Πρακτικά, αυτό σημαίνει –όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ότι δεν ισχύει το περιβαλλοντικό τέλος όπως το έχει προσδιορίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα 0,0247 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ή 12 ευρώ το στρέμμα.
Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ό αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος άφησε «ανοιχτό παράθυρο για μείωση του περιβαλλοντικού τέλους στο αρδευτικό νερό της Θεσσαλίας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρει:
«Παράθυρο για μείωση του περιβαλλοντικού τέλους στο αρδευτικό νερό της Θεσσαλίας άνοιξε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τις σημερινές συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, η πρώτη με εκπροσώπους ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και η δεύτερη με Θεσσαλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη σύσκεψη παρέστη και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλης.
Ο κ. Κ. Αγοραστός, που μετείχε στις δύο συσκέψεις συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιπεριφειάρχη κ. Απ. Μπίλλη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, τόνισε στις δηλώσεις του:
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κατέστησε σαφές κατά τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ερμήνευσε λανθασμένα την ΚΥΑ, η οποία προβλέπει ότι το περιβαλλοντικό τέλος αντιστοιχεί στο κόστος πόρου και το περιβαλλοντικό κόστος, συνεπώς «αντιστοιχεί δεν σημαίνει ισούται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει το περιβαλλοντικό τέλος όπως το έχει προσδιορίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα 0,0247 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ή 12 ευρώ το στρέμμα.
Θέση μας ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία εκφράσαμε στισ συσκέψεις, είναι πως το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να μειωθεί δραστικά και να κυμανθεί στα επίπεδα που έχει οριστεί σε άλλες λεκάνες απορροής ποταμών της χώρας τόσο για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας όσο και για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Θεσσαλίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή αναλάβαμε ως αιρετή Περιφέρεια να γνωστοποιήσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει και συμβάλλουν στη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου της Θεσσαλίας. Το πιο εμβληματικό είναι φυσικά η λίμνη Κάρλα, ενώ έχουμε ολοκληρώσει και μια σειρά άλλων έργων όπως υδατοδεξαμενές, κλειστά αρδευτικά δίκτυα και εκσυγχρονισμό γεωτρήσεων.
Με τον υπολογισμό των νέων αυτών ποσοτήτων νερού, στόχος είναι να μειωθεί το κόστος πόρου, που είναι και ο συντελεστής ο οποίος αυξάνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το περιβαλλοντικό τέλος.
Από εκεί και πέρα εναπόκειται στο ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ να προχωρήσουν στον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους και να τεκμηριώσουν το πόσο αρνητικά επιδρά το περιβαλλοντικό τέλος στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Θεσσαλίας.
Για την υποστήριξη των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ στο ομολογουμένως απαιτητικό έργο τους προτείναμε και ο κ. Φάμελλος αποδέχθηκε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες τεχνική σύσκεψη ώστε να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ως Περιφέρεια είμαστε στο πλευρό τους και θα τους συνδράμουμε με κάθε τρόπο.
Σήμερα, ενωμένη η Θεσσαλία κέρδισε μια μάχη. Δεν κέρδισε, όμως, ακόμη τον πόλεμο.
Καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν έχει λογική οι αγρότες της Θεσσαλίας, που αποτελεί το κέντρο της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, αντί να ενισχύονται, να τιμωρούνται διπλά: από τη μία να προχωρούν διαρκώς σε επενδύσεις για να εξοικονομήσουν και να διασφαλίσουν το νερό που χρειάζονται και από την άλλη να καλούνται να επωμιστούν δυσθεώρητα υψηλό σε σχέση με άλλες Περιφέρειες περιβαλλοντικό τέλος.
Ο αγώνας για να έχει η Θεσσαλία επαρκείς ποσότητες ποιοτικού νερού για όλες τις χρήσεις και φυσικά για άρδευση είναι αγώνας επιβίωσης για τον τόπο μας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος
Συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΝ, για την κοστολόγηση - τιμολόγηση του αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία
Συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, για να συζητηθεί το θέμα της κοστολόγησης- τιμολόγησης του αρδευτικού νερού στις Λεκάνες Απορροής Ποταμών Πηνειού και Ρεμάτων Αλμυρού-Πηλίου του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ιάκωβος Γκανούλης και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Διεξήχθη ουσιαστική συζήτηση και αναλύθηκαν από τον Υπουργό τα θέματα της τιμολογιακής πολιτικής ύδατος για αγροτική χρήση, όπως αυτά καθορίζονται στην Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, για την «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος» (ΦΕΚ Β 1751/22-05-2017).
Στη συνέχεια ακολούθησε αντίστοιχη σύσκεψη με του βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Αντιπεριφερειάρχη και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων.
Από τη μεριά του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, τονίστηκε ότι:
- Η απόφαση για τους κανόνες τιμολογιακής πολιτικής έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2010 και αποτελούσε αιρεσιμότητα για τη χώρα έναντι της ΕΕ. Η μη εκπλήρωσή της θα σήμαινε απώλεια πόρων, ύψους 2,5 δις € έργων υδάτων, που σε μεγάλο ποσοστό περιλαμβάνουν αρδευτικές υποδομές. Το ΥΠΕΝ και η ΕΓΥ πέτυχαν με αυτή την απόφαση να απελευθερωθούν σημαντικές χρηματοδοτήσεις υποδομών άρδευσης σε όλη την Ελλάδα και να τεθεί ως κριτήριο της τιμολογιακής πολιτικής άρδευσης η βιωσιμότητα των αγροτικών χρήσεων.
- Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Οι κανόνες, οι δυνατότητες μείωσης του κόστους, τα ειδικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά τιμολόγια και ο βαθμός ανάκτησης κόστους είχαν προσδιοριστεί με τη σχετική απόφαση από το Μάϊο του 2017. Το βασικό κριτήριο επιλέχθηκε να είναι η βιωσιμότητα των αγροτικών χρήσεων.
- Το περιβαλλοντικό τέλος, δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, με ποσοστό ανάκτησης που θα τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Ως εκ τούτου από την απόφαση του Συντονιστή της ΑΔ δεν προκύπτει καθορισμός του τιμολογίου και επιβάρυνση των αγροτών, αλλά καθορισμός ορισμένων εκ των συντελεστών κόστους.
- Οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το χρηματοοικονομικό κόστος και να προτείνουν το συντελεστή ανάκτησης κόστους και τα τελικά τιμολόγια άρδευσης.
- Οι αγρότες, οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ και τα συλλογικά δίκτυα εφαρμόζοντας ορθολογική διαχείριση και μείωση των απωλειών και της κατανάλωσης μπορούν να πετύχουν σταδιακή μείωση του περιβαλλοντικού τέλους.
Από τη σύσκεψη εργασίας προέκυψαν τα παρακάτω:
- Να διατεθούν από την Περιφέρεια στο ΥΠΕΝ/ΕΓΥ κατάλογοι ολοκληρωμένων έργων με άδεια χρήσης νερού, τα οποία είναι εφικτό να συνυπολογισθούν στον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού τέλους με σκοπό τη μείωσή του.
- Να πραγματοποιηθεί σύντομα τεχνική σύσκεψη υπό την επίβλεψη των ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΣ με σκοπό την ενημέρωση/κατάρτιση των παρόχων αρδευτικού νερού και συλλογικών δικτύων για την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής.
- Να προχωρήσουν οι ΓΟΕΒ /ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας στον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους για τις υπηρεσίες άρδευσης στην περιοχή τους και να προτείνουν συντελεστές ανάκτησης για όλες τις παραμέτρους κόστους και για το περιβαλλοντικό τέλος, στη βάση της ισονομίας και ισοτιμίας των παραγωγών/πολιτών.
- Να διαμορφωθεί με συνεργασία όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη προσδιορισμός των τελικών τιμολογίων άρδευσης στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων και να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση του κόστους.
Μετά τις συναντήσεις ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, δήλωσε:
«Στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του νερού το 2017 έγινε εκ μέρους μας μια επίπονη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η εναρμόνιση της διαχείρισης του νερού με τους ευρωπαϊκούς κανόνες εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία και τη βελτίωση των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Είχαμε πετύχει να θέσουμε από τότε ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας του αγροτικού εισοδήματος. Και φυσικά ο καθορισμός τιμολογίων να γίνεται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με έμφαση στη μείωση κόστους λειτουργίας και με περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης της κατανάλωσης.
Στη σημερινή συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για άλλη μια φορά τα θέματα της ορθολογικής χρήσης του αρδευτικού νερού και να εξηγήσουμε την Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την κοστολόγηση-τιμολόγηση υπηρεσιών αρδευτικού νερού. Ξεκαθαρίσαμε ότι από τη μεριά μας έχουν ήδη δρομολογηθεί επιλογές για να μην επιβαρύνεται ο αγρότης αλλά να ενισχύεται. Ξεκαθαρίσαμε ότι ο προσδιορισμός του περιβαλλοντικού τέλους για το νερό αρδευτικής χρήσης στη Θεσσαλία θα γίνει από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, που είναι οι ίδιοι οι πάροχοι, στη βάση της βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων, της ισοτιμίας των πολιτών και συνυπολογίζοντας την βελτίωση της κατάστασης των υδατικών πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή θα εργασθούμε όλοι μαζί, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, προς όφελος του τόπου και των πολιτών και φυσικά θα στηρίξουμε με τεχνικά εργαλεία του ΓΟΕΒ & ΤΟΕΒ ώστε να ανταποκριθούν σε αυτά τα καθήκοντα».
Κοινό δελτίο Τύπου βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
Πραγματοποιήθηκε χθες διευρυμένη σύσκεψη των βουλευτών Θεσσαλίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, σε σχέση με την τιμολόγηση του νερού και το κόστος άρδευσης στην αγροτική παραγωγική γη της Θεσσαλίας. Η σύσκεψη κρίθηκε επιβεβλημένη, για να αποσαφηνιστεί η στοχοθεσία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες και να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σε σχέση με την αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ότι η τιμολόγηση του κόστους του νερού που χρησιμοποιείται για την αγροτική παραγωγή θα πρέπει να υπολογιστεί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στα πλαίσια διυπουργικής συνεργασίας και συντονισμού, με τους φορείς διαχείρισης του νερού (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ), αλλά και με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια μείωσης του κόστους. Η προσπάθεια αυτή βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:
- Στη δέσμευση για μείωση του περιβαλλοντικού συντελεστή για το κόστος χρήσης του νερού.
- Στην αύξηση των διαθεσίμων υδάτινων πόρων, μέσα από σημαντικά έργα εξοικονόμησης και μεταφοράς νερού.
Όπως δεσμεύτηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο και υπογράμμισε ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να προκύψει καμία αλλαγή στο αγροτικό τιμολόγιο του νερού. Στόχος μετά τον Ιούνιο είναι ο αγρότης της Θεσσαλίας να πληρώνει μειωμένο κόστος για το νερό της καλλιέργειάς του, βλέποντας ταυτόχρονα ότι τα χρήματά που πληρώνει πιάνουν τόπο σε ανταποδοτικά οφέλη για την βελτίωση των υποδομών άρδευσης και ύδρευσης, αλλά και για την διατήρηση της παραγωγικής βιωσιμότητας του θεσσαλικού κάμπου.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της Agrenda για το θέμα:
Ως 22 ευρώ το στρέμμα θα φθάνουν τα αρδευτικά τέλη από τον Πηνειό
Περιβαλλοντικό τέλος 11 ευρώ το στρέµµα σε όσους αγρότες αρδεύουν από την λεκάνη απορροής του Πηνειού (δεν αφορά όσους έχουν γεωτρήσεις) επέβαλε µε απόφασή της η Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Θεσσαλίας διπλασιάζοντας µε τον τρόπο αυτό τα τέλη που πλήρωµαν µέχρι σήµερα οι αγρότες της περιοχής για τα ποτίσµατά τους. Ειδικότερα, οι αγρότες της Θεσσαλίας για το νερό επιφανειακής άρδευσης, καλούνται να πληρώσουν 11 ευρώ το στρέµµα, όταν οι υπόλοιποι παραγωγοί της χώρας πληρώνουν 1 λεπτό το στρέµµα. ∆ηλαδή στα 100 στρέµµατα, µε µέση κατανάλωση 450 κυβικά µέτρα νερού, ο Θεσσαλός αγρότης οφείλει να πληρώσει επιπλέον 1.100 ευρώ. Με απλά λόγια συνολικά τα λεφτά που πρέπει να δόσει στους ΤΟΕΒ (περιβαλλοντικό τέλος και τέλος άρδευσης) φτάνουν στα 2.220 ευρώ (22 ευρώ το στρέµµα).
Η απόφαση αυτή που δηµοσιεύθηκε στη ∆ιαύγεια (Α∆Α: 97Υ∆ΟΡ10-ΥΕΤ) όπως ήταν φυσικό προκαλεί µεγάλες αντιδράσεις, αφού από τους ΤΟΕΒ το τέλος θα µετακυλιστεί στους αγρότες οι οποίοι υποστηρίζουν -και όχι άδικα- ότι η επιβολή του επιβαρύνει επιπλέον το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, τη στιγµή που ένα από τα βασικά αιτήµατα τους στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ήταν η µείωση του κόστους παραγωγής. ∆ηµιουργεί, µάλιστα, όπως εξηγούν στην εφηµερίδα Agrenda, ζήτηµα ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους σε σχέση µε τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
Οι παραπάνω αντιδράσεις που έφθασαν αµέσως στον υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κάνουν τον αρµόδιο υφυπουργό Σ. Φάµελλο να επανεξετάζει το θέµα τουλάχιστον προς ώρας προκειµένου η κυβέρνηση να µην ανοίξει ένα εκόµα µέτωπο µε τους αγρότες σε προεκλογική µάλιστα περίοδο. Αν ωστόσο η κατάαταση παραµέινει ως έχει οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ), εντός του πρώτου εξαµήνου του 2019 πρέπει να προσδιορίσουν τα τιµολόγιά τους και να κοινοποιήσουν τη σχετική απόφαση στη ∆ιεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης. Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, για τον προσδιορισµό των τιµολογίων τους, θα λάβουν υπόψη πέρα του χρηµατοοικονοµικού κόστους, το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου. Στα τιµολόγια των παρόχων θα αναγράφεται υποχρεωτικά µε διακριτό, ευκρινή και εύληπτο τρόπο, το «περιβαλλοντικό τέλος», το οποίο εισπράττεται από τους τελικούς χρήστες.
Να σηµειωθεί ότι για τη γεωργία το ετήσιο κόστος ανά κυβικό µέτρο καθορίζεται σε 0,0002 ευρώ και για την κτηνοτροφία σε 0,0011 ευρώ, ενώ το κόστος πόρου για τη γεωργία καθορίστηκε σε 0,00001 ευρώ.
Σκοπός της απόφασης, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, είναι «η έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιµολόγησης των υπηρεσιών ύδατος για διάφορες χρήσεις και κανόνων και µέτρων βελτίωσης των υπηρεσιών, καθώς και ο καθορισµός των διαδικασιών και της µεθόδου ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών, συµπεριλαµβανοµένου του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους υδατικού πόρου, ώστε να επιτυγχάνεται η βιώσιµη χρήση και η βελτίωση της κατάστασης των υδάτων, σύµφωνα µε τους περιβαλλοντικούς στόχους».