BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Έως 21% αυξημένη απόδοση πετυχαίνει το σύστημα Cemos στα τρακτέρ Claas

Σε δοκιμή από τον οργανισμό DLG, το νέο σύστημα υποβοήθησης CEMOS, τώρα και στα τρακτέρ, αποδείχθηκε πετυχαίνει συνολικά συνολική απόδοση, με το μετρούμενο δυναμικό βελτιστοποίησης στην καλλιέργεια εδάφους να φτάνει έως και το 21%.

akcija-traktor-claas-arion-660-cmatic-cebis-205-ks-slika-133766292

Βασίλης Σοφός

57
0

Προκειμένου να αποδειχθεί το δυναμικό βελτιστοποίησης της απόδοσης από το νέο σύστημα CEMOS που μετά τις θεριζοαλωνιστικές ήρθε και στα τρακτέρ, 10 οδηγοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Δανία συμμετείχαν σε μια πρακτική εργασία σε ένα μεγάλο αγρόκτημα στη Σαξονία στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τη δοκιμή συνόδευσαν μηχανικοί δοκιμών από το Κέντρο Δοκιμών και Εξοπλισμού DLG, οι οποίοι καθορίζουν όχι μόνο την ταχύτητα οδήγησης αλλά και την κατανάλωση καυσίμου.



Παράλληλα, τεκμηριώθηκε με ποιον τρόπο τόσο ο οδηγός όσο και το CEMOS άλλαξαν τις ρυθμίσεις του τρακτέρ κατά τη διάρκεια των μετρήσεων. Στα πεδία με συνδεδεμένους καλλιεργητές, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις κίνησης σε τρεις ημέρες, σε ρηχή και βαθιά καλλιέργεια εδάφους σε περιοχές με αδύναμη και ισχυρή αργιλώδη άμμο (81 και 84 σημεία εδάφους, αντίστοιχα).

Με δύο τρακτέρ Claas Axion 870 CMATIC, αγρότες και οδηγοί, που προέρχονται τόσο από αγροκτήματα όσο και από μεγάλες επιχειρήσεις, είχαν την επιλογή να ορίσουν πρώτα τις σχετικές ρυθμίσεις όπως εκείνες του μπροστινού έρματος, τα βάριδάκια των τροχών, την εσωτερική πίεση των ελαστικών και την πίεση κινητήρα κατά τη διακριτική τους ευχέρεια και μετά την περαιτέρω προσαρμογή τους στο πεδίο - δηλαδή χωρίς τη χρήση CEMOS. Με τη βοήθεια του ενσωματωμένου συστήματος ελέγχου πίεσης ελαστικών Claas CTIC 2800, η εσωτερική πίεση των ελαστικών μπορούσε επίσης να ρυθμιστεί γρήγορα.



Οι προσαρμογές έγιναν από όλους τους οδηγούς μέχρι να επιτευχθεί το βέλτιστο για εκείνους ενώ πολλοί συμμετέχοντες είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων σχετικά με τις επιλογές τεχνικής βελτιστοποίησης και τις βέλτιστες ρυθμίσεις παραμέτρων - για παράδειγμα, τα βέλτιστα εύρη ταχύτητας όσον αφορά την κατανάλωση και τη ροπή και τις ταχύτητες στα πεδία με τη βέλτιστη συνολική απόδοση.



Στη συνέχεια επαναλήφθηκαν όλες οι διαδρομές με ενεργοποιημένο το CEMOS για τρακτέρ, με τους οδηγούς να επιβεβαιώνουν τις προτάσεις βελτιστοποίησης κατά την κρίση τους ή να ζητούν εναλλακτικές προτάσεις από το CEMOS. Εδώ, τα βάρη έρματος αντικαταστάθηκαν όπου ήταν απαραίτητο, η πίεση των ελαστικών ρυθμίστηκε και ανάρτηση του κινητήρα άλλαξε. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιήθηκε έως ότου επιτευχθεί το βέλτιστο για τις περιοχές εφαρμογής και τις επικρατούσες συνθήκες εφαρμογής.

Κάλυψη περισσότερης περιοχής με μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των πρακτικών δοκιμών, οι προσδιορισμένες τιμές αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν από το κέντρο δοκιμών DLG. Οι τιμές που καθορίστηκαν για όλους τους οδηγούς από τις παραλλαγές, με και χωρίς το CEMOS, συγκρίθηκαν και υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο για τη συνολική αξιολόγηση. Το αποτέλεσμα: Το CEMOS μπόρεσε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 16,8% και ταυτόχρονα να αυξήσει την κάλυψη της περιοχής έως και 16,3% για το 80% των οδηγών, κάτι μακράν καλύτερο από ένα απλό αποτέλεσμα ενός συστήματος ελέγχου πίεσης ελαστικών, αναφέρει η Claas .



Μιλώντας με αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι σε 3.000 ώρες χρήσης σε όργωμα, ένα μεγάλο τρακτέρ με κατανάλωση πετρελαίου 50 λίτρα/ώρα χωρίς Cemos και με 41,6 λίτρα/ώρα με CEMOS θα εξοικονομήσει έως και 25.200 λίτρα πετρελαίου και έως 67.000 κιλά CO2. Η εργασία για τον αγρότη ή τον εργολάβο μειώνεται έως και 490 ώρες, δηλαδή σχεδόν 50 εργάσιμες ημέρες, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία