BACK TO
TOP
Τρίμματα

Πως μπορεί να χάσει τη μέρα του ένας υπουργός

Εχουν περάσει κάτι παραπάνω από τρεις µήνες από την ηµέρα που ο Κώστας Τσιάρας ανέλαβε το τιµόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και δεν σας κρύβω ότι δυσκολεύοµαι να ανιχνεύσω το αποτύπωµα του έργου του σ’ αυτές τις πρώτες 100 µέρες. Λίγο η θερινή ραστώνη, λίγο η πανώλη των µικρών µηρυκαστικών και λίγο τα πήγαινε έλα σε Καρδίτσα και Βρυξέλλες, οι µέρες πέρασαν... σαν νερό.

984-trimmata

147
1

Προτιµάει το µυδοπίλαφο

 Τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν, λόγω της κλιµατικής κρίσης και της αύξησης της θερµοκρασίας των υδάτων, οι µυδοκαλλιεργητές συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστα Τσιάρα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, o Γενικός Γραµµατέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Γιώργος Στρατάκος, οι βουλευτές Μακάριος Λαζαρίδης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φάνης Παππάς και οι εκπρόσωποι των µυδοκαλλιεργητών.

Τους πήρε ο πόνος

«Θέλουµε να επιβιώσει ο κλάδος, να επιβιώσει η καλλιέργεια και να αυξηθεί η παραγωγή του µυδιού», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «το µύδι είναι ένα πολύ σηµαντικό προϊόν για τη χώρα µας». Ο Κώστας Τσιάρας, ενώπιον των καλλιεργητών, δεσµεύτηκε, αφενός να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των πληγέντων παραγωγών και, αφετέρου, να συζητήσει το θέµα µε τους οµολόγους του, των µεσογειακών χωρών, για να αναζητηθεί, από κοινού, τρόπος επίλυσης των προβληµάτων και στήριξης του κλάδου.

Τη µια σε λιγουρεύοµαι...

Αυτό, πάντως, είναι ένα µικρό µόνο δείγµα για το πως µπορεί να χάσει τη µέρα του ένας υπουργός. ∆εν θέλω να υποτιµήσω καθόλου το πρόβληµα που έχει προκύψει µε τη συγκεκριµένη καλλιέργεια σε µια µικρή περιοχή του Θερµαϊκού, η οποία απασχολεί κάποιες δεκάδες ανθρώπους. Μου κάνει ωστόσο εντύπωση ότι σε λιγότερο από 6 µήνες έχουν επισκεφθεί το συγκεκριµένο πεδίο δραστηριότητας δύο υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης µε πλειάδα κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών και τοπικών παραγόντων. Προφανώς και όλοι αυτοί κάτι µυρίζονται.

Τη µπετονιέρα µη βαράς

Αντίθετα, µέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν άκουσα τίποτα από επίσηµα κυβερνητικά χείλη για τη δραµατική εικόνα που παρουσιάζει φέτος η παραγωγή αραβοσίτου στη χώρα µας (περισσότερα από 750.000 στρέµµατα), προφανώς κι εδώ λόγω της παρατεταµένης υψηλής θερµοκρασίας και ξηρασίας, δεν άκουσα τίποτα για την ιδιαίτερα χαµηλή τιµή µε την οποία υποχρεώνονται φέτος οι παραγωγοί να πουλήσουν το βαµβάκι (περισσότερα από 2,5 εκατοµµύρια στρέµµατα), δεν άκουσα τίποτα για τις µικρές αποδόσεις που καταγράφονται για δεύτερη χρονιά στα οινοστάφυλα. Όλο το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί φέτος στα µύδια!

«Κλαρισίου» το ανάγνωσµα

∆εν παρατήρησΑ επίσης κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κυβερνητικής πλευράς για τα όσα έγιναν τους τους τελευταίους δύο µήνες µε τις παραλαβές στα βιοµηχανικά ροδάκινα. Για τις τιµολογήσεις µε τα «κλαρίσια» που παγιώθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής καµπάνιας σε όλες τις περιοχές της χώρας και από όλα τα εργοστάσια παραλαβής των συµπύρηνων ροδάκινων. Έτσι, η τιµή που… ανακοινώθηκε ήταν 34 λεπτά το κιλό, η τιµή που γράφθηκε σε τιµολόγια (για την πρώτη κατηγορία) ήταν ακόµα και 28 λεπτά το κιλό, ενώ τα «κλαρίσια» τιµολογούνταν περί τα 20 λεπτά το κιλό. Τέλος, δεν άκουσα κανέναν να µιλάει για τα ροδάκινα που έµειναν, µετά από πολλά χρόνια, φέτος, πρώτη φορά και στο χωράφι. Όλο το ενδιαφέρον ήταν στα µύδια! 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία