Καθώς φαίνεται η χρηµατοδότηση του νέου πλαισίου για τον ΕΛΓΑ απέναντι σε µεγαθήρια κινδύνων έλεω κλιµατικής κρίσης θα απαιτήσει αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Όπως είπε και ο υπουργός από το βήµα παραγωγής και εµπορίου της Βουλής πλέον κανένας προϋπολογισµός, κανενός κράτους δεν µπορεί να στηρίξει τις φυσικές καταστροφές. «Θέλουµε να δούµε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούµε. ∆εν πιστεύουµε ότι υπάρχει µαγικό ραβδί. Ο Οργανισµός έχει συγκεκριµένους πόρους και συγκεκριµένη ευθύνη και καλείται να λύσει νέα προβλήµατα που δεν είχαµε αντιµετωπίσει ως τώρα», σηµείωσε.
Πάντως, οι Αγιώτες παραγωγοί µήλου και κάστανου που επλήγησαν από τον Daniel ακόµα περιµένουν τα de minimis που εξαγγέλθηκαν τον Σεπτέµβριο, κι αυτά µετά από σειρά κινητοποιήσεων καθώς είχαν εξαιρεθεί έναντι άλλων συναδέλφων τους στη Μαγνησία. Τώρα, προειδοποιούν µε νέες εκδηλώσεις διαµαρτυρίας στις 4 ∆εκέµβρη, ζητώντας ακριβές χρονοδιάγραµµα πληρωµής και προσδιορισµό της αποζηµίωσης.
Στην κτηνοτροφία µολονότι οι φετινές τιµές στο κρέας µαύρου χοίρου είναι κατάτι υψηλότερες, οι παραγωγοί δεν µπορούν να απολαύσουν αυτή την άνοδο, γιατί το κόστος διατροφής έχει αυξηθεί τουλάχιστον 20%-30%, καθώς λόγω της πανώλης, τα ζώα είναι κλεισµένα στους στάβλους και δεν µπορούν να βοσκήσουν έξω, ανεβάζοντας έτσι τα λειτουργικά έξοδα κάθε εκµετάλλευσης. Όσο για τις αποζηµιώσεις ακόµα δεν έχουν έρθει και οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια τους δεν µπορούν να σηκώσουν κεφάλι.
Τι να λέµε. Εδώ για την ενίσχυση «Αµάλθεια» στους κτηνοτρόφους [σ.σ λόγω ρωσο-ουκρανικής κρίσης], την οποία έχει φέρει τέσσερις φορές στη Βουλή ο Χνάρης, έχουν παρέλθει 2,5 χρόνια από την εξαγγελία του εν λόγω µέτρου και 1,5 έτος από τότε που άνοιξε το σύστηµα και κατατέθηκαν οι αιτήσεις των δικαιούχων, και ακόµη παραµένουν άφαντες. Ο κρητικός βουλευτής δηλώνει ότι συνεχίσει να πιέζει µέχρι να καταβληθεί το εξαγγελθέν εδώ και τρία έτη έκτακτο µέτρο.