BACK TO
TOP
Θεσμικά

Φέτα και ελιά Καλαμών στη λίστα της ΕΕ για προστασία εντός Κίνας

Eλληνικά προϊόντα όπως η φέτα, το ούζο, η μαστίχα Χίου, η ελιά Καλαμάτας, τα κρασιά Σάμου, το ελαιόλαδο Λασιθίου, περιλαμβάνονται στην λίστα 100 αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την προστασία τους εντός τη κινεζικής αγοράς που συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα. Ως αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει παράλληλα στην προστασία εκατό κινεζικών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

kalamon

Γιώργος Κοντονής

1
0

Η ειδική συμφωνία προστασίας, που επισφραγίστηκε στα μέσα της εβεδομάδας, από τον απερχόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν έναντι απομιμήσεων μεταξύ Κίνας και Βρυξελλών αποδίδει αποκλειστικά δικαιώματα σχετικά με το όνομα των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής, για παράδειγμα η Φέτα στην Ελλάδα και παρομοίως με τα γεωργικά προϊόντα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Επιπρόσθετα τα προϊόντα που θα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων που να παραπέμπουν στις παραπάνω χώρες ως χώρες προέλευσης.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις ΗΠΑ και σύμφωνα με την Κομισιόν, η αγορά ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων έχει τζίρο 54 δισ. ευρώ. Δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής αγοράς, η συμφωνία συνιστά τεράστια επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θέτει τις βάσεις για αύξηση των εξαγωγών των έξι ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

Όσοι παραγωγοί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγουν προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα που προβλέπει η συμφωνία, όπως πηγή η παραγωγή "φέτας" εκτός Ελλάδος, οφείλουν να αναζητήσουν διαφορετικό όνομα για το προϊόν τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτή η συμφωνία αποτελεί «ορόσημο» και αναμένεται να οδηγήσει «σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές». Ουσιαστικά με την συμφωνία αυτή πραγματώνεται η δέσμευση που αναλήφθηκε κατά την τελευταία διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Απρίλιο του 2019, ενώ παράλληλα αποτελεί συγκεκριμένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αντανακλώντας το άνοιγμα και την προσήλωση των δύο πλευρών στους διεθνείς κανόνες ως βάση για εμπορικές σχέσεις».

Ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν δήλωσε πως: «Τα προϊόντα της ευρωπαϊκής γεωγραφικής ένδειξης είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητά τους. Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή, εμπιστεύοντας την προέλευση και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων, ενώ παράλληλα επιβραβεύουν τους αγρότες. Αυτή η συμφωνία αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς μας εταίρους όπως η Κίνα. Είναι μια νίκη και για τα δύο μέρη, ενισχύοντας τις εμπορικές μας σχέσεις, επωφελούμενη από τους τομείς γεωργίας και τροφίμων και τους καταναλωτές και από τις δύο πλευρές».

Η Κίνα είναι ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ, φθάνοντας τα 12,8 δισ. Ευρώ (κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019). Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ προϊόντων που προστατεύονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, αντιπροσωπεύοντας το 9% της αξίας τους, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των γεωργικών προϊόντων διατροφής και των αλκοολούχων ποτών.

Η κινεζική αγορά είναι μια δυναμική αγορά υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, με μια αυξανόμενη μεσαία τάξη με γούστο για εικονικά, υψηλής ποιότητας και αυθεντικά ευρωπαϊκά προϊόντα. Διαθέτει επίσης ένα καλά εδραιωμένο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, με ειδικότητες που οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούσαν πλέον να ανακαλύψουν χάρη σε αυτή τη συμφωνία.

Ο ευρωπαϊκός κατάλογος των γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα όπως το Cava, η σαμπάνια, η φέτα, το ιρλανδικό ουίσκι, το Münchener Bier, το ούζο, η Polska Wódka, το Πόρτο, το Prosciutto di Parma και το Queso Manchego. Μεταξύ των κινεζικών προϊόντων, ο κατάλογος περιλαμβάνει για παράδειγμα το Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), το Anji Bai Cha, το Panjin Da Mi και το Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger).

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα περάσει από νομική εξέταση. Από την πλευρά της ΕΕ, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα κληθούν να εγκρίνουν. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2020.

Τέσσερα έτη μετά την έναρξη ισχύος του, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει επιπλέον 175 ονομασίες GI και από τις δύο πλευρές. Αυτά τα ονόματα θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια διαδικασία εγγραφής από τα 100 ονόματα που καλύπτονται ήδη από τη συμφωνία (δηλαδή αξιολόγηση και δημοσίευση για σχόλια).

Η συνεργασία ΕΕ-Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια (2006), με αποτέλεσμα την καταγραφή και προστασία 10 ονομάτων γεωγραφικής ένδειξης και στις δύο πλευρές το 2012, αυτή ήτν η ​​αρχή της σημερινής συνεργασίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές