BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Γεγονός το πρωτότυπο ρομπότ συγκομιδής με τη συνδρομή του ChatGPT

Το πανεπιστήμιο του Deft στην Ολλανδία και το τεχνικό πανεπιστήμιο EPFL συνέθεσαν έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, διαμορφώνοντας ένας ρομπότ συλλογής ντομάτας, το οποίο εργάζεται με τη βοήθεια του ChatGPT, του δημοφιλούς προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης της Open.AI.

JasperArt_2023-06-08_22_05_47_1_upscaled_2

39
0

Μια ομάδα ερευνητών του Τεχνικού Πανεπιστημίου στο Delft της Ολλανδίας και του ελβετικού τεχνικού πανεπιστημίου EPFL χρησιμοποίησε το ChatGPT για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν ένα ρομπότ συλλογής ντομάτας και μια μελέτη σχετικά με την ανάπτυξη του ρομπότ δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Machine Intelligence. Το ChatGPT έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία ανάπτυξης από την αρχή. Για να αποφασίσουν τι είδους ρομπότ θα έπρεπε να δημιουργήσουν, οι ερευνητές έθεσαν στο ChatGPT ερωτήσεις σχετικά με το ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα στο μέλλον, γεγονός που τους οδήγησε να επικεντρωθούν σε θέματα για την προμήθεια τροφίμων.



Η ομάδα επέλεξε τις ντομάτες, επειδή το ChatGPT τους «δίδαξε» ότι οι ντομάτες θα ήταν από τις πιο πολύτιμες από οικονομική άποψη και θα άξιζε η διαδικασία συλλογής τους να αυτοματοποιηθεί. «Θέλαμε το ChatGPT να σχεδιάσει όχι απλώς ένα ρομπότ, αλλά ένα ρομπότ που να είναι πραγματικά χρήσιμο», δήλωσε ο Dr. Cosimo Della Santina, επίκουρος καθηγητής στο TU Delft.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, η ChatGPT έδωσε στην ομάδα χρήσιμες προτάσεις, όπως η κατασκευή μιας λαβής από σιλικόνη ή καουτσούκ, ώστε το ρομπότ να μην συνθλίβει τις ντομάτες, ή η χρήση ενός κινητήρα Dynamixel για την κίνηση του ρομπότ. Με το ChatGPT να χειρίζεται μεγάλο μέρος της έρευνας για το ρομπότ, η ομάδα μηχανικών βρέθηκε να εκτελεί πιο τεχνικές εργασίες για να επικυρώσει τις γνώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.



Με αυτόν τον τρόπο, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, το ChatGPT, ενήργησε ως ερευνητής και μηχανικός στη διαδικασία ανάπτυξης και οι ανθρώπινοι ερευνητές ενήργησαν ως διαχειριστές, καθιστώντας τους υπεύθυνους για τον καθορισμό των στόχων του σχεδιασμού.



Πρόκειται για μια λιγότερο έντονη συνεργασία από το πιο ακραίο σενάριο συνεργασίας ChatGPT που σκέφτηκε η ομάδα, όπου το γλωσσικό μοντέλο παρέχει όλες τις εισροές για τον σχεδιασμό του ρομπότ και οι ανθρώπινοι μηχανικοί το ακολουθούν τυφλά.

Ένα τέτοιο ακραίο σενάριο δεν είναι επί του παρόντος εφικτό, και η ομάδα πίσω από αυτό το πείραμα δεν γνωρίζει αν θα είναι ποτέ ρεαλιστικό. Εν μέρει, επειδή η εργασία με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα αφήνει τις εταιρείες που εμπορεύονται ρομπότ με ερωτήματα σχετικά με τη λογοκλοπή και την πνευματική ιδιοκτησία, και επειδή τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα παρέχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.



Τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν την "πιο πιθανή" απάντηση σε μια ερώτηση, οπότε υπάρχει κίνδυνος παραπληροφόρησης και μεροληψίας στον τομέα της ρομποτικής", δήλωσε η Della Santina. Ακόμη και ο προσδιορισμός του ChatGPT ότι οι ντομάτες θα ήταν οι πιο οικονομικά πολύτιμες καλλιέργειες για να εργαστεί, θα μπορούσε να είναι προκατειλημμένος προς καλλιέργειες που καλύπτονται περισσότερο στα δεδομένα που χρησιμοποιεί το ChatGPT για να λάβει αποφάσεις. Παρά τις ανησυχίες αυτές, η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ρομπότ συγκομιδής ντομάτας στην έρευνά της και θα συνεχίσει να μελετά τις δυνατότητες μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT.

The robot report

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία