Πάντως, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την πρόσφατη µελέτη της διαΝΕΟσις που βάζει στο επίκεντρο τη ριζική αναµόρφωση της εκπαίδευσης των αγροτών, αντιλαµβάνεται καθαρά γιατί ο πρωτογενής τοµέας της χώρας µας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και διαρκώς µε τη χείρα βοηθείας απλωµένη. Ενδεικτικό είναι ότι µόλις το 0,7% των Ελλήνων αγροτών έχει λάβει ολοκληρωµένη επαγγελµατική κατάρτιση, τη στιγµή που σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερµανία, οι αγρότες µε πλήρη αγροτική εκπαίδευση ξεπερνούν το 30% και σε Ολλανδία και ∆ανία το 60%.
«Είναι σαν να προσπαθούµε να αντιµετωπίσουµε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα µε εργαλεία του 20ού», σηµειώνει ο µελετητής στο κείµενο πολιτικής για τη µεταµόρφωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής σε πρότυπο καινοτοµίας και βιωσιµότητας. Ένα τέτοιο µοντέλο περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, ένα δίκτυο από διάσπαρτα στην ελληνική ύπαιθρο «έξυπνα αγροτικά κέντρα µάθησης», καινοτόµα χρηµατοδοτικά εργαλεία, συµπράξεις δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, και στοχευµένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η χώρα µπορεί να δηµιουργήσει ένα οικοσύστηµα γνώσης που θα αυτοτροφοδοτείται και θα εξελίσσεται διαρκώς απέναντι στα νέα δεδοµένα.
Στον απόηχο της επιστροφής Τραµπ στον Λευκό Οίκο και της ρητορικής δασµών που επαναφέρει σε όσους δεν είναι.. φίλοι του, οι ανησυχίες αναζωπυρώνονται για τις ηπείρους όπως η Γηραιά, που δεν πατούν καλά στα πόδια τους. Παρότι στο παγωµένο Νταβός, οι ηγέτες των Βρυξελλών επιχείρησαν να εµφανιστούν ως µία ήρεµη δύναµη που έχει µελετήσει τις κινήσεις του Αµερικανού πρόεδρου και είναι έτοιµη να έλθει στο τραπέζι του διαλόγου, προκειµένου να µη χρειαστεί να χρησιµοποιήσει τη λύση… των αντίποινων. Αν µη τι άλλο, αυτός που σίγουρα ξέρει τι θέλει για να µειωθεί το εµπορικό έλλειµµα µε την ΕΕ είναι ο Τραµπ, που βάζει στην εξίσωση το πετρέλαιο. Και εκεί, όλοι οι συσχετισµοί αλλάζουν. O ΓΥΛΟΣ