Αξιόπιστες πληροφορίες του Agronews θέλουν την συνάντηση διάρκειας δύο ωρών περίπου να εξαντλείται σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων και σε προετοιμασία κατ’ ουσίαν μιας επόμενης συνάντησης με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, απ’ όπου θα μπορέσουν να βγουν οριστικά συμπεράσματα.
Προς το παρόν, η καλή είδηση έρχεται από την προοπτική δημιουργίας του εν λόγω Αγροτικού Ταμείου, το οποίο δεν λύνει βέβαια όλα τα προβλήματα, με την πλευρά των τραπεζών να παραμένει διστακτική όσον αφορά στην εμπλοκή της με όλο το φάσμα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και με όλο το εύρος των χρηματοδοτήσεων που αφορούν αναπτυξιακά προγράμματα και επενδύσεις αγροτικού χαρακτήρα. Κομβικό σημείο παραμένει ο τρόπος με τον οποίο, οι δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης αγρότες, όταν με το καλό προχωρήσει η αξιολόγηση των σχετικών φακέλων, θα μπορούν να εισπράττουν το ποσό που αντιστοιχεί στην επιχορήγηση – επιδότηση αυτών των προγραμμάτων.
Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ήταν εφικτή η εκχώρηση της ενίσχυσης στον προμηθευτή από τον οποίο γινόταν η αγορά μηχανημάτων (π.χ. τρακτέρ) και εξοπλισμού. Τώρα αυτό αποκλείεται. Με σκεπτικισμό εκ μέρους των αρχών αντιμετωπίζεται και το θέμα της καταβολής της ενίσχυσης σε τρίτους (προμηθευτές) όταν θα έχει ολοκληρωθεί τυπικά και ουσιαστικά η αγοραπωλησία. Απ’ ότι φαίνεται, το υπουργείο σπρώχνει τη… μπάλα προς την πλευρά των τραπεζών, επιμένοντας πως εκείνες θα πρέπει να χρηματοδοτούν τους αγρότες και για το μέρος της επιδότησης, έχοντας από τους δικαιούχους αγρότες εξουσιοδότηση για είσπραξη της ενίσχυσης με το πέρας των διαδικασιών. Οι τράπεζες ωστόσο, δεν δείχνουν διατεθειμένες να αναλάβουν όλο αυτό το ρίσκο. Προτιμούν να παραμείνουν στο σκέλος της χρηματοδότησης μέρους της ίδιας συμμετοχής.
Εδώ έρχεται να δώσει μια κάποιο λύση το Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων, αν και όταν αυτό δημιουργηθεί, έτσι ώστε να εγγυάται και τουλάχιστον για το μέρος της επιδότησης, την οποία θα μπορούν μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να χρηματοδοτούν οι τράπεζες με την εγγύηση του Ταμείου.
Στη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που βάζει πλάτη για την ίδρυση και στη χώρα μας Αγροτικού Ταμείου Εγγυήσεων, στρέφονται τώρα οι ελπίδες βελτίωσης των όρων δανειοδότησης του αγροτικού τομέα. Όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην πλατεία Βάθη, το Αγροτικό Ταμείο δύναται να παίξει καταλυτικό ρόλο, ώστε να λυθούν τα χέρια των τραπεζών και να αναλάβουν αξιόλογες δανειοδοτήσεις των αγροτών και χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως π.χ. τα Σχέδια Βελτίωσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:
Τις δυνατότητες χρηματοδοτικών λύσεων έτσι ώστε να υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα όσα Σχέδια Βελτίωσης εγκριθούν μετά την αξιολόγηση των υποψηφίων των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 («Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και «Yλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος») συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, συνεργάτες του Υπουργού και τριμελής αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
«Μετά την απώλεια της Αγροτικής Τράπεζας, που ήταν ο βασικός χρηματοδότης του πρωτογενούς τομέα, υπήρξε ένας περιορισμός των δανείων προς τους αγρότες», επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης εξηγώντας ότι «αυτό μας δημιούργησε πολλά ζητήματα. Ένα από αυτά ήταν το γεγονός ότι τα προηγούμενα Σχέδια Βελτίωσης οδηγήθηκαν σε υποαπορρόφηση. Πολλά εγκεκριμένα Σχέδια Βελτίωσης, που περίμεναν τον δανεισμό ή τη διευκόλυνση της εξόφλησης των τιμολογίων, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν.»
Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα στους εκπροσώπους των τραπεζών εάν θα μπορούσε να γίνει διευκόλυνση στην αποπληρωμή του επενδυτικού σχεδίου (από τις τράπεζες) με εγγύηση την εγκεκριμένη επιδότηση που αναλογεί στους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, δηλαδή το 50% ή το 60% της επένδυσης κατά περίπτωση. Η απάντηση των εκπροσώπων της Ένωσης ήταν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα μαζί με τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και να υπολογιστεί στο κόστος ο χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου από το Δημόσιο. Επίσης, πρότειναν να υπάρξει διαμεσολάβηση ενός φορέα, όπως το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών, που θα παρέχει ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επενδυτή-αγρότη.
Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί μία συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες δημιουργίας ενός τέτοιου χρηματοδοτικού εργαλείου μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Σε εξέλιξη η συνάντηση Αραχωβίτη με τραπεζίτες για τον δανεισμό αγροτών
Η πιο ενεργή συμμετοχή των εμπορικών τραπεζών στη χρηματοδότηση των αγροτών, εξετάζεται αυτή την ώρα σε συνάντηση που έχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην πλατεία Βάθη.
Όπως έχει γράψει από το περασμένο Σάββατο η Agrenda και το Agronews, στόχος της διαβούλευσης είναι η επανεξέταση του όλου πλαισίου στο οποίο κινούνται μέχρι σήμερα οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις προς τον αγροτικό τομέα και η αναζήτηση σύνθετων τραπεζικών προϊόντων τα οποία θα αξιοποιούν πόρους των αναπτυξιακών προγραμμάτων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.α. προς διευκόλυνση των χρηματορροών προς τους αγρότες.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Λύσεις χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα στην ατζέντα Αραχωβίτη με τις τράπεζες
Τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στις εμπορικές τράπεζες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την καλύτερη χρηματοδότηση των αγροτών και του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα, αναμένεται να αναζητήσουν σε προγραμματισμένη για τις 3 περίπου το μεσημέρι σήμερα (Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου) συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των αναζητήσεων της κυβέρνησης να δώσει λύσεις, τόσο στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» όσο και στη στοιχειώδη χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους, ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διαθέσεις της γραφειοκρατίας.
Η σημερινή συνάντηση την οποία προανήγγειλε το πρωτοσέλιδο της Agrenda το περασμένο Σάββατο, καλλιεργεί μεν προσδοκίες βελτίωσης της σχέσης των αγροτών με τις τράπεζες, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την κάμψη της γραφειοκρατίας που βασιλεύει στις δημόσιες αρχές και η οποία δεν διευκολύνει τις τράπεζες να σκύψουν με προσοχή στα χρηματοδοτικά ζητήματα του αγροτικού χώρου.
Σε μια από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού στην Agrenda εκφράζεται η διάθεση διευκόλυνσης των εμπορικών τραπεζών με ενημερωτικά στοιχεία όσον αφορά τη δραστηριότητα των συναλλασσομένων αγροτών, έτσι ώστε να γίνεται με καλύτερους όρους και χωρίς χρονοτριβή η αξιολόγηση των υποψηφίων προς δανειοδότηση επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.
Με τη συνάντηση φαίνεται να συνδέεται και το γεγονός πως την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ολοκληρωθεί η συµφωνία ανάµεσα στο Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων και τις διαχειριστικές αρχές των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη σύσταση Αγροτικού Ταµείου Εγγυήσεων, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ.
Το Ταµείο Εγγυήσεων θα αφορά την κάλυψη µέσω δανείου του ποσού που χρειάζεται για να εξοφληθούν τα τιµολόγια των επενδύσεων σε Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίηση (ίδια συµµετοχή συν δαπάνη που ενισχύεται), ώστε να προχωρούν τα αιτήµατα πληρωµής. Παράλληλα, µέσω του Ταµείου θα διευκολύνονται και µη δικαιούχοι Προγραµµάτων για τις ανάγκες επενδύσεων. Η διευκόλυνση εδώ θα έχει να κάνει µε ένα µικρότερο ύψος επιτοκίου σε σχέση µε την αγορά και λιγότερες εγγυήσεις.
Στο Ταµείο θα συµµετέχουν ως συνεπενδύτριες οι τράπεζες, οι οποίες θα προχωρούν και στη δανειοδότηση, µε τις εγγυήσεις του συγκεκριµένου Ταµείου. Για τη σύστασή του αναµένεται µέσα σε λίγες µέρες η τροποποίηση των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα ενταχθεί η σχετική πράξη, και µετά θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση που θα ορίζει τους όρους λειτουργίας του.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της Agrenda (Σάββατο 23/02/19):
«Ετοιμάζεται για New Deal με τράπεζες ο Αραχωβίτης
Λύσεις για τα χρηματοδοτικά των αγροτών την Τετάρτη με την ΕΕΤ»
∆έσµη προτάσεων για µια νέα συµφωνία (New Deal) που θα βάλει τις µεγάλες εµπορικές τράπεζες πιο γερά στο παιχνίδι της χρηµατοδότησης της ελληνικής γεωργίας, έχει έτοιµη ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης. Ενηµέρωση επί του θέµατος έχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης ∆ραγασάκης, µε τη διαµεσολάβηση του οποίου συγκαλείται την Τετάρτη σύσκεψη µε την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Στα σχέδια από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να ανοίξει το παιχνίδι και να πειστούν οι τράπεζες για την περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στον αγροτικό τοµέα. ∆έλεαρ, θα αποτελέσουν, όπως λέει, αποκλειστικά στην Agrenda, o υπουργός, οι αποταµιεύσεις των αγροτών και οι δυνατότητες µόχλευσης κονδυλίων από τα αναπτυξιακά προγράµµατα. Για τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναµένεται να δοθεί πρόσβαση σε όλες τις µεγάλες τράπεζες στη βάση δεδοµένων των δηλώσεων ΟΣ∆Ε των αγροτών.
Το πρωτοσέλιδο της Agrenda το περασμένο Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, (φύλλο 693) που προανήγγειλε την συνάντηση
Μόνο οι «µικρές» στα µικροδάνεια
Εν τω µεταξύ, διάτρητο και µη εφαρµόσιµο βρήκε σε αξιολόγησή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το νοµοσχέδιο για τις µικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ. Καλεί µάλιστα τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τo περιεχόµενό του και πρώτα απ’ όλα να εξαιρέσουν τα λεγόµενα συστηµικα πιστωτικά ιδρύµατα από αυτό. Σηµειώνεται ότι πάνω σε αυτό το νοµοσχέδιο βασίζεται το αντίστοιχο καθεστώς για τον αγροτικό τοµέα, το οποίο θα αντλεί κονδύλια από τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα ενσωµατωθούν στο χαρτοφυλάκιο των δανείων.
Σύµφωνα µε το σκεπτικό της ΕΚΤ, πρέπει να εξαιρεθούν τα πιστωτικά ιδρύµατα από το πεδίο εφαρµογής του νοµοσχεδίου «Χορήγηση Μικροχρηµατοδοτήσεων» του υπουργείου Οικονοµικών, το οποίο είχε βγει σε διαβούλευση πριν από ένα µήνα, καθώς αυτό θα µπορούσε να καταστεί σοβαρό ανάχωµα στη δανειοδοτική δραστηριότητα και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αφού θα µπορούσε να τα θέσει υπό συνθήκες πίεσης µε σκοπό τη χορήγηση µικροχρηµατοδοτήσεων «υπό όρους υπαγορευόµενους από τον υπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης ή άλλον αρµόδιο υπουργό», κατά παρέκκλιση από τους όρους υπό τους οποίους τα εποπτευόµενα πιστωτικά ιδρύµατα διενεργούν συνήθως τις δανειοδοτικές τους εργασίες.
Ειδικά πιστωτικά ιδρύµατα
Αυτό φυσικά δεν σηµαίνει ότι οι συστηµικές τράπεζες δεν θα µπορούν να προσφέρουν µικροπιστώσεις, κάτι που το κάνουν ήδη µέσω του ευρωπαϊκού προγράµµατος EaSI, αλλά πως δεν θα ορίζονται οι προδιαγραφές τους από το υπουργείο Οικονοµικών. Αντίθετα, τα ιδρύµατα µικροπιστώσεων που θα ιδρυθούν βάσει του σχετικού νόµου, είναι αυτά που θα δεσµεύονται βάσει του νόµου για τις προδιαγραφές των προϊόντων που θα προσφέρουν.
Ανώτατο Επιτόκιο
Να καθορισθεί ένα ανώτατο εύλογο όριο στο επιτόκιο, αφού οι χρηµατοδοτήσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελµατίες που δεν έχουν πρόσβαση στα πιστωτικά ιδρύµατα, πρότεινε µε επιστολή του το Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος. Επίσης, για ευάλωτες οµάδες και ελεύθερους επαγγελµατίες, που το εισόδηµά τους βρίσκεται κάτω του εθνικού διάµεσου διαθέσιµου ισοδύναµου εισοδήµατος, πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω το ύψος του επιτοκίου, ώστε να είναι εφικτή η καταβολή των µηνιαίων δόσεών τους, αναφέρει παράλληλα το ΟΕΕ.
Αυτόνομος δρόμος για τους αγρότες
Η παρέµβαση της ΕΚΤ είναι σαφές πως αναγκάζει την κυβέρνηση να προβεί σε σωρεία αλλαγών στο σχέδιο νόµου, προκειµένου να καταστεί συµβατό µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήµατος και τις µικροχρηµατοδοτήσεις, ενώ όπως φαίνεται το καθεστώς αυτό δεν αναµένεται να λειτουργήσει εντός του 2019. Μετά το «φιάσκο» του νοµοσχεδίου, το ερώτηµα που γεννάται τώρα είναι αν οι διαχειριστικές αρχές των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τελικά να ενσωµατωθούν οι µικροπιστώσεις των αγροτών σε αυτό ή θα περιµένουν να βρει τη φόρµουλα ικανοποίησης των Ευρωπαίων τραπεζιτών το υπουργείο Οικονοµίας.
Κύρια στοιχεία καθεστώτος βάσει του νοµοσχεδίου
Υπενθυµίζεται ότι για τους όρους των µικροδανείων το νοµοσχέδιο αναφέρει:
1. Η µικροχρηµατοδότηση δεν εξασφαλίζεται µε ενοχική ή εµπράγµατη ασφάλεια (π.χ υποθήκη) και δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Ωστόσο, τα ιδρύµατα µπορεί να απαιτήσουν την ύπαρξη τριτεγγυητή πριν τη χορήγηση.
2. Η διάρκεια αποπληρωµής µπορεί διαµορφώνεται από 12 µήνες έως 10 έτη.
3. Ο δικαιούχος µπορεί να λαµβάνει µικροποσά από ένα ή περισσότερα ιδρύµατα, χωρίς να ξεπερνά το όριο των 25.000 ευρώ συνολικά.
27-02-2019 18:27Κώστας Αποστολόπουλος
Η αναφορά ότι "Το Ταµείο Εγγυήσεων θα αφορά την κάλυψη µέσω δανείου του ποσού που χρειάζεται για να εξοφληθούν τα τιµολόγια των επενδύσεων σε Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίηση (ίδια συµµετοχή συν δαπάνη που ενισχύεται)" είναι ανακριβής. Με βάση τον κανονισμό, το άθροισμα της επιχορήγησης και του χρηματοδοτικού εργαλείου δεν μπορεί να ξεπεράσει το συνολικό προϋπολογισμό του σχεδίου. Έτσι, το χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να καλύψει μέχρι το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής. Π.χ για ένα σχέδιο 100 Χιλ. Ευρώ με δημόσια δαπάνη στο 50%, το εργαλείο μπορεί να καλύψει δάνειο μέχρι 50 Χιλ. Ευρώ.
Απάντηση