BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Έρχεται βροχή, έρχεται µπόρα

Πληθαίνουν τα µηνύµατα από τις διεθνείς εκθέσεις, αλλά και εγχωρίως, που µιλούν για εγκατάλειψη της υπαίθρου εξαιτίας της έλλειψης βιωσιµότητας του αγροτικού τοµέα.. Στα καµπανάκια κι αυτό της διαΝΕΟσις, που µιλά για την ιστορική καµπή στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τοµέας στη χώρα µας, απαιτώντας κυριολεκτικά µία επανεκκίνηση δεδοµένου ότι αυτοί που φεύγουν ελέω γήρανσης, δεν αντικαθίστανται από τη νέα γενιά.

984-trupia-varka

785
2

Στα καµπανάκια κι αυτό της διαΝΕΟσις, που µιλά για την ιστορική καµπή στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τοµέας στη χώρα µας, απαιτώντας κυριολεκτικά µία επανεκκίνηση δεδοµένου ότι αυτοί που φεύγουν ελέω γήρανσης, δεν αντικαθίστανται από τη νέα γενιά.

«Οι προκλήσεις είναι µεγάλες. Σε λιγότερο από 20 χρόνια οι αγρότες στη χώρα µας θα υποτριπλασιαστούν. Η ύπαιθρος κινδυνεύει από ερήµωση και η γη µας από ερηµοποίηση λόγω της κλιµατικής αλλαγής. Ο κλάδος έχει ανάγκη αυτούς που θα οδηγήσουν τους παραγωγούς σε πιο αειφόρα συστήµατα παραγωγής τροφής και ενέργειας» τα λόγια του ∆ηµήτρη Βολουδάκη, Capacity Building Director και υπεύθυνου του Προγράµµατος Agrifood Leadership που υλοποιείται από τον οργανισµό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά µέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος. Η σχετική προειδοποίηση έγινε στα τέλη Αυγούστου κατά την απονοµή των πρώτου κύκλου του προγράµµατος, που αναζητά τους νέους ηγέτες της αγροδιατροφής. Όπως και να ‘χει το ζητούµενο είναι η παροχή κινήτρων για επενδύσεις και είσοδο στον τοµέα, όχι µόνο κεφαλαιούχων, αλλά νέων ανθρώπων µε εκπαίδευση και δεξιότητες που θα αναµορφώσουν τον αγροτικό τοµέα και θα τον βάλουν στις ράγες της ανάπτυξης. Εδώ, όχι στο Χόλυγουντ!

Για την ώρα, από τη Νάξο, οι αγρότες -κατά τα λεγόµενα του πρόεδρου του συνεταιρισµού του νησιού- σκέφτονται να µεταναστεύσουν εξαιτίας της λειψυδρίας που απειλεί την ξακουστή ΠΓΕ πατάτα, αλλά και την κτηνοτροφία. «Από το 2022 έως τώρα έχει παρατηρηθεί µείωση της παραγωγής της πατάτας Νάξου κατά 70%, από τους 6.000 στους 1.800 τόνους. Αυτή την περίοδο, υπό κανονικές συνθήκες, θα φυτεύαµε για δεύτερη φορά µέσα στη χρονιά την πατάτα αλλά αυτό δεν θα συµβεί, άρα θα έχουµε ακαρπία. Όµως, λόγω της έλλειψης νερού οι αγρότες δεν µπορούν να βάλουν ούτε ζωοτροφές και πολλοί ήδη σκέπτονται να φύγουν από τη Νάξο», λέει και ξαναλέει ο Καπούνης, ζητώντας µετ’ επιτάσεως την υλοποίηση του πολυθρήλητου φράγµατος του Τσικαλαριού, το οποίο δηµοπρατήθηκε το 2009 και µέχρι σήµερα δεν έχει υλοποιηθεί ούτε το 5% του έργου.

 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2024 18:29Γιώργος

Μάλλον δεν έχει πολλά τσιμέντα το φράγμα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία