Κατά πληροφορίες, το ερανιστικό νοµοσχέδιο του υπουργείου της πλατείας που περιλαµβάνει «κούρεµα» δανείων, επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, µείωση επιτοκίων και διαγραφή τόκων, αποδέσµευση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισµών ώστε να διατεθούν στην παραγωγή, περνάει από… κόσκινο. Όχι τίποτα άλλο, µην προκαλέσει νέες αντιδράσεις µε τα ψιλά γράµµατα που θα περιλαµβάνει η ρύθµιση.
Στη χώρα µας ο αγροτικός κόσµος µε τόσες εκδηλώσεις διαµαρτυρίας τα τελευταία 30 χρόνια θα έπρεπε να έχει αλλάξει τον οδικό χάρτη για ανάταση του πρωτογενή τοµέα. Τουναντίον. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλάζουν διαρκώς την πορεία µε µεγαλόπνοα σχέδια που µέχρι σήµερα δεν έχουν γράψει στο ΑΕΠ. Τα λέει αναλυτικά και πρόεδρος της Χαριλάου Τρικούπη µε ερώτηση στον πρωθυπουργό. Όµως τα καµπανάκια για την ερήµωση του τοµέα ελέω όχι πλέον διαρθρωτικών αλλά διαχειριστικών αδυναµιών (σ.σ βλέπε ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, υποδοµές-εγγειοβελτιωτικά κλπ), δεν αφορούν µόνο την παρούσα κυβέρνηση, έχουν προϊστορία… Πάντως, µε αποσπασµατικές µικροδιευκολύνσεις σε επιµέρους θέµατα, όπως αυτές που εξήγγειλε από την Κρήτη ο υπουργός της πλατείας, για να κάµψει το αγωνιστικό πνεύµα στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο δεν αντιµετωπίζεται το αγροτικό ζήτηµα. Ούτε µε την τακτική… βλέποντας και κάνοντας, όπως αυτή των µπλοκατζήδων, που µετρούν σχεδόν κάθε χρόνο διαθέσεις και δυνάµεις για την επανεµφάνιση των τρακτέρ στις εθνικές. Σηµατωρός, για φέτος, η πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαµά ανήµερα του Αγίου Αντωνίου για έξοδο στα τέλη Γενάρη.
Στη Γαλλία, πάντως, που και εκεί επικρατεί αναβρασµός και σε κυβερνητικό επίπεδο, τα πανίσχυρα αγροτικά συνδικάτα κατάφεραν να αποσπάσουν από τον πρωθυπουργό της χώρας, ένα νέο νόµο (Egalim 4) για την προστασία του εισοδήµατος τους, που θα έχει αναδροµική εφαρµογή από την 1η Ιανουαρίου 2025. Έτσι, παρά τις πολιτικές και δηµοσιονοµικές αβεβαιότητες, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας François Bayrou ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραµµα µεταρρυθµίσεων και υποσχέθηκε να στηρίξει την κερδοφορία και τα ταµεία της γεωργίας και του αµπελοοινικού τοµέα. O ΓΥΛΟΣ