Ειδικότερα, θερμοκρασίες πάνω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα σημειώνονται στις περισσότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αυτές οι ηλιόλουστες ημέρες συνοδεύονται ωστόσο από έλλειψη βροχής και από χαμηλή υγρασία. Έτσι εκφράζονται στις περιοχές αυτές ανησυχίες για το ενδεχόμενο ξηρασίας. Χαμηλότερα στον χάρτη, δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως ισχυρές καταιγίδες έχουν καταστρέψει σοδειές σε διάφορες χώρες του Νότου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις φετινές καλλιέργειες, αφού σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την παρακολούθηση καλλιεργειών JRC MARS Bulletin, όλες οι προβλέψεις για τις αποδόσεις είναι προσαρμοσμένες προς τα κάτω.
Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, αφού συμφώνα με την εν λόγο έκθεση οι σοδειές από τις χειμερινές καλλιέργειες αναμένεται να είναι πάνω από τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο οι θερμοκρασίες βρίσκονταν συστηματικά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές στην θερμοκρασία σε ολόκληρη την Ένωση, μέχρι και τον Ιούνιο. Ο ζεστός καιρός συνοδεύτηκε από άφθονες βροχές, οι οποίες ήταν καλά κατανεμημένες μέσα στον Μάιο στις μεγαλύτερες παραγωγούς δημητριακών περιοχές της χώρας. Η συγκομιδή των χειμερινών δημητριακών έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι ενδείξεις για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες δείχνουν ότι βρίσκονται στην φάση ανάπτυξης, η οποία είναι πιο πρώιμη κατά μέσο όρο για την Κεντρική, και ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο για την Ανατολική Ελλάδα. Οι προβλέψεις για την παραγωγή καλαμποκιού και ηλίανθου είναι σύμφωνες με τον μέσο όρο πενταετίας.
Για την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Βοράς ταλαιπωρείται από παρατεταμένη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ο Νότος από υπερβολικά πολλές βροχές.
Η παρατεταμένη ανυδρία έχει επηρεάσει αρκετές περιοχές στη Γερμανία, ενώ οι αυξημένες θερμοκρασίες έρχονται να προστεθούν. Τα περιθώρια στενεύουν για τους παραγωγούς πατάτας, αφού αν η ξηρασία συνεχιστεί για ακόμα 10 με 14 μέρες, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Τμήμα της παραγωγής θα χαθεί σίγουρα, ενώ ούτε μια σταγόνα βροχής δεν προβλέπεται από τα δελτία πρόγνωσης του καιρού. Στη Βεστφαλία, τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά γνωρίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Αρκετοί είναι οι παραγωγοί οι οποίοι αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι τα συστήματα άρδευσης λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τα χωράφια τους έχουν στεγνώσει για τα καλά. Συνδυαστικά σε αυτό λειτουργεί και ο άνεμος, ο οποίος βοηθά στην εξάτμιση του νερού, προτού αυτό διεισδύσει στο έδαφος. Κατά συνέπεια το ρίσκο σημαντικών ελλείψεων σε σπανάκι, φρέσκα κρεμμύδια και διάφορα βότανα, είναι μεγάλο.
Στην Ελβετία τα προβλήματα είναι ήδη μεγάλα, με τις συμπληρωματικές εισαγωγές, ειδικά σε μαρούλια, να έχουν από τώρα αυξηθεί.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ζέστη έχει επισπεύσει την παραγωγή μικρόκαρπων φρούτων όπως είναι οι φράουλες και τα μούρα, Στην Σκωτία, οι ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ανακατατάξεις τόσο στην συγκομιδή, όσο και στην υπόλοιπη αλυσίδα, αφού η πρωιμότητα έπιασε απροετοίμαστους τόσο τους εργάτες γης, που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένοι, όσο και τους μεσάζοντες, καθιστώντας πρόκληση τα logistics. Στην Ιρλανδία οι παραγωγή πατάτας αναμένεται φέτος να είναι χαμηλή, ανεβάζοντας τις τιμές, αφού τον πολύ κρύο χειμώνα με τα χιόνια που επηρέασε αρνητικά την καλλιέργεια, διαδέχθηκε μια ζεστή άνοιξη, που έκανε τα φυτά να σταματήσουν πρόωρα την ανάπτυξή τους.
Οι βροχές στη Νορβηγία, καθυστερούν την περίοδο των μικρόκαρπων, αφού η βροχή εμποδίζει αφενός την ανάπτυξη των φυτών, και αφετέρου την συγκομιδή τους.
Με τον πιο ξερό Ιούνιο από το 1901, οι Ολλανδοί παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες. Οπωρώνες και εκτατικές καλλιέργειες βρίσκονται σε κατάσταση επιβίωσης και όχι ανάπτυξης. Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε υπαίθρια μαρούλια καθώς και υψηλές τιμές στο χονδρικό εμπόριο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες ωστόσο ευνοούν τους καλλιεργητές πατάτας και κρεμμυδιού από την άλλη, αφού οι ασθένειες μειώνονται, ωστόσο η ξηρασία εμποδίζει την ανάπτυξη των φυτών και ειδικά τις πατάτες, στις οποίες ο όγκος παραγωγής είναι μικρός φέτος, που όμως εδώ τα προβλήματα αυτά δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα σε αύξηση των τιμών στο ράφι.
Προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν και οι Βέλγοι αγρότες, ωστόσο τα αποθέματα νερού προς το παρόν είναι τόσα όσο χρειάζονται για να μην υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες φράουλας. Η ζέστη όμως επηρεάζει τις ντομάτες, οι οποίες αναμένεται ότι θα εμφανίσουν προβλήματα που αφορούν την ποιότητα, προς το τέλος της περιόδου.
Από την άλλη, στην Γαλλία οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν ισχυρές βροχοπτώσεις από την αρχή της χρονιάς, που τους εμπόδιζαν ακόμα και να φτάσουν στα χωράφια τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή να μείνει αρκετά πίσω, ενώ οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες τον τελευταίο μήνα, είχαν με την σειρά τους σαν αποτέλεσμα να φτάσουν στις αγορές την ίδια στιγμή σχεδόν όλοι οι παραγωγοί, προκαλώντας πίεση στις τιμές. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ωστόσο χαλάζι έπληξε καλλιέργειες φασολιών και καλαμποκιού στις νοτιοδυτικές περιοχές της Γαλλίας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 150.000 στρέμματα βαριά χτυπημένα.
Ακόμα νοτιότερα, το Τρεντίνο της Ιταλίας, χτυπήθηκε και αυτό από χαλαζοθύελλα, στις 3 Ιουλίου, προκαλώντας προβλήματα σε απροστάτευτους οπωρώνες με μήλα. Ωστόσο η ζημιές ήταν τοπικές, με την χώρα να μην αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή ιδιαίτερα προβλήματα.
Ισχυρές χαλαζοπτώσεις τέλος, έπληξαν και την γειτονική Τουρκία, προκαλώντας ζημιές που ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί σε καλλιέργειες με πεπόνια, καρπούζια και καλαμπόκι σε μια ευρύτερη περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας.