BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Γιάννης ∆εκόλης και Γιώργος Αυτιάς

«Όµηροι» µιας προφανούς έλλειψης επικοινωνίας µεταξύ των αρµόδιων κρατικών υπηρεσιών, είναι οι πυρόπληκτοι αγρότες 4 οικισµών του δήµου Νέστου.

969-trupia-varka

706
1

«Όµηροι» µιας προφανούς έλλειψης επικοινωνίας µεταξύ των αρµόδιων κρατικών υπηρεσιών, είναι οι πυρόπληκτοι αγρότες 4 οικισµών του δήµου Νέστου. Η δικαιολογία που ακούν από τις Αρχές, για το γεγονός ότι ακόµη είναι απλήρωτοι από την κρατική Αρωγή, είναι ότι ο δορυφόρος δεν δείχνει να έχουν καεί οι συγκεκριµένες περιοχές. Το εξοργιστικό είναι ότι ο ∆ήµος Νέστου, τρεις ηµέρες µετά τις πυρκαγιές, τις κήρυξε σε έκτακτη ανάγκη, βασιζόµενος ακριβώς στις απεικονίσεις του δορυφόρου. Τουτέστιν, µύλος! Το προφανές λάθος φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτό, καθώς δόθηκε υπόσχεση πως σε µια επόµενη πληρωµή, χωρίς να προσδιορίζεται ποια, θα περιληφθούν και οι συγκεκριµένοι αγρότες.

Μετ’ εµποδίων φαίνεται πως εξελίσσεται η φετινή σεζόν στο κεράσι και µε περιστατικά που έχουν πολλαπλές επιπτώσεις. Τα προβλήµατα από βροχές και χαλάζια στη διάρκεια της συγκοµιδής εκτός από το πλήγµα στους όγκους παραγωγής, δείχνουν να έχουν προκαλέσει κι εµπορικά θέµατα. Μάλιστα, στη στήλη έφτασε η ανησυχητική πληροφορία -την οποία µεταφέρουµε µε επιφύλαξη- ότι κάποιες παραγγελίες προϊόντος που αντιµετώπιζαν τέτοια προβλήµατα, απορρίφθηκαν από τις αγορές στις οποίες εξήχθησαν και επεστράφηκαν.

Να κρατήσει ο καιρός και όσο γίνεται µακριά από βροχές παρακαλούν οι παραγωγοί σκόρδου στη Βύσσα του Έβρου και στον Πλατύκαµπο Λάρισας. Στα δύο σηµαντικά παραγωγικά κέντρα του προϊόντος είναι σε εξέλιξη η συγκοµιδή κι οι υψηλές θερµοκρασίες ευνοούν τη διαδικασία, καθώς συν τοις άλλοις µειώνονται και τα µεροκάµατα, αν τα χωράφια δεν είναι βαριά από νερά. Η παραγωγή, αν εξαιρεθούν κάποια µικρά προβλήµατα µε µικροκαρπίες και νηµατώδεις, έχει πάει καλά, ενώ και εµπορικά τα πράσινα, κινέζικου τύπου, σκόρδα έκαναν άνοιγµα µε 20 έως και 23 λεπτά το τεµάχιο, που θεωρείται καλή τιµή. Ζητούµενο για τους παραγωγούς είναι να κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα και το ξερό σκόρδο, που θα είναι διαθέσιµο µετά τις 20 Ιουνίου, διότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί κοντά στα 1.500 ευρώ το στρέµµα.    

Κατά τα λοιπά, ήγγικεν η ώρα της κάλπης και των αποφάσεων για µια ισχυρή Ευρωβουλή που θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής και τις ανάγκες του αγροτικού κόσµου. Όπως και να ‘χει η προηγούµενη Επιτροπή προς στο τέλος της θητείας της, υπό τη βοή όµως των τρακτέρ στους δρόµους, έδειξε τα ρεφλέξ της κάνοντας πιο… ευέλικτο το κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ.


 

 

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία