BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επανέρχεται δριμύτερη η χρήση πιστοποιημένου σπόρου

Θερμό υποστηρικτή στην ταλαιπωρημένη υπόθεση που σχετίζεται με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σποράς στην Ελλάδα και ειδικά στην καλλιέργεια του σκληρού σιταριού όπου η χώρα μας διεκδικεί δάφνες υψηλής ποιότητας και ανάλογης υπεραξίας, δείχνει να βρήκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) στο πρόσωπο του υπουργού Μάκη Βορίδη.

sepy_foto

Γιάννης Πανάγος

4
2

Σε συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο, ο κ. Βορίδης δεσμεύθηκε να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα, καλώντας ταυτόχρονα τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο και πιστοποιημένο γενικότερα πολλαπλασιστικό υλικό.

Σημειωτέον ότι η υπόθεση των άκομψων θεσμικών παρεμβάσεων για τον περιορισμό της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στο σκληρό σιτάρι χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με διάφορους υπουργούς να επεμβαίνουν την τελευταία στιγμή -πριν από την έναρξη της περιόδου σποράς- και να καθορίζουν σε χαμηλά έως πολύ χαμηλά όρια (10-12 κιλά το στρέμμα) τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου.

Αυτό έδινε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εισπράττουν το ποιοτικό πριμ με λιγότερα κιλά πιστοποιημένου σπόρου (καρτελάκι) πράγμα το οποίο ωστόσο, οδηγούσε και οδηγεί σε παραγωγή ασταθούς ποιότητας και περιορισμένης ομοιογένειας, πράγμα το οποίο δυσκόλευε και δυσκολεύει τη αναγνώριση της εγχώριας παραγωγής σκληρού σίτου στις αγορές και την καθήλωση της τιμής του παραγόμενου προϊόντος σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά που μπορεί να πετύχει ο Έλληνας παραγωγός.     

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκαν ακόμη το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις για τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού και η συγκρότηση επιτροπής για την κατάρτιση προδιαγραφών και συστήματος ελέγχου του παραγόμενου πολλαπλασιαστικού υλικού.



Σε ανακοίνωση του υπουργείου επί του θέματος αναφέρονται τα εξής:

 

Συνάντηση ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη με εκπροσώπους του ΣΕΠΥ:

Προτρέπουμε τους παραγωγούς

να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό

 Για θέματα που αφορούν τον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού ενημέρωσαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη σε συνάντηση που είχαν μαζί του το μεσημέρι της Τρίτης (10/9/2019).

 Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΥ αναφέρθηκαν στο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλεται για τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού αλλά και στην αναγκαιότητα πάταξης της παράνομης εμπορίας απιστοποίητου πολλαπλασιαστικού υλικού.

 Ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύθηκε να ερευνήσει τον Λογαριασμό Σποροπαραγωγής και Φυτωρίων στον οποίο κατατίθεται το τέλος αλλά και να προχωρήσει στην αξιοποίησή του προς όφελος του κλάδου.

 Παράλληλα  έκανε σαφές ότι θα εξετάσει σοβαρά την επανασύσταση της Ομάδας Εργασίας για την ολοκλήρωση της κατάρτισης προδιαγραφών για τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής, πιστοποίησης και διακίνησης των σπόρων σποράς. 

 Επιπροσθέτως συζητήθηκε, με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές, η στήριξη της σχετικής έρευνας στην Ελλάδα.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

11-09-2019 10:23ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ελπίζουμε ότι ο κ. υπουργός θα ζητήσει και τις απόψεις των παραγωγών πριν αποφασίσει οτιδήποτε γι' αυτό το θέμα γιατί δεν είναι καθόλου έτσι όπως τα λένε οι έμποροι που ενδιαφέρονται για το κέρδος χωρίς δουλειά. Η τιμή του σκληρού σιταριού εδώ και τέσσερα χρόνια είναι 0,15/0,21/0,16/0,20 ευρώ ανά κιλό με κόστος 0,25 και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Θέλουν να αυξήσουν το κόστος παραγωγής χωρίς αυτό να περνάει στην τελική τιμή του προϊόντος, ένα προϊόν που η ποιότητά του εξαρτάται από ''εκατό'' παράγοντες ένας από τους οποίους είναι και το πολλαπλασιαστικό υλικό. Και τι γίνεται με τις ελληνοποιήσεις; βλέπετε πουθενά στα τρόφιμα όπως τα μακαρόνια ή στο ψωμί να γράφει από που είναι το σιτάρι; Και στο κάτω κάτω γιατί μας θεωρείτε ικανούς να παράγουμε ασφαλείς και ποιοτικές τροφές και δεν μας θεωρείτε ικανούς να παράγουμε εμείς οι ίδιοι και το πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιούμε; Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν κ. υπουργέ που θα πρέπει να αξιολογήσετε πριν αποφασίσετε γιατί με όσα συμβαίνουν η καλλιέργεια εγκαταλείπεται ή συνεχίζεται μόνο στις ξερικές περιοχές που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση όπως τις δικές μας, που ελπίζουμε και εμείς να εγκαταλείψουμε όταν εδεήσετε και κατασκευαστεί το φράγμα Νεστορίου αρδεύοντας τα χωράφια μας. Αυτή κι' αν είναι ταλαιπωρημένη υπόθεση που χρειάζεται θερμή υποστήριξη.

Απάντηση

10-09-2019 18:32Caseih

Ακόμη περισσότερο δεσμιοί των εταιριών οι αγρότες. Αντί να βάλει χέρι τις εταιρείες για τις τιμές των σπόρων.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές