
Τα ζητήµατα που άνοιξε η «ασκηση δασµών» δεν είναι µόνο ότι δύσκολα βρίσκεις εξαγωγικές διεξόδους, αλλά και το ότι χώρες που βρίσκονται έξω από την ευρωπαϊκή γειτονιά, όπως η Αίγυπτος, Τουρκία, Μαρόκο, Λατινική Αµερική, κ.ά.) καραδοκούν για µερίδιο.
Πάντως δεν ακούστηκε καθησυχαστικό αυτό που ειπώθηκε εσχάτως σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη από τα πρωθυπουργικά χείλη «Έχουµε προϊόντα όπως οι ελιές, το λάδι και η φέτα, που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και η επιβολή των δασµών δεν έχει µεγάλη λογική». Το ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές… πως ακούγεται; Παραγωγοί, µεταποιητές, εξαγωγείς της χώρας µας ζητούν αξιοποίηση της διπλωµατικής οδού µπας και υπαρξουν εξαιρέσεις, ώστε να παραµείνουν ανταγωνιστικοί στην αµερικανική αγορά. Η Κίµπερλι ήρθε;
Μέσα σ’ αυτό το αβέβαιο και τεταµένο κλίµα, και το κακό… αυτό του καιρού, µε τους παγετούς του προηγούµενου διαστήµατος που πλήττει σε κρίσιµα στάδια την αγροτική παραγωγή κυρίως σε δενδρώδεις. Πέρα από τις εξαγγελίες για άµεση καταγραφή και εξατοµίκευση ζηµιών, ουδέν νεότερο για το πότε θα τρέξουν οι αποζηµιώσεις. Όπως και να ‘χει ο αγροτικός κόσµος είναι στεγνός, ενώ στο υπουργείο της πλατείας σφυρίζουν κλέφτικά. Κατά τα λοιπά, έρχεται το Πάσχα µε την τιµή του οβελία να ‘ναι για τρίτη χρονιά στο εορταστικό καλάθι, [σ.σ σνιφ, σνιφ! αφαιρέθηκε το καλάθι του νονού], πιέζοντας τα µάλα την τιµή παραγωγού, που δουλεύει κάτω του κόστους, και µε τα έξοδα λόγω και των περιορισµών από τις ασθένειες πανώλης-ευλογιά να είναι στα ύψη.
Στο φόρουµ τον ∆ελφών, µεκεντρικό θέµα «Ανακατατάξεις», ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για το τοπίο στη διεθνή σκακιέρα που αναδιαµορφώνεται πλήρως από τους εµπορικούς, γεωστρατηγικούς, κλιµατικούς κινδύνους. Η Ελλάδα, σε όλο αυτό, πως είναι προετοιµασµένη; ∆εν καταλάβαµε ακριβώς. o Γύλος