Τα χτυπήµατα που δέχεται ο πρωτογενής αµέτρητα και από λαθροχειρία άλλο τίποτα. [σ.σ βλέπε µπάχαλο ΟΣ∆Ε]. Στις διοικητικές αρρυθµίες, έρχονται να προστεθούν και τα προγράµµατα των ΟΕΦ, που ενώ η προκήρυξη τους καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο, εσχάτως ζητήθηκε από τους ελαιοκοµικούς φορείς να σπεύσουν να τα υποβάλλουν εντός 15νθηµέρου. Και ο νοών νοείτο!
Πάντως, ένα από τα µεγάλα ζητήµατα που έρχονται στο επίκεντρο είναι αυτό του νερού µε τον παρατεταµένο καύσωνα των τελευταίο διάστηµα να δείχνει γερά τα δόντια του στις καλλιέργειες. Τα αποθέµατα νερού, διαρκώς µειώνονται και το «φάντασµα» της λειψυδρίας επανέρχεται, επιβεβαιώνοντας τις εκτιµήσεις επιστηµόνων πως η Ελλάδα θα γίνει θερµότερη και ξηρότερη λόγω της κλιµατικής κρίσης. Ήδη στην Κρήτη, η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας 5 ∆ήµους, ενώ συναγερµός έχει σηµάνει και στον Έβρο.
Και στην Κεντρική Μακεδονία, οι καλλιέργειες δοκιµάζονται από την ξηρασία. Το θέµα φέρνει σε επίκαιρη της ερώτηση η βουλευτής Σερρών της Ν∆, Φωτεινή Αραµπατζή αναφέροντας πως βάσει αναλύσεων του Ινστιτούτου Έρευνας Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης πάνω από το 80% της Περιφέρειας βρίσκεται σε καθεστώς ξηρασίας µε το 30% να υποφέρει από σοβαρή και ακραία ξηρασία.
Σύµφωνα µε τη βουλευτή για τα σιτηρά, η έλλειψη βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης, ήταν επιζήµια για τις χαµηλότατες αποδόσεις, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και για τις δενδρώδεις, όπως η αµυγδαλιά. Μάλιστα, ζητά από τον υπουργό Τσιάρα να διευκρινίσει αν προτίθεται να εντάξει τις παραπάνω καλλιέργειες σε προγράµµατα Κ.Ο.Ε. ή να προχωρήσει στον σχεδιασµό στοχευµένων µέτρων έκτακτης ενίσχυσης, όπως προβλέπεται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης προκειµένου να τύχουν άµεσης στήριξης οι παραγωγοί.