BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η πολλή οικονομία στην καλλιέργεια καταλήγει να γίνεται μεγάλη σπατάλη

Η διαδροµή από την Αθήνα προς το Κουρτέσι Ηλείας, δεν είναι µεγαλύτερη από δυόµισι ώρες. Εκεί, ένας παραγωγός µε διαφορετικές προσλαµβάνουσες και νοοτροπία αγρότη που επιχειρεί στον πρωτογενή τοµέα µε οικονοµοτεχνικά κριτήρια, επενδύσεις στην παραγωγή και διαρκή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, µιλάει για την προσπάθειά του να φτάσει σε περίπου 30 χρόνια ενασχόλησης µε τη γη, να καλλιεργεί σήµερα 800 στρέµµατα βιοµηχανικής ντοµάτας.

20-37_32

Γιώργος Λαμπίρης

39
5

Ο Σωτήρης Κακαλέτρης, αναφέρεται στις δυσκολίες που συνάντησε και συνεχίζει να αντιµετωπίζει ως παραγωγός – επιχειρηµατίας, µε καθήκοντα οικονοµολόγου – λογιστή που κρατάει τα βιβλία της επιχείρησης, εργάτη γης και πάνω απ’ όλα µε την ιδιότητα του ανθρώπου που επιχειρεί στην ελληνική περιφέρεια. ∆ιαθέτει µέσω συµβολαιακής γεωργίας το σύνολο της µέσης ετήσιας παραγωγής του – περίπου 9.000 τόνους ντοµάτας – στην Ελληνική Βιοµηχανία Κονσερβών Κύκνος, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στην παραγωγή καρπουζιού και πατάτας.

Βασικό εργαλείο στην επαγγελµατική του δραστηριότητα αποτελούν οι διαρκείς επενδύσεις σε σύγχρονα τρακτέρ, µε ιδιαίτερη έµφαση κατά την τελευταία τριετία. Χαρακτηριστικό ως προς τη φιλοσοφία που ο ίδιος πρεσβεύει είναι η φράση που χρησιµοποιεί αναφορικά µε την αναγκαιότητα που παρουσιάζουν οι επενδύσεις σε εξοπλισµό για κάθε παραγωγό, καθώς λέει ότι «η οικονοµία στην καλλιέργεια, είναι σπατάλη».

Έχει καθετοποιήσει την παραγωγή του µε βλαστήριο σπόρων και δικό του φυτώριο ανάπτυξης των φυτών πριν αυτά καταλήξουν στο χωράφι. Όπως υποστηρίζει η δηµιουργία καλλιέργειας µεγάλης κλίµακας είναι αυτή που µπορεί να προσφέρει σηµαντική εξοικονόµηση κόστους.

Αύξηση 12% στις προσυµφωνηµένες τιµές της βιοµηχανικής ντοµάτας

Αναφερόµενος στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς στην παραγωγή της ντοµάτας και στο εάν η βιοµηχανία θα αγοράσει ποσότητες, δεδοµένης της αύξησης των τιµών, ο Σ. Κακαλέτρης αναφέρει ότι «η βιοµηχανία συµφώνησε να πληρώσει παραπάνω επί των αρχικά συµφωνηµένων τιµών, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 12%. Ωστόσο αυτό το ποσοστό ήρθε να εξαλείψει πλήρως η αύξηση των λιπασµάτων και των πρώτων υλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι πληρώσαµε για λιπάσµατα 450 ευρώ τον τόνο και φέτος 700 ευρώ τον τόνο. Το σταγονίδιο πέρυσι κόστιζε 100 ευρώ η κουλούρα και φέτος η κουλούρα στοιχίζει 130 ευρώ. Το πετρέλαιο πέρυσι είχε 1,10 ευρώ και φέτος ανέρχεται στο 1,60. Ως προς την τιµή του ρεύµατος έχει τριπλασιαστεί. Εµείς οι παραγωγοί βρισκόµαστε σε µία µόνιµη ανασφάλεια που σχετίζεται τόσο µε το θέµα των εφοδίων όσο και µε το θέµα της κλιµατικής αλλαγής και των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών».

