BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λύσεις εκτός de minimis, ΕΦΚ πετρελαίου, ΕΛΓΑ, συνεταιρισμούς

Διάταξη με την οποία θα αναστέλλονται όλες οι διώξεις, ποινικές και διοικητικές, σε βάρος των διοικήσεων χρεωμένων συνεταιρισμών έως την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων και για το κομμάτι των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, προανάγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο του προωθούμενου νόμου για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

boridiss

Λεωνίδας Λιάμης

7
0

Τη σχετική ανακοίνωση ο κ. Βορίδης την έκανε στο πλαίσιο γεύματος εργασίας με κομματικούς παράγοντες και εκπροσώπους του αγροτικού χώρου από την Ημαθία, που οργανώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 1η Νοεμβρίου, στην πόλη της Βέροιας.

Στη ζωηρή συζήτηση που κράτησε για αρκετές ώρες, οι συνδαιτημόνες του του έθεσαν όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής κι όχι μόνο, συνοδευόμενα και με προτάσεις και ζήτησαν εκ μέρους του υπουργείου πρωτοβουλίες και πειστικές λύσεις.

Ιδιαίτερη μνεία, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, έγινε για το ζέον θέμα των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς, με τον κ. Βορίδη να ξεκαθαρίζει πως σε σχέση με την επιλογή των de minimis το υπουργείο θα ενημερώσει για το τί μπορεί να γίνει για την περιοχή, αν και όπως είπε οι περιορισμοί είναι αντικειμενικοί, αλλά και οικονομικοί.

«Σε εθνικό επίπεδο, όπως ανέφερε, τα αιτήματα για τα de minimis είναι της τάξης των 90-95 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν (σ. σ. ένεκα περιορισμών από ευρωπαϊκό κανονισμό) και πρέπει να βάλουμε τα αιτήματα σε μια σειρά, γιατί αν ξεπεραστεί (το όριο) θα προβούμε σε ανάκτηση», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι «Τα τελευταία 7 έτη το 9% του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ έχουν έρθει στην Ημαθία για συγκεκριμένη καλλιέργεια. Τα deminimis δεν είναι λύση. Πρέπει να δοθεί μια ριζικότερη λύση».

Σε σχέση δε, με τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις ο κ. Βορίδης είπε ότι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το κομμάτι των γεωπόνων του ΕΛΓΑ και της επαλήθευσης, όσο η επαλήθευση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Τόνισε μάλιστα πως η μόνη λύση που βλέπει είναι να δίδεται προκαταβολή και στη συνέχεια η εκκαθάριση, κάτι που, όμως, θέλει νομοθετική αλλαγή.

Η κατάσταση στον ΕΛΓΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί

Αναφερόμενος στην περίπτωση του ΕΛΓΑ σημείωσε πως ο Οργανισμός φέτος είναι «μέσα» 43 εκατ. ευρώ, έναντι 53 εκατ. ευρώ πέρυσι, για να προσθέσει ότι αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί.

«Όταν τελειώσω με αυτά που θέλω να κάνω με τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει συμψηφισμός και προκαταβολή», ανέφερε και έσπευσε να σημειώσει πως «φαντάζομαι έναν ΕΛΓΑ όπου ο συνδυασμός ΕΛΓΑ και ιδιωτικής ασφάλισης θα δημιουργεί ένα ασφαλιστικό προϊόν και θα επιτρέπει να δίνω προκαταβολή την ώρα που γίνεται η ζημιά και να την κουμπώνω στο τέλος με την εκκαθάριση. Θα μπορώ να συμψηφίζω τυχόν πρόβλημα με την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και να έχω έναν αξιόπιστο μηχανισμό για μεγαλύτερες καλύψεις σε ζημίες που σήμερα δεν καλύπτονται. Θα ζητηθούν όμως και πράγματα από την πλευρά σας, οι λεγόμενες καλές καλλιεργητικές πρακτικές, π.χ. αντιχαλαζική προστασία στο ροδάκινο με χρήματα από πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Χρειάζομαι περίπου 1 με 1,5 χρόνια για να μπορέσω να αναδιαρθρώσω τον ΕΛΓΑ. Μέχρι τότε θα κάνουμε ό, τι μπορούμε». 

Ως προς τα προβλήματα που ταλανίζουν την ΕΒΖ και τους καλλιεργητές τεύτλων, ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως το ΥπΑΑΤ έκανε ό,τι μπορούσε, κρατώντας ανοιχτή τη συνδεδεμένη. «Οι συνεννοήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων και της Πειραιώς που γίνονται δεν είναι δική μας δουλειά, ούτε της κυβέρνησης, που υπερέβαλλε εαυτόν, καθώς δεν έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «πριν πάω στη λογική της αλλαγής καλλιέργειας θέλω να τελειώσει το θέμα και να βρεθεί λύση για τη βιομηχανία ζάχαρης. Γιατί αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Η εικόνα που μας δίνουν από τις διαπραγματεύσεις είναι ότι θα καταλήξουν και οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν την παραγωγή».

Περιγράφοντας στη συνέχεια τους στόχους που έχει θέσει, ενόσω θα διαρκεί η θητεία του, ο κ. Βορίδης εστίασε σε ζητήματα όπως η μείωση του αγροτικού πετρελαίου, της φορολογίας και του κόστους ενέργειας, η εξασφάλιση αποτελεσματικού μηχανισμού αποζημιώσεων, η σύσταση διεπαγγελματικών για κάθε προϊόν, η προσέλκυση επενδύσεων στον πρωτογενή παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον, η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων με brand και η ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών.

Εκ μέρους των τοπικών οργανώσεων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης παρέδωσε υπόμνημα με τα ζητήματα των αγροτών, λέγοντας πως αν οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας δεν πληρωθούν άμεσα αποζημιώσεις, δε θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα, ενώ ζήτησε και στρεμματική αποζημίωση για το εμπάργκο, λύση στο θέμα για τους εργάτες γης, το θέμα του πετρελαίου και άλλα.

Πρόταση για διαχωρισμό ζωικής και φυτικής παραγωγής κατέθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στέργιος Κύρτσος, καθώς όπως είπε οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν χωρίς να λαμβάνουν αποζημιώσεις, ενώ ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Ημαθίας ζήτησε αποσύνδεση της αγροτικής παραγωγής από την ασφαλιστική εισφορά, λέγοντας πως «πρέπει να γίνει αν θέλουμε να κρατήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Χάνονται πολλά χρήματα με τη διακίνηση μαύρων προϊόντων προκειμένου να μην πληρώνουν».

Στα ακριβά ασφάλιστρα στο ροδάκινο, την κλιματική αλλαγή που έχει επηρεάσει στην παραγωγή, τη μη αποζημίωση όπως έπρεπε από τον ΕΛΓΑ των βροχοπτώσεων, αλλά και την αδικία εις βάρος του ροδάκινου και του νεκταρινιού στις συνδεδεμένες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, επανακαταθέτοντας την πρότασή του να περάσουν στις συνδεδεμένες στη νέα ΚΑΠ, να αυξηθεί το ποσό στο συμπύρηνο και το 51% στις διεπαγγελματικές να αποτελείται από αγρότες.

Τα προβλήματα των αγροτών του δήμου Αλεξάνδρειας παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Βενιόπουλος, όπως π.χ. τους αγροτικούς δρόμους, το αρδευτικό δίκτυο, τα λάθη στις δασικές εκτάσεις και την εξισωτική αποζημίωση, χάνοντας έτσι η περιοχή μας αποζημιώσεις, επενδύσεις και έργα, ζητώντας να αποκατασταθούν οι αδικίες. Στα προβλήματα του ροδάκινου και του τεύτλου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, λέγοντας πως το πρόβλημα με τον ανταγωνισμό έχει να κάνει με το υψηλό κόστος παραγωγής. Διοικητικά το Υπουργείο είναι ένα μαρτύριο για εμάς, αναφερόμενος π.χ. στους δασικούς χάρτες, λέγοντας πως προτίθενται να κατέβουν άμεσα στο Υπουργείο για να προλάβουν θέματα της νέας ΚΑΠ.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, απάντησε εμμέσως στα περί υψηλών αποζημιώσεων στο ροδάκινο, τονίζοντας πως «πήραμε de minimis γιατί το δικαιούμασταν», αν και παραδέχθηκε ότι «πρέπει όμως να τραβήξουμε μπροστά και να δούμε τι θα κάνουμε, για να μην έχουμε ανάγκη το de minimis».

Ο κ. Γιαννακάκης ανακοίνωσε ακόμη πως με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, στις 11 Νοεμβρίου 2019 έρχεται στη Βέροια κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα, όπου θα συζητηθούν θέματα της νέας ΚΑΠ. Η συνάντηση θα γίνει στις 15:00 στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές