Ένα εικοσαετές πρότζεκτ υλοποιείται από τη Horsch, που κάνει τελικά πραγματικότητα την RO G 500, μια αυτοκινούμενη σπαρτική μηχανή με τη δυνατότητα αυτόνομης διέλευσης γραμμών που έχουν προηγουμένως σχεδιαστεί στον υπολογιστή. Το μηχάνημ,α που παρουσιάζεται τώρα στο κοινό, επιτρέπει στην Horsch να κάνει σημαντικά βήματα προς την πλήρη αυτοματοποίηση και αυτονομία στο πεδίο, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στη Βραζιλία, Rodrigo Duck. Αυτόνομη φυτευτική μηχανή Horsch RO G 500 Η Horsch RO G 500 διαθέτει μια κεντρική μονάδα κινητήρα, τοποθετημένη πάνω από τις γραμμές φύτευσης.
Η έλξη είναι εμπρόσθια και οπίσθια, με απόσταση μεταξύ των τροχών 11 και 4 μέτρα αντίστοιχα. Με αυτή τη διαμόρφωση των μεγάλων τροχών, περνάει μόνο μία φορά από την προβλεπόμενη γραμμή, για να αποφεύγεται η συμπίεση, κυρίως σε υγρά εδάφη. Επιπλέον, διαθέτει κεντρικές δεξαμενές σπόρων συνολικής χωρητικότητας 12.000 λίτρων.
«Αναπτύχθηκαν για τη σπορά σόγιας, όπου ο μεγάλος όγκος των διαμερισμάτων σπόρων είναι χρήσιμος για την αύξηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας με τη μείωση των χρόνων διακοπής για ανεφοδιασμό», λέει ο Michael Horsch, ιδρυτής της εταιρείας και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του μηχανήματος. Κάτω από τη μονάδα τοποθετούνται γραμμές φύτευσης της σειράς Horsch Maestro, συνολικού πλάτους εργασίας 24 μέτρων. Οι διπλοί δίσκοι V με τον τροχό περιορισμού βάθους εξασφαλίζουν την ακριβή τοποθέτηση του σπόρου και τη συνεχή διατήρηση του βάθους σποράς.
Με πλάτη έως 36 μέτρα
Ο σχεδιασμός της Horsch Gantry προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα: το βάρος που απαιτείται για την κοπή της σειράς και τους δίσκους πίεσης μπορεί να μεταφερθεί πολύ αποτελεσματικά από το πλαίσιο στη ράβδο φύτευσης και να κατανεμηθεί σε όλο το πλάτος εργασίας.
Το ύψος του πλαισίου επιτρέπει έπειτα στη ράβδο φύτευσης να αντιγράφει τις ανωμαλίες του εδάφους. Η μηχανή Horsch RO G 500 έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει πλάτος εργασίας έως και 36 μέτρα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής των ράβδων θερινής φύτευσης για άλλες χειμερινές καλλιέργειες.
Στα πεδία της Βραζιλίας
Ο Michael δήλωσε ότι η Βραζιλία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ως σημείο εκκίνησης για το Gantry. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτάσεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες στη χώρα και είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει αυτοκινούμενη σπαρτική μηχανή όταν υπάρχουν δύο συγκομιδές το χρόνο.
Εκτός από την τεχνολογία GPS και τον βελτιωμένο προγραμματισμό της κυκλοφορίας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η έμφαση δίνεται επίσης στην ανίχνευση και την περιβαλλοντική ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό, δοκιμάζονται και αξιολογούνται διάφορες τεχνολογίες.
Νέα και σύγχρονη λειτουργία
Η δυνατότητα χρήσης ενός αυτόνομου μηχανήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να εκτελούν πολλές άλλες εργασίες. «Στην πρακτική χρήση του Horsch Gantry, η έμφαση δίνεται κυρίως στην αυτονομία και την εφοδιαστική», σημειώνεται. Ο Michael δήλωσε επίσης ότι σε πολλές γεωργικές περιοχές, η εξεύρεση νέων εργατών γης γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
«Η αυτονομία φέρνει το πλεονέκτημα της δυνατότητας χειρισμού ιδιαίτερα προηγμένων συστημάτων μέσω ψηφιακών εργαλείων, όπως τα smartphones και τα tablets, αξιοποιώντας τη γεωπονική τεχνογνωσία και, έτσι, δημιουργώντας ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας», επισημάνθηκε.
futurefarming