Ο ίδιος επισηµαίνει ότι το 2021 χάθηκαν λόγω καύσωνα περίπου 2.000 τόνοι ντοµάτας από τη συνολική παραγωγή του που ανέρχεται σε 9.000 τόνους, καθώς καλλιεργεί 800 στρέµµατα ντοµάτας, ποικιλίας Heinz. Εκτός όµως από τη ντοµάτα φυτεύει επιπλέον 60 στρέµµατα καρπούζι και 150 στρέµµατα πατάτας.

Οι τιµές που έχει συµφωνήσει µε τον Κύκνο για τα 18,50 brix, χωρίς τα µπόνους, ανέρχεται στα 94 ευρώ τον τόνο. Σε αυτή την τιµή προστίθενται µπόνους όπως το 2% για την ώριµη ντοµάτα, 5% για καθαρή ντοµάτα χωρίς ξένες ύλες, 1 ευρώ επιπλέον τον τόνο ανά 20 χιλιόµετρα απόστασης από το εργοστάσιο καθώς και 3-4 ευρώ επιπλέον ανά τόνο όσο αυξάνεται η ποσότητα που προσφέρει ο παραγωγός.

Επενδύσεις 500 χιλ. ευρώ σε νέα τρακτέρ της John Deere

Επενδύοντας σε µηχανήµατα την τελευταία τριετία άλλαξε δύο τρακτέρ, ενώ αγόρασε και τρία ακόµα, όλα µοντέλα της John Deere.

Στόχος του όπως λέει, είναι να φέρνει στην επιχείρησή µου εξοπλισµό νέας τεχνολογίας, µειώνοντας ταυτόχρονα τη φθορά και την αύξηση του κόστους συντήρησης που αυτή συνεπάγεται. «Το σύνολο της επένδυσης σε αυτό το χρονικό διάστηµα που σας ανέφερα, ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ», λέει ο παραγωγός.

«Ένα τρακτέρ µε περισσότερες από 8.000 ώρες εργασίας θα πρέπει να αντικαθίσταται, δεδοµένου ότι από εκεί και ύστερα το κόστος αυξάνεται διαρκώς ακόµα και εάν πραγµατοποιούνται µε απόλυτη συνέπεια οι προγραµµατισµένες εργασίες συντήρησης. Χρησιµοποιώ τα µεγαλύτερα τρακτέρ για όργωµα, φρεζάρισµα, σβολοτρίφτης, συγκοµιδή. Τα µικρότερα απασχολούνται σε µεταφορά, φυτεύσεις, ράντισµα», συµπληρώνει.

Σε 5 χρόνια όλα τα τρακτέρ θα έχουν Συστήματα Γεωργίας Ακριβείας

Από την πλευρά του ο ∆ηµήτρης Αθανασούλης, εξουσιοδοτηµένος αντιπρόσωπος της Agrotech για τα John Deere στην περιοχή της Ηλείας και της Κεφαλονιάς, αναφέρει ότι µέσα στα επόµενα πέντε χρόνια, όλα τα τρακτέρ που θα πωλούνται θα διαθέτουν gps. «Προ πενταετίας, κανείς δεν επένδυε στην γεωργία ακριβείας, ενώ αυτή τη στιγµή το 40% των πωλούµενων µηχανηµάτων διαθέτουν GPS και σύνδεση µε δορυφόρο».

Κυρίαρχη δύναµη το 6195Μ της John Deere

Τα µηχανήµατα που απέκτησε ο Σωτήρης Κακαλέτρης και φέρουν τη σφραγίδα της John Deere έχουν ως ναυαρχίδα το τελευταίας τεχνολογίας 6195m, µε κυβισµό 6,8 λίτρα, 215 ίππους, το οποίο διαθέτει Σύστηµα αυτόµατης καθοδήγησης Autotrac™  και τµηµατικό έλεγχο παρελκοµένων Section Control™  της JohnDeere και εξυπηρετεί τις ανάγκες της γεωργίας ακριβείας. «∆ιαθέτει επίσης εµπρόσθια υδραυλικά συστήµατα και αερόφρενα που διευκολύνουν την µεταφορά της ντοµάτας καθώς και αυτόµατο σασµάν Command Quad της John Deere», εξηγεί ο ∆ηµήτρης Αθανασούλης. Πρόκειται για ένα µοντέλο, το οποίο λόγω της ύπαρξης αυτόµατης καθοδήγησης προσφέρει εξοικονόµηση έως και 20% στην κατανάλωση πετρελαίου.  Ο κ. Κακαλέτρης έχει αποκτήσει επίσης ένα 5115R, το οποίο εκτός απο το σύστηµα αυτόµατης καθοδήγησης  διαθέτει και τµηµατικό έλεγχο παρελκοµένων. Πρόκειται για ένα τρακτέρ 4,5 λίτρων µε αερόφρενα και 115 ίππους, που χρησιµοποιείται στη φύτευση και στο ράντισµα. «Το συγκεκριµένο τρακτέρ προσφέρει εξοικονόµηση στον ψεκασµό, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ψεκαστικό isobus, ούτως ώστε το ράντισµα να γίνεται ακριβώς στο σηµείο που επιθυµεί ο αγρότης αυτόµατα απο το λογισµικό της John Deere», συµπληρώνει ο κ. Αθανασούλης.

Πρόσφατο απόκτηµα είναι και ένα 5075E, ανοιχτού τύπου τρακτέρ χωρίς καµπίνα για καλλιεργητική χρήση, που διαθέτει 75 ίππους και κυβισµό 2,9 λίτρα. Επίσης ο παραγωγός αγόρασε ένα ακόµα ανοιχτού τύπου 5100M, επίσης καλλιεργητικό, µε 100 ίππους και κυβισµό 4,5 λίτρων καθώς και ένα ακόµα 5080R µε 4,5 λίτρα, 100 ίππους που χρησιµοποιεί στο ράντισµα και στην καλλιέργεια. Όλα τα προαναφερόµενα είναι µοντέλα της John Deere.

Όποιος τσιγκουνεύεται στον εξοπλισµό στο τέλος βγαίνει χαµένος

Αναφερόµενος στην αλλαγή εξοπλισµού και την επένδυση που υλοποίησε, ο Σωτήρης Κακαλέτρης, επισηµαίνει χαρακτηριστικά: «η οικονοµία στην καλλιέργεια είναι σπατάλη. Αυτό σηµαίνει ότι εάν κάποιος τσιγκουνευτεί να διαθέσει χρήµατα για εξοπλισµό, θα χάσει πολλά περισσότερα λόγω φθοράς και κόστους συντήρησης».

Όπως λέει το 6195Μ που πρόσφατα ενέταξε στο στόλο του, προσφέρει ακρίβεια ως προς την καλλιέργεια και οικονοµία στο καύσιµο, καθώς µειώνει τις αποκλίσεις κατά το φρεζάρισµα ή τη χρήση του σβολοτρίφτη. «Από τη στιγµή που δεν θα διπλοπεράσω ένα σηµαντικό µέρος του χωραφιού - κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν δεν είχα το συγκεκριµένο µηχάνηµα - συνεπάγεται την µείωση των στρεµµάτων που διανύονται στο χωράφι και κατ’ επέκταση τον περιορισµό στην κατανάλωση καυσίµου. Στόχος µου είναι να προχωρήσω προσεχώς στην αντικατάσταση ενός ακόµη µηχανήµατος».  Παρά το γεγονός ότι ο Σωτήρης Κακαλέτρης επιδιώκει να αυξήσει την καλλιέργειά του, συναντά σηµαντικά εµπόδια, ένα από τα οποία είναι η έλλειψη διαθέσιµης γης. «Από τα συνολικά 1.000 στρέµµατα που καλλιεργώ σε ντοµάτα, καρπούζι και πατάτα, µόνο τα 120 είναι ιδιόκτητα, τα υπόλοιπα τα νοικιάζω. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συγκεντρώσω κοµµάτια κλήρου για να συγκροτήσω µία µεγάλη έκταση καλλιέργειας. Αυτή τη στιγµή νοικιάζω από 20 διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Ταυτόχρονα το σύστηµα είναι εχθρικό προς τους παραγωγούς. Γιατί στο παραµικρό λάθος στην δήλωση ΟΣ∆Ε, έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και µου παίρνει το κεφάλι. Ταυτόχρονα καλούµαι να συγκεντρώσω δεκάδες διαφορετικά ενοικιοστάσια από διαφορετικούς ιδιοκτήτες,», σχολιάζει.  «∆εν µπορεί κανείς να δηµιουργήσει πλούτο µε δεδοµένα. Για να παράξω πλούτο πρέπει να τον πληρώσω µε ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

02-03-2022 16:33Δημήτρης

Αρχικά να συγχαρούμε τον κ. Σωτήρη για τον μεγάλο όγκο παραγωγής του από την άλλη όμως τα επτά τρακτερ που διαθέτη για τα στρέμματα που καλλιεργεί είναι σπατάλη.Καμια οικονομοτεχνικη ανάλυση δεν μπορεί να δικαιολογησει αυτον τον στόλο.

Απάντηση

01-03-2022 09:34Ζωή

Αρχικά, να συγχαρώ τον επιχειρηματία αγρότη Σωτήρη Κακαλέτρη. Ωστόσο, να επισημάνω: 1ο Το άρθρο ανέβηκε περισσότερο για διαφημιστικούς λόγους της εταιρείας Γεωργικών μηχανημάτων για την οποία γίνεται εκτενής αναφορά. 2ο Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών έχουν πολύ μικρό κλήρο λόγω του ανάγλυφου της ελληνικής γης. Επομένως ο φίλος και "συνάδελφος" αγρότης αποτελεί την μειοψηφία στο χώρο. 3ο Τι ποσοστό αγροτών, τους δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστούν με επιχειρήσεις ανάλογες ή ακόμη και με αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων? 4ο Οι αγρότες που δεν μπορούν να έχουν οικονομίες κλίμακας τι θα απογίνουν? Η πλειοψηφία των αγροτών δεν μπορούν να παράξουν κέρδος λόγω του τεράστιου κόστους κυρίως παραγωγής, ενέργειας και εργατών γης αλλά και του γεγονότος ότι δεν έχουν ούτε δυνατότητα οικονομιών κλίμακας ούτε και συνεργασιών. Ακόμη και η νέα Κ.Α.Π. βρίσκεται απέναντι τους. Καταλήγω ότι το παράδειγμα του φίλου μας Σωτήρη δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της ελληνικής υπαίθρου και της ελληνικής αγοράς.

Απάντηση

28-02-2022 17:16Νέος Αγρότης

Επειδή είμαστε αφελείς και δεν καταλαβαίνουμε. Μας λένε στο ΟΣΔΕ τι εκτάσεις δηλώνουν και αν είναι ζωντανοί ή νεκροί.? Καταπατημένες εκτάσεις.? Και με ενοίκιο να ήταν τα λεφτά του ενοικίου δεν θα φτάνανε ούτε για δείγμα για επένδυση. Οπότε κάτι φταίει. Μην πιστεύετε τίποτα. 500.000 εξοπλισμό. Σαν τον άλλον που βγάλατε αγρότη της χρονιάς που από 13 ετών είχε τρακτέρ. Μην δουλεύετε τον αγροτικό κόσμο. Ας είμαστε ρεαλιστές.

Απάντηση

28-02-2022 16:58Τζάμπα καίει η λάμπα

"Από τα 1000 στρ μόνο τα 120 είναι ιδιόκτητα".... καλά ρε φίλε πού πας;;; Έχεις 7 τρακτέρ και σκέφτεσαι να αντικαταστήσεις ακόμη ένα...;; Δεν χορτασες τόσα παλιοσίδερα; Δεν σκέφτεσαι καθόλου για αγορά γης; Τι να πω: καλή δύναμη , γερός να είσαι να τα ξεχρεώσεις..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία