροχη γυναίκα ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΙΥ Έλαβα δάνειο 50.000 € Ονομάζομαι Ισμήνη Κουτσάκη, είμαι αγρότης. Είναι μια καλόκαρδη γυναίκα που σέβεται πάντα τις υποχρεώσεις της. Είναι μια γυναίκα του λόγου της, και ευχαριστώ πολύ τον Θεό μου που τον έβαλα στο δρόμο μου. Πάντα θα τον ευχαριστώ για όλα. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων. Για περισσότερες πληροφορίες Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στη διεύθυνση: koutsakiismini88@gmail.com Ή επικοινωνήστε με τον ίδιο τον δανειστή στη διεύθυνση: sofia070177@gmail.com Εάν δεν χρειάζεστε δάνειο Μπορείτε να ενημερώσετε τις οικογένειές σας, τα αδέρφια σας, τους φίλους σας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία