BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η βιώσιμη λειτουργία της βιομηχανίας εξόρυξης στο επίκεντρο της συζήτησης από την BKT

Στις συχνές συναντήσεις με ανθρώπους του κλάδου που διοργανώνει η BKT, η βιομηχανία εξόρυξης είναι ένα από τα τελευταία θέματα που συνζητήθηκαν, υπό το πρίσμα της της εύρεσης βιώσιμων στόχων για την καλυτέρευση, ως προς τη βιωσιμότητα, του συγκεκριμένου κλάδου.

BKT_GlobalTrendsEP2-11-min

Βασίλης Σοφός

3
0

Στο δεύτερο επεισόδιο με τίτλο Βιωσιμότητα και Περιβάλλον ESG του Global Trends OTR της BKT που μέχρι τον Ιούνιο θα φιλοξενεί κάθε μήνα διεθνείς εμπειρογνώμονες, φορείς και δημοσιογράφους, συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης έξυπνων λύσεων με βιώσιμους στόχους, με σκοπό να δοθεί μια εις βάθος επισκόπηση των υφιστάμενων ζητημάτων και των θεμάτων στην αγορά OTR.

«Η αλλαγή είναι μια μακρά, βήμα προς βήμα διαδικασία. Πολλές εταιρείες που έχουν ήδη καθορίσει στόχους μηδενικών εκπομπών για το 2030, το 2040 και το 2050», εξηγεί ο πρώτος συνεντευξιαζόμενος, Craig Guthrie, Αρχισυντάκτης του περιοδικού Mining, ο οποίος αναφέρεται στα θέματα που καλύπτονται περισσότερο από το συντακτικό του επιτελείο. «Ένα ορυχείο δεν θα ηλεκτροδοτηθεί ξαφνικά μέσα στη νύχτα. Είναι μια διαδικασία που εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες. Η μεγάλη μας πρόκληση είναι η σπειροειδής ζήτηση για στοιχεία μετάπτωσης, όπως το λίθιο και ο χαλκός. Πρέπει να εξισορροπήσουμε αυτή τη ζήτηση έναντι της αυξανόμενης πίεσης για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της βιομηχανίας εξόρυξης και τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητάς της. Αλλά για όλες τις κινήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - αιολική, ηλιακή - για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, χρειαζόμαστε μέταλλα. Η ανακύκλωση μπαταριών θα καλύψει μόνο ένα μικρό ποσοστό της ζήτησης. Εν ολίγοις, πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να περάσει από τα ορυκτά καύσιμα στα μέταλλα. Από άποψη ESG, αυτό που βλέπουμε είναι σε μεγάλο βαθμό η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση. Στόχος είναι η δημιουργία ορυχείων εντελώς αυτόνομων, ψηφιακών, απαλλαγμένων από ανθρακούχες εκπομπές και χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα ορυχείο όπου ρομπότ εκτελούν τις υπόγειες εργασίες και το οποίο λειτουργεί μέσω ενός απομακρυσμένου κέντρο: Αυτό είναι το ορυχείο του μέλλοντος».



Ως εκ τούτου, θα είναι απαραίτητο να μειωθούν οι ποσότητες ενέργειας, νερού και εκπομπών ρύπων που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων εξόρυξης, αλλά θα είναι εξίσου σημαντικό οι εταιρείες να γίνονται όλο και πιο υπεύθυνες απέναντι στις κοινότητες που εξυπηρετούν. Μιλάμε για τον λεγόμενο Παράγοντα S – το "S" στο ESG (Environmental, Social, and Governance) – το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τη δέσμευση για παροχή ευκαιριών απασχόλησης στους κατοίκους της περιοχής, επενδύσεις σε τοπικές υποδομές και δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης για την κοινότητα.

Ο Craig Guthrie ολοκληρώνει τη συμβολή του επισημαίνοντας πώς οι εταιρείες θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτές σχετικά με τις μεθόδους λειτουργίας τους, καθώς και με τους κινδύνους που συνδέονται με την παραγωγή προϊόντων εξόρυξης. Πράγματι, η ΕΕ διαθέτει νομοθεσία βάσει της οποίας σύντομα θα απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Πάντως, αυτό που απασχολεί την BKT είναι ότι η κοινή γνώμη εξακολουθεί να συνδυάζει τις εξορυκτικές δραστηριότητες με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, και αυτό πρέπει να είναι κεντρικό θέμα της μελλοντικής επικοινωνίας στον τομέα: «Η διαφορά είναι ότι ήρθαμε για να μείνουμε, ενώ η χρήση ορυκτών καυσίμων πρόκειται να μειωθεί. Πρέπει να προσελκύσουμε το νεότερο εργατικό δυναμικό και να μην θεωρούμαστε ως μια μη βιώσιμη βιομηχανία που σκάβει μια τρύπα στο έδαφος και απλώς βγάζει κάτι έξω», δηλώνει ο Craig Guthrie. Η σωστή πληροφόρηση είναι επομένως θεμελιώδης, όπως ακριβώς ο δρόμος που πρέπει να διαλέξουν όσοι ακολουθούν στρατηγικές βιώσιμης διαχείρισης.



Σε αυτό το στάδιο της αλλαγής, αρκετές οντότητες που παρέχουν υποστήριξη σε εταιρείες ως προς τον μετασχηματισμό τους προς τη βιωσιμότητα έχουν δημιουργηθεί. Το Global Trends OTR επέλεξε να παρουσιάσει μία από αυτές, τη Miniviro, μια βρετανική εταιρεία συμβούλων που βοηθά τις παγκόσμιες εταιρείες στον τομέα των εμπορευμάτων να αξιολογήσουν, να ποσοτικοποιήσουν και να μετριάσουν τις επιπτώσεις τους.

Ο ιδρυτής και CEO της εν λόγω εταιρείας Robert Pell, ήταν ο δεύτερος καλεσμένος του επεισοδίου. Στη συνέντευξή του περιγράφει πώς η εταιρεία του παρέχει πλάνα βιωσιμότητας στους πελάτες της, διασφαλίζοντας ότι τα έργα είναι βιώσιμα ως προς μια ολόκληρη σειρά παραγόντων κινδύνου και διαφορετικές κατηγορίες επιπτώσεων από περιβαλλοντική άποψη. «Η δική μας προσέγγιση αξιολόγησης του κύκλου ζωής είναι ολιστική. Βασικά, αυτό που κάνουμε είναι να συγκεντρώνουμε όλα τα δεδομένα ενέργειας, κατανάλωσης και εκπομπών. Για παράδειγμα, όταν συνεργαζόμαστε με έναν κατασκευαστή μπαταριών ή έναν κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, υπάρχει πάντα το ερώτημα εάν η ηλεκτροκίνηση είναι καλύτερη από τα οχήματα εσωτερικής καύσης», λέει ο Robert Pell. «Εστιάζουμε στην ποσοτικοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής πρώτων υλών για την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση του CO2, για παράδειγμα, τον διαφορετικό εξοπλισμό, την ενέργεια που εμπλέκεται στη μονάδα επεξεργασίας κ.λπ. Βοηθάμε επίσης τις εταιρείες να περιηγηθούν στους δικούς τους οδικούς χάρτες μείωσης αντίκτυπου - βοηθώντας τες να εντοπίσουν τους κινητήριους μοχλούς για να φτάσουν εκεί που θέλουν».



Ο τρίτος καλεσμένος στο στούντιο ήταν ο Fabio Novelli, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της NTE Process, μιας εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας και διεργασιών, η οποία συνεργάζεται με την BKT για να βοηθήσει στην εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στο εργοστάσιο παραγωγής τους στο Bhuj της Ινδίας. Έχουν τεθεί και εφαρμοστεί στόχοι βιωσιμότηταςς όπως η μείωση των συσκευασιών, του CO2, της ενέργειας και των εισροών από ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, οι διαδικασίες έχουν ανανεωθεί: Αντί της χύδην μεταφοράς πρώτων υλών εντός του εργοστασίου σε σάκους πολυπροπυλενίου, έχει εφαρμοστεί η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων κινητών σιλό.



Πράγματι, η NTE έχει αναπτύξει μια νέα πατενταρισμένη τεχνολογία για να βοηθήσει στη μείωση της ενέργειας. «Αναζητήσαμε κάθε ευκαιρία για να μειώσουμε όχι μόνο την ενέργεια, αλλά και τη σπατάλη ενέργειας. Έχουμε θέσει ως στόχο μια μείωση της τάξης του 70%», υπογραμμίζει το Fabio Novelli. «Το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό ήταν μια τεχνολογία που ονομάζεται Eco Dense-Tronic. Όταν εφαρμοστεί πλήρως στο Bhuj, αυτή η τεχνολογία θα εξοικονομεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως. Γενικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να είμαστε βιώσιμοι σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό σημαίνει πως όταν οι εταιρείες επιλέγουν τους προμηθευτές τους, πρέπει να είναι σίγουρες ότι δίνεται η ίδια προσοχή και εστίαση στη βιωσιμότητα».

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • BKT
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία