Θα γίνουν όλα ίσωµα;
Έτσι στην τρέχουσα ΚΑΠ, αυτό το οποίο υλοποιείται, µε τον τρόπο που η κάθε χώρα έχει επιλέξει είναι η «εσωτερική σύγκλιση». Τι σηµαίνει εσωτερική σύγκλιση; Σηµαίνει ότι κάθε χώρα οφείλει να φέρει τις άµεσες ενισχύσεις που χορηγούνται στους αγρότες για κάθε προϊόν και για κάθε στρέµµα, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο. Αυτό σηµαίνει ότι στην Ελλάδα, στο τέλος του 2027, το επίπεδο ενίσχυσης των αγροτών για κάθε µια από τις µεγάλες περιφέρειες (αροτραία, δενδρώδη, βοσκοτόπια) θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο για όλους.
Σήµανε τέλος για τα ιστορικά
Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο προωθείται σ’ αυτή τη φάση, µε ήπιο µάλιστα, θα µπορούσαµε να πούµε, τρόπο, είναι η σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων (όπου καταγράφεται µείωση των ενισχύσεων) και η µικρή άνοδος στις ενισχύσεις που εισπράττουν οι µη κατέχοντες ιστορικά δικαιώµατα, κατά βάση νέοι και νεοεισερχόµενοι στο αγροτικό επάγγελµα ή καλλιεργητές προϊόντων που µέχρι κάποια στιγµή δεν είχαν καµιά ειδικότερη στήριξη.
Πόνος η εξωτερική σύγκλιση
Για µετά το 2027, το ενδιαφέρον των Βρυξελλών µεταφέρεται στην εξωτερική σύγκλιση. Τι σηµαίνει αυτό; Με βάση τις συζητήσεις που είχαν γίνει και τις δεσµεύσεις που είχαν αναληφθεί από την προηγούµενη ΚΑΠ, µετά το 2027 οι άµεσες - στρεµµατικές ενισχύσεις των αγροτών, θα πρέπει να κινούνται αυστηρά στο ίδιο επίπεδο για όλους τους αγρότες ανεξάρτητα από τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ασκούν τη δραστηριότητά τους. Εδώ η ανατροπή που επέρχεται είναι µεγάλη.
Απαιτήσεις των νεότερων
Ως γνωστόν, οι νέες χώρες µέλη της Ε.Ε. και ειδικά εκείνες που εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια µετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, εισπράττουν από τον προϋπολογισµό της ΚΑΠ πολύ λιγότερα χρήµατα, απ’ αυτά που τους αναλογούν µε βάση την αγροτική τους δραστηριότητα (αγρότες, εκµεταλλεύσεις, στρέµµατα). Είχαν αποσπάσει τη δέσµευση των κοινοτικών αρχών και τώρα απαιτούν µετ’ επιτάσεως, στη νέα ΚΑΠ, δηλαδή µετά το 2027, να επέλθει και µάλιστα νοµοτελειακά η «εξωτερική σύγκλιση». ∆ηλαδή, να εισπράττουν όλες οι χώρες το ίδιο, µε βάση την αγροτική δραστηριότητα και τις αντίστοιχες επιλέξιµες εκτάσεις.
Οι µεγάλοι χαµένοι
Οι χώρες που θα «πληγωθούν» εξόχως οικονοµικά απ’ αυτή την εξέλιξη, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για τους αγρότες τους, είναι η Ελλάδα, η ∆ανία και η Ιταλία. Απώλειες θα έχουν, σε µικρότερο βαθµό βέβαια και οι χώρες της Ιβηρικής. Αντίθετα, το ζήτηµα δεν αφορά τις µεγάλες χώρες του Βορρά και ειδικά τη Γαλλία και τη Γερµανία, για τις οποίες η µετάβαση στην εσωτερική σύγκλιση δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το επίπεδο ενισχύσεων της ΚΑΠ που τους αντιστοιχεί.
Σε αναζήτηση συµµαχιών
Επιπροσθέτως, το ζήτηµα γίνεται ακόµα πιο σοβαρό, αν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται προ των θυρών, η είσοδος και νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, µεταξύ των οποίων και η Ουκρανία, το βάρος των οποίων στο γεωργικό τοµέα, είναι ακόµα µεγαλύτερο. Αν όλα αυτά γίνουν πράξη, χωρίς σοβαρή αύξηση στα επίπεδα του προϋπολογισµού της ΚΑΠ, τότε η σηµασία των κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα παύει να υφίσταται. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, να επιδίδεται τον τελευταίο καιρό σε µεγάλο διπλωµατικό αγώνα, προκειµένου να βγουν οι συµµαχίες που θα αποτρέψουν την εξωτερική σύγκλιση. Προς το παρόν κερδίζει χρόνο, όµως το αποτέλεσµα κρίνεται εξόχως αβέβαιο.