BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Zasso και AgXtend στις καλλιέργειες σειρών με τον ηλεκτρικό έλεγχο ζιζανίων XPower XPR Concept

Η μη χημική λύση αντιμετώπισης ζιζανίων τα τελευταία χρόνια τείνει να περιληφθεί στα «πρέπει» του αγροτικού κλάδου. Οι δύο εταιρείες, Zasso και AgXtend εξελίσσουν τις τεχνολογίες τους, παρουσιάζοντας τώρα τον εξοπλισμό ηλεκτρικής ζιζανιοκτονίας XPower XPR Concept, ειδικά για καλλιέργειες σειρών.

Screenshot_2022-10-05_at_10_26_23_AM

Βασίλης Σοφός

5
0

Με την επερχόμενη έκθεση SIMA 2022 να πλησιάζει, οι Zasso και AgXtend παρουσιάζουν, σε πρωτότυπη μορφή, το XPower XPR Concept, έναν εξοπλισμό υψηλής τάσης, για έλεγχο ζιζανίων μεταξύ των σειρών καλλιεργειών, με υψηλή ταχύτητα εργασίας. Το σύστημα θα παρουσιαστεί επίσημα στην έκθεση SIMA στο Παρίσι, με τον όμιλο Zasso να στοχεύει να καταστήσει το ηλεκτρικό σύστημα εμπορικά διαθέσιμο το 2024.

Ρυθμιζόμενο πλάτος εργασίας από 20 έως 40 εκατοστά

Το XPR Concept διαθέτει μια γεννήτρια και ένα νέο εφαρμοστή ειδικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καλλιεργειών σειρών και εγκατεστημένο σε πλαίσιο Kongskilde Vibro Crop. Το σύστημα προσφέρει ρυθμιζόμενο πλάτος από 20 έως 40 εκ.

Χάρη στον αρθρωτό σχεδιασμό του XPower, η ηλεκτρική λύση ζιζανιοκτονίας είναι μια πολυλειτουργική μονάδα τροφοδοσίας συμβατή με άλλες λύσεις XPower. Η λύση μεταξύ των σειρών XPR εγγυάται την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση των ζιζανίων σε καλλιέργειες σειρών, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και παρέχει καλύτερη αξιοπιστία σχεδιασμού στους αγρότες. Επίσης, θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μείωση κατά 50% των φυτοφαρμάκων έως το 2030, όπως τονίζουν οι δύο εταιρείες.



Σύμφωνα με τις Zasso και AgXtend, η ηλεκτρική ζιζανιοκτονία έχει καθιερωθεί ως η απάντηση του 21ου αιώνα. Οι ειδικές καλλιέργειες, όπως τα λαχανικά, αποτελούν σημαντικό πυλώνα της αγροτικής παραγωγής τροφίμων. Στο νεανικό στάδιο, οι καλλιέργειες σειρών χαρακτηρίζονται από μεγάλες αποστάσεις σειρών και συχνά από χαμηλή ανταγωνιστική αντοχή έναντι των ζιζανίων που εμφανίζονται ταυτόχρονα.



Οι τεράστιες απώλειες απόδοσης έως και 60% λόγω ανεπαρκούς ή καθυστερημένου ελέγχου των ζιζανίων αποτελούν πρόκληση για κάθε αγρότη. «Πάνω από το 90% της αγοράς διαχείρισης ζιζανίων εξακολουθεί να βασίζεται στη χρήση ζιζανιοκτόνων. Εναλλακτικές λύσεις (π.χ. μηχανικές, θερμικές) αρχίζουν να εμφανίζονται αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις ρίζες του προβλήματος και δημιουργούν ανεπιθύμητα προβλήματα διαταραχής του εδάφους, και κινδύνους διάβρωσης», σημειώνεται.

Πειράματα πεδίου με ηλεκτρική ζιζανιοκτονία

Η παρουσίαση του XPR Concept βασίζεται στα επιτυχημένα αποτελέσματα απόδοσης των ηλεκτρικών εφαρμογών μεταξύ των σειρών που παρουσιάστηκαν από τη Zasso και τους ερευνητικούς συνεργάτες της σε ένα κοινό ερευνητών και ενδιαφερόμενων μερών της βιομηχανίας στο 30ο Γερμανικό Συνέδριο για τη Βιολογία των ζιζανίων και τον Έλεγχο των Ζιζανίων, τον Φεβρουάριο του 2022, στο Braunschweig.

Το 2020, μαζί με το «Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Südwestfalen», διεξήχθησαν πειράματα πεδίου για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα των χημικών, μηχανικών και ηλεκτρικών μεθόδων καταπολέμησης των ζιζανίων μεταξύ των σειρών στα ζαχαρότευτλα.



Για όλες τις μεθόδους χρησιμοποιήθηκαν χημικά ζιζανιοκτόνα για τον έλεγχο των ζιζανίων εντός σειράς. Το συμπέρασμα ήταν πως η τεχνολογία ηλεκτρικής ζιζανιοκτονίας XPower μπορεί να επιτύχει συγκρίσιμες ή υψηλότερες αποδόσεις με τις καθιερωμένες χημικές και μηχανικές μεθόδους ζιζανιοκτονίας. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, για την παραγωγή ζαχαρότευτλων, μπορεί να επιτευχθεί μείωση ζιζανιοκτόνου έως και 75%.

Πηγή: Future Farming

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία