BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Προκαταβολή µέσω Viber

Το ότι η ισχυρή Γερµανία αντιµετωπίζει οικονοµικούς τριγµούς, αν µη τι άλλο αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, που φέρεται να εµφανίστηκε αντίθετος στο σλόγκαν «µεγαλώνεις ή φεύγεις» από το αγροτικό επάγγελµα.

985-trupia-varka

482
1

. Η σχετική αναφορά έγινε σε κλειστή στρογγυλή τράπεζα µε 22 συµµετέχοντες (εκπροσώπους επιχειρήσεων, συνεταιρισµών και δηµόσιων φορέων Ελλάδας-Γερµανίας) στην 88η ∆ΕΘ, µε τον Τζεµ Εζντεµίρ να προτείνει να βρεθούν οικονοµικοί πόροι αλλά και τρόπος ώστε να επανασυσταθούν οι µικρές, τοπικές φάρµες για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος. Όπως µας µεταφέρθηκε ο Γερµανός υπουργός Γεωργίας συµφώνησε µε την τοποθέτηση εκπροσώπου ελληνικού συνεταιριστικού φορέα ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να αναθεωρηθεί και ως προς τα οικονοµικά ζητήµατα και ως προς τους στόχους και το χρονοδιάγραµµα που έχει θέσει, διότι είναι πάρα πολύ σφιχτό κι οι πόροι πάρα πολύ λίγοι, για να υπηρετηθεί σωστά η µετάβαση.

Αυτό, εξάλλου, επικοινώνησε και στους ευρωπαίους οµολόγους του, ο υπουργός Τσιάρας, τονίζοντας πως η νέα πραγµατικότητα που διαµορφώνεται και από τα κλιµατικά δεδοµένα φέροντας αναταράξεις στον πρωτογενή, απαιτεί νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αποµάκρυνση από τη γραφειοκρατική ΚΑΠ.

Ηχηρό το καµπανάκι του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που µε έκθεση του σπέρνει αµφιβολίες για την αποτελεσµατικότητα της υποστήριξης που παρέχεται στη βιολογική γεωργία, λέγοντας εµµέσως πλην σαφώς ότι οι φιλοδοξίες για επέκταση της βιοκαλλιέργειας στο 25% των καλλιεργούµενων εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030, µάλλον θα αποδειχθούν φρούδες. Σηµειωτέον µε το τρέχον σχέδιο δράσης να λήγει το 2027, οι στόχοι για το µέλλον πρέπει να καθοριστούν άµεσα, τονίζει. Μάλιστα, η Keit Pentus-Rosimannus, µέλος του Ελεγκτικού προειδοποιεί ότι οι αγρότες βρίσκονται σε αβεβαιότητα και χρειάζονται καθοδήγηση. «Αντί για µια ακµάζουσα βιοµηχανία υπό την ώθηση ενηµερωµένων καταναλωτών, κινδυνεύουµε να δηµιουργήσουµε ένα µη ισορροπηµένο σύστηµα που θα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη χρηµατοδότηση της ΕΕ», λέει.     

Κάπως έτσι, δηλαδή, εξαρτώµενος, µετατράπηκε συνολικά ο πρωτογενής τοµέας πανευρωπαϊκά, βασιζόµενος κυρίως στα κονδύλια που δόθηκαν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική που γεννήθηκε το 1962 για να στηρίξει άλλες ανάγκες, και µε την πάροδο των χρόνων γνώρισε άλλες έξι µεγάλες µεταρρυθµίσεις που κανονικά θα έπρεπε να τον απογειώσουν.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία