BACK TO
TOP
Τρίμματα

Χαμένες στην μετάφραση οι δηλώσεις

Τη ∆ευτέρα 30 Σεπτεµβρίου λήγει ως γνωστόν η προθεσµία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, όµως, ποιος ξέρει να µας πει τελικά, τί γίνεται µε το σκέλος των δηλώσεων που αφορούν στα eco-schemes και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις;

985-trimmata

Γιάννης Πανάγος

60
3

Κάποια στιγµή, πριν τα τέλη Αυγούστου, ατύπως τουλάχιστον, συγκεκριµένα µε viber, επιτελείς της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν ενηµερώσει αγρότες και ΚΥ∆ ότι γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες, «αίρεται η υποχρέωση καταχώρησης των δικαιολογητικών»… επ’ αόριστον, θα λέγαµε εµείς, καθώς δεν είχε δοθεί νέα καταληκτική ηµεροµηνία επ’ αυτού.

Αυτοκολλητάκι στο Viber

Πιο συγκεκριµένα, στο σχετικό µήνυµα αναφέρονταν τα εξής: «Με απόφαση της ∆ιοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και για τη διευκόλυνση του έργου σας, σας ενηµερώνουµε ότι από αύριο 30.08.2024  υλοποιείται η άρση της υποχρέωσης καταχώρησης των δικαιολογητικών που αφορούν στα οικολογικά σχήµατα και από το Σάββατο 31/8 και στα δικαιολογητικά των συνδεδεµένων ενισχύσεων . Η καταχώρηση των εν λόγω δικαιολογητικών θα γίνει µετά την οριστικοποίηση του συνόλου των αιτήσεων και για την διευκόλυνση σας θα σας αποσταλεί σχετική αποσφαλµάτωση».

Μπαµπασίδης ο σόσιαλ

Πρώτα απ’ όλα να επισηµάνουµε ότι τέτοιοι είδους ενηµερώσεις από έναν οργανισµό που έχει αναλάβει τη διαχείριση του κοινοτικού χρήµατος και µάλιστα ενισχύσεις αγροτών που αποτιµώνται σε δις, δεν µπορεί να γίνεται µε «ατύπως», από τα social media και χωρίς επίσηµη υπογραφή. Και µόνο που η ενηµέρωση γίνεται µ’ αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι ο Οργανισµός που είναι επιφορτισµένος µ’ αυτή τη διαχείριση κάπου τα έχει κάνει θάλασσα και δεν θέλει να πάρει την ευθύνη.

Τα παιδιά του Elon Mask

Πέραν του θεσµικού θέµατος βέβαια, τί καταλαβαίνει κανείς από µια τέτοια ενηµέρωση; Ειδικά όταν ξέρουµε ότι η αντίστοιχη ηµεροµηνία για τις δηλώσεις που αφορούσαν τα eco-schemes της προηγούµενης καλλιεργητικής περιόδου (2022-2023) είχε δοθεί ο χρόνος να υποβληθούν µέχρι τον περασµένο Απρίλιο (2024). Η εντύπωση που µένει σε ειδικούς µε άµεση εµπλοκή, όπως είναι οι διαχειριστές των ΚΥ∆ αλλά και σε απλούς αγρότες, είναι ότι οι εν λόγω δηλώσεις (κλικς) θα µπορούν να γίνουν και αργότερα, όπως βέβαια και η σχετική τεκµηρίωση µε την προσκόµιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών.

Οδηγίες στο προφορικό

Τα τελευταία 24ωρα πάντως, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να ενηµερώνει, ατύπως και πάλι, αυτή τη φορά µάλιστα µόνο προφορικά, ότι δεν αποκλείεται, η προθεσµία το σκέλος των δηλώσεων που αφορά στα οικοσχήµατα και στις συνδεδεµένες ενισχύσεις, να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεµβρίου, δηλαδή την ίδια στιγµή µε την προθεσµία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 για όλα τα άλλα καθεστώτα.

Με τις παρθένες

Με βάση τη «µετάφραση» της εν λόγω ενηµέρωσης δεν αποκλείεται µάλιστα η σχετική προθεσµία να ισχύσει και για τα δικαιολογητικά που ακολουθούν την υποβολή των δηλώσεων και για τα οποία, ατύπως πάλι, η ενηµέρωση των ΚΥ∆, όχι των αγροτών αυτή τη φορά, λέει ότι µεταφέρεται για το Νοέµβριο.

Κλειδαράς

Τα λέω όλα αυτά γιατί, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι εδώ γίνεται κάποιο παιχνίδι. Είτε για να πάρουν έγκαιρα θέση αυτοί που έχουν την «εσωτερική πληροφόρηση», είτε για να µείνουν εκτός οι πολλοί και µη συντεταγµένοι στις γραµµές των «κλειδούχων» του ΟΣ∆Ε, είτε για να υπάρχει αντικείµενο για εκδουλεύσεις από κρατούντες και κατέχοντες θέση στους µηχανισµούς.

Θάλασσα οι επικαλύψεις

Όσο για τη φετινή προκαταβολή του τσεκ, η λέξη «µαντάρα» θα είναι λίγη. Χωρίς διασταυρωτικούς ελέγχους και απασφαλµάτωση (ειδικά στις επικαλύψεις αγροτεµαχίων), αυτοί που θα µείνουν εντελώς απλήρωτοι αυτή τη φορά θα ξεπεράσουν τους 100.000 δικαιούχους ενισχύσεων (βάσει δηλώσεων). Πώς θα δικαιολογηθεί όλο αυτό, κατά πρώτον στον αγροτικό κόσµο και µετά στους κοινοτικούς που περιµένουν στη γωνία (υπό επιτήρηση)… ο Μπαµπασίδης ξέρει!

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία