Ο TSM ανήκει στην οικογένεια των αισθητήρων χωρίς επαφή. Εγκαθιστώντας τον αισθητήρα στα μπροστινά είτε πίσω υδραυλικά του τρακτέρ, ο αισθητήρας μπορεί να χαρτογραφήσει το έδαφος ταυτόχρονα με οποιαδήποτε εργασία πεδίου όπως η λίπανση, ο ψεκασμός, το όργωμα, ενώ έχει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσει 5.000 στρέμματα ανά ημέρα, ενώ σε συνδυασμό με την ηλεκτρική αγωγιμότητα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τους διαφορετικούς τύπους εδαφών μέσα σε ένα αγροτεμάχιο, τη συμπίεση του εδάφους, την υγρασία, τα οργανικά υπολείμματα και την περιεκτικότητα σε αλάτι. Για να δημιουργηθούν χάρτες εφαρμογών (λίπασμα, σπορά, όργωμα εδάφους), χρειάζονται βασικά δεδομένα.
Οι χάρτες απόδοσης, οι δορυφορικές εικόνες και οι αεροφωτογραφίες χρησιμοποιούνται συχνά για αυτό το σκοπό, ενώ σε συνδυασμό με την ηλεκτρική αγωγιμότητα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τους διαφορετικούς τύπους εδαφών μέσα σε ένα αγροτεμάχιο, τη συμπίεση του εδάφους, την υγρασία, τα οργανικά υπολείμματα και την περιεκτικότητα σε αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι με τη συσχέτιση όλων αυτών των χαρτών μπορεί να βρει κάποιος με ακρίβεια τα αίτια που οδηγούν στο πρόβλημα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
Με τη βοήθεια του Top Soil Mapper (TSM) και των υπολοίπων τεχνολογιών που διαθέτει η Agrotech S.A. παράγονται χάρτες με:
1. Ζώνες ηλεκτρικής αγωγιμότητας σε διαφο- ρετικά βάθη μέχρι 1,1 μέτρα.
2. Ζώνες με τους τύπους εδαφών.
3. Ζώνες με τη σχετική περιεκτικότητα σε υγρασία για τη διαχείριση της άρδευσης και της αποστράγγισης.
4. Ζώνες με το βάθος του ανώτερου στρώμα- τος εδάφους.
5. Ζώνες μεταβλητής πυκνότητας σποράς.
6. Ζώνες μεταβλητής λίπανσης.
7. Ζώνες μεταβλητού βάθους οργώματος.
Ποια είναι τα οφέλη σε σύγκριση με άλλους αισθητήρες:
-Οι τύποι αισθητήρων που διατίθενται στο εμπόριο βασίζονται σε μεθόδους επαφής ή μη επαφής με το έδαφος
-Οι μετρήσεις και από τους δύο τύπους αισθητήρων έχουν δώσει συγκρίσιμα αποτελέσματα
-Οι αισθητήρες που έρχονται σε επαφή με τη γη χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια για την επαφή με το έδαφος και τη μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας
-Οι αισθητήρες EC χωρίς επαφή λειτουργούν βάσει της αρχής της ηλεκτρομα- γνητικής επαγωγής (EMI).
-Η EMI δεν έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια του εδάφους