Η Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 αφορά σε αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, μέσω θέσπισης των κατάλληλων νομοθετικών διατάξεων.
Διαβάστε επίσης: Πωλήσεις γάλακτος με συμβάσεις αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι
Ακόμη, ο τέως υπουργός σημειώνει πως η πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, έρχεται με εμφατικό τρόπο σαν φυσική και αναγκαία συνέχεια του Ν. 4492/2017, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4587/2018, με τον οποίο θεσπίστηκε η πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες.
Διαβάστε επίσης: Με καλές προϋποθέσεις οι συμφωνίες αιγοπροβατοτρόφων
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Σταύρου Αραχωβίτη:
Δήλωση με αφορμή την πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ για νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος.
Η πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος, έρχεται με εμφατικό τρόπο σαν φυσική και αναγκαία συνέχεια του Ν. 4492/2017, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4587/2018, με τον οποίο θεσπίστηκε η πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες.
Η δε πρόταση αυτή των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, δεν μπορούσε να έλθει σε καταλληλότερο χρόνο, με δεδομένο ότι η απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών είναι υποχρέωση της Ελλάδας όπως και των λοιπών Κρατών Μελών (ΚΜ) της ΕΕ. Τούτο γιατί, τα ΚΜ οφείλουν έως την 1η Μαΐου 2021 να θεσπίσουν και να δημοσιεύουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις πεοκειμένου να συμμορφωθούν προς την πρόσφατη Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Καλούμε τη σημερινή Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα που θέτουν επιτακτικά οι κτηνοτρόφοι και να ενσωματώσει άμεσα στο εθνικό δίκαιο το πλαίσιο που θέτει η Οδηγία. Η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και αποδίδουν καρπούς, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και το εισόδημά τους.
27-09-2019 12:45Βλαχος
Κι εσύ, όταν ήσουν υπουργός τι έκανες;
Απάντηση