Αντίθετα, η πανώλη και η ευλογιά, που κυριολεκτικά αποδόµησε τεράστιο παραγωγικό κοµµάτι της κτηνοτροφίας, εµφανίζονται ως ζωονόσοι πάνω στις οποίες εφαρµόστηκαν επιτυχώς τα µοντέλα αναχαίτισής τους. Τουτέστιν υποχρεωτική σφαγή. Όµως ότι χιλιάδες κτηνοτρόφοι έµειναν κυριολεκτικά χωρίς εισόδηµα, αφού απώλεσαν το βασικό τους παραγωγικό εργαλείο, τα ζώα τους, δεν συγκινεί. Κατά τα λοιπά, µείναµε στις αναφορές για 2η, 3η δόση αποζηµιώσεων στους πληγέντες, χωρίς σχέδιο πολιτικής για την ανασυγκρότηση των µονάδων τους και αποφυγή επανάληψης τέτοιων περιστατικών.
Στην Κρήτη, πάντως, όντας πιο θερµόαιµοι οι κτηνοτρόφοι προετοιµάζονται για Παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη, διαµαρτυρόµενοι για τα χρόνια προβλήµατα που ταλανίζουν τον κλάδο, τα οποία όπως υποστηρίζουν, αντί να µειώνονται, αυξάνονται. «Η κτηνοτροφία, πυλώνας της οικονοµίας της Κρήτης, βρίσκεται σε κρίσιµο σηµείο, µε τις αντοχές µας να εξαντλούνται», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι του νησιού υπογραµµίζοντας πως οι τιµές των ζωοτροφών, του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύµατος και των λοιπών εφοδίων έχουν εκτοξευθεί και σε συνδυασµό µε την πτώση των τιµών των προϊόντων τους, η βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων των κτηνοτρόφων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Επίσης, η καθυστέρηση των αποζηµιώσεων και οι «κουτσουρεµένες» επιδοτήσεις, υποστηρίζουν ότι τους δείχνουν το δρόµο της εξόδου από τον πρωτογενή.
Όπως και να ‘χει, τα πράγµατα δεν είναι καλά για τον αγροτικό κόσµο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το µαρτυρούν εξάλλου και οι διαµαρτυρίες σε πολλές χώρες, προεξέχουσας της Γαλλίας, κατά του εµπορικού ντηλ της ΕΕ µε τις χώρες της Νότιας Αµερικής. Μάλιστα, η µεγαλύτερη αγροτική οργάνωση της χώρας, προετοιµάζεται για διαµαρτυρίες έξω από το πρωθυπουργικό Μέγαρο.