«Επιθυμούμε να στηρίξουμε τις Διεπαγγελματικές υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης λέγοντας ότι έως τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων τους προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία τους.
Αναλυτικά αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου:
Τη σαφέστατη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθούν στο πλευρό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ), επανέλαβε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του συντονιστικού οργάνου τους, το πρωί της Τρίτης (20/8/2019).
Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου ενημέρωσαν τον κ. Βορίδη για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενες και οι υπό ίδρυση Διεπαγγελματικές και ζήτησαν την αναγνώριση του θεσμικού ρόλου τους ενόψει και της νέας ΚΑΠ.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην έκδοση μιας υπουργικής απόφασης (στις 20 Ιουνίου 2019), εφαρμοστικής του νόμου 4384/2016 στην οποία γινόταν προσπάθεια να διευκρινιστεί εκ νέου το πλαίσιο αναγνώρισης και λειτουργίας των οργανώσεων αυτών αλλά εν αγνοία τους, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και με τις ρυθμίσεις της οποίας διαφωνούν.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην κατάργησή της.
Παράλληλα ο κ. Βορίδης εκφράζοντας την πίστη του στον θεσμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τόνισε ότι τις θεωρεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να δοθεί η δυνατότητα αυτές να χαράξουν στρατηγικές αναπτυξιακές για τα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν.
«Επιθυμούμε να στηρίξουμε τις ΔΟ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης καταλήγοντας ότι έως τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων τους προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία τους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Υφυπουργοί Κ. Σκρέκας και Φ. Αραμπατζή καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Μπαγινέτας ενώ από πλευράς των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων παρέστησαν οι Γιάννης Βογιατζής (Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου), Μανόλης Γιαννούλης (Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου), Γιώργος Πίττας (Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης), Βασίλης Ντούρας (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και γγραμματέας της ΕΔΟ Μελιού, Λευτέρης Γίτσας (Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος), Χρήστος Κολιός (εκπρόσωπος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων), Χρήστος Γιαννακάκης (εκπρόσωπος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων) και Γιώργος Ντούτσιας (εκπρόσωπος της υπό σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς).
Απαρχαιωμένο το πλαίσιο απαντά ο Αραχωβίτης
Στο μεταξύ, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης δηλώνει τα εξής:
Το πλαίσιο της λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων ήταν θολό και απαρχαιωμένο αφού χρονολογούνταν από το 2000. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει για χρόνια ένα ασαφές τοπίο και μια διαρκής έντονη αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικότητας για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις που είχαν τύχει αναγνώρισης. Ο ρόλος τους λοιπόν στην υποστήριξη και προώθηση των σημαντικών κλάδων των γεωργικών μας προϊόντων ήταν ελλειμματικός αν όχι παντελώς ανεπαρκής.
Πιστεύοντας στον θεσμό των διπαγγελματικών οργανώσεων και στη σημασία της υγιούς ανάπτυξής τους, για μας ήταν απόλυτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε το πλαίσιο λειτουργίας τους, με διττό στόχο:
- να προστατεύσουμε –σε αντιστοιχία με ότι συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές Χώρες -τα εθνικά προϊόντα μας, όπως τη Φέτα, την Ελιά και το Ελαιόλαδο, το Κρασί, το Κρέας και το Βαμβάκι και
- το όφελος να το καρπώνονται πρώτα και κύρια οι πραγματικοί παραγωγοί
Με την απόφαση που διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και υπέγραψα στις 14 Ιουνίου 2019, πρωταρχικός στόχος ήταν ακριβώς να υπάρξει το σαφές και ενιαίο κατά το δυνατόν πλαίσιο ώστε οι διεπαγγελματικές οργανώσεις να επιτελούν τον ρόλο τους, με την ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και εξαγωγέων, αλλά και με ιδιαίτερο βάρος στο να αναστραφεί το υφιστάμενο καθεστώς που λειτουργούσε για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και όχι των παραγωγών.
Οποιαδήποτε επιστροφή στην εξυπηρέτηση και αναπαραγωγή των παγιωμένων για χρόνια συμφερόντων που λυμαίνονταν τον χώρο και που πιέζουν στην επαναφορά της χωρίς κανόνες λειτουργίας των διεπαγγελματικών οργανώσεων που-σύμφωνα με το χτεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-επιχειρείται σήμερα, θα επαναφέρει τα σημαντικά προϊόντα μας και την μεγάλη πλειοψηφία των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας μας σε πλήρες τέλμα.
21-08-2019 15:59Γεωργία Κωστοπούλου
Η Υπουργική Απόφαση για τις Διεπαγγελματικές βγήκε μετά απο διάλογο και διαβούλευση τουλάχιστον 2 ετών και στηρίζερται στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. Άλλωστε το νομικό πλαίσιο που υπήρχε ήταν αυτό του 2000 και δεν είχε επικαιροποιηθεί μέχρι το 2018. Θα μπορούσε να γίνει Τροποποίηση ίσως και όχι κατάργηση.
Απάντηση