BACK TO
TOP
Τρίμματα

Δουλειά έτσι δεν γίνεται

Ένα από τα µεγάλα θέµατα σ’ αυτόν τον τόπο, είναι το θέµα της συνεννόησης. Αυτό υπονοµεύει το µακροπρόθεσµο σχεδιασµό και κάνει δύσκολη την επίλυση των προβληµάτων. Κι επειδή, οι πρώτοι µήνες κάθε έτους, είναι και µήνες αγροτικών κινητοποιήσεων, κάποια στιγµή, όλοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι µ’ αυτό τον τρόπο διεκδίκησης λύσεων και µ’ αυτόν τον τρόπο αποφυγής ευθυνών, δουλειά δεν γίνεται.

998-trimmata

47
0

Άρχισε το ξεφούσκωµα

«Το να έρχονται σήµερα κάποιοι αγρότες, µε αόριστα λόγια, να διαδηλώνουν και να λένε ότι θέλουν να επαναλάβουν το κλείσιµο των δρόµων, ταλαιπωρώντας τους πολίτες, προφανώς είναι µια πρακτική η οποία µάλλον πρέπει να ανάγεται στη λογική της “επαναστατικής γυµναστικής”, παρά σε µια σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνεται µεταξύ θεσµικών συνοµιλητών, θεσµικών φορέων και της ελληνικής πολιτείας», τονίζει σε µια από τις τελευταίες του ανακοινώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σαν έτοιµος από καιρό να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις από το γνωστό κέντρο προετοιµασίας και διαχείρισης των µπλόκων. 

∆ιάλογος ή διαλογισµός;

Ο υπουργός επιµένει, όπως και πολλοί από τους προκατόχους του, ότι η πολιτεία, είναι και θα παραµείνει παρούσα για να συζητήσει και να προωθήσει λύσεις µέσα από θεσµικά πλαίσια και συντονισµένες ενέργειες. «Η κυβέρνηση παραµένει στο πλευρό των γεωργών και κτηνοτρόφων, επιδιώκοντας λύσεις που βασίζονται στον διάλογο, τη συνεργασία και την υλοποίηση στοχευµένων δράσεων. Είναι ώρα να επικεντρωθούµε στα πραγµατικά προβλήµατα και να προχωρήσουµε µε σοβαρότητα, ώστε να διασφαλίσουµε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τοµέα και την ευηµερία των παραγωγών µας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάρας. 

Έχω κάνει, κατά το έχω πάει

Για τον υπουργό, θέµατα όπως η επιστροφή στου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο που ως γνωστόν υλοποιήθηκε µε νοµοθετική ρύθµιση για την επιστροφή του στο 100% για τους κατ’ επάγγελµα αγρότες και η χαµηλότερη τιµή στο  αγροτικό ρεύµα, µε ότι έχει γίνει επ’ αυτού, είναι αυτά που αποτέλεσαν την αιχµή του δόρατος στις προηγούµενες κινητοποιήσεις και αντιµετωπίσθηκαν θετικά από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Βουλιάξαµε στα δις

Στις κρίσιµης σηµασίας παρεµβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης τον περασµένο χρόνο, σύµφωνα µε τον υπουργό, περιλαµβάνονται επίσης, οι αποζηµιώσεις και ειδικότερα το πρόγραµµα Daniel στη Θεσσαλία, το οποίο παρείχε 312 εκατοµµύρια ευρώ µέσα σε έναν χρόνο, ενώ συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν διατεθεί πάνω από 1,5 δισεκατοµµύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η διαχείριση των ζωονόσων και µέχρι σήµερα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ για αποζηµιώσεις.

Στη σφαίρα της φαντασίας

Το περίεργο πάντως είναι ότι από την πλευρά του υπουργού δίνεται έµφαση και επί της ουσίας πιστώνονται στην κυβέρνηση οι µεταρρυθµίσεις που υλοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, µεταξύ άλλων περιλαµβάνουν την ψηφιοποίηση του Οργανισµού, καθώς επίσης και τη στελέχωσή του µε εξειδικευµένο προσωπικό.  Χωρίς κάτι απ’ όλα αυτά να έχει υλοποιηθεί ή τουλάχιστον να έχει δροµολογηθεί, ο κ. Τσιάρας επιµένει ότι οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στην εξάλειψη της καχυποψίας των παραγωγών απέναντι στο σύστηµα και στη βελτίωση της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων και τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ µέσα από ένα δίκαιο και διάφανο σύστηµα, απόλυτα εναρµονισµένο στους κανόνες της ΕΕ. Κάπως έτσι βέβαια, ο ίδιος ο υπουργός, µάλλον, ρίχνει λάδι… στη φωτιά των µπλόκων. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία