Άγνοια από τις υποχρεώσεις που θέτει ο κανονισµός της πολλαπλής συµµόρφωσης οδηγεί σε αναδροµική επιβολή ποινών στους βοοτρόφους σχετικά µε τις δηλώσεις γέννησης των ζωών τους, που είτε δεν δηλώθηκαν έγκαιρα είτε δεν καταχωρήθηκαν στο σύστηµα εντός των προβλεπόµενων ορίων από τις ∆ΑΟΚ. Το θέµα φέρνουν στο επίκεντρο οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίοι µε επιστολή τους στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητούν να παρέµβει ως προς το θέµα των ποινών που έχουν βεβαιωθεί από το 2017 και µετά, σε βοοτρόφους της χώρας, σχετικά µε τις δηλώσεις γέννησης των βοοειδών τους. «Οι ποινές αυτές πρέπει να µηδενιστούν και µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ενηµέρωση των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα, από τις 1-1-2020 να εφαρµοστεί αυστηρά ο συγκεκριµένος κανονισµός, αφού οι βοοτρόφοι θα είναι πια ενήµεροι», τονίζουν.
Πολλοί δεν δήλωσαν έγκαιρα
Όπως εξηγούν στην επιστολή, «πάρα πολλοί βοοτρόφοι δε δήλωσαν στις ∆ΑΟΚ, εντός 27 ηµερών το ανώτερο από τη γέννησή τους, µοσχάρια της εκµετάλλευσής τους. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι γεννήσεις δηλώθηκαν εντός των προβλεπόµενων ορίων, όµως οι ∆ΑΟΚ δεν καταχώρησαν στο σύστηµα άµεσα τις γεννήσεις, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι υπάλληλοι των ∆ΑΟΚ στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είχαν γνώση των συνεπειών που συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους, αυτή η καθυστέρηση.
Το βασικότερο πρόβληµα όµως στην όλη αυτή διαδικασία, είναι η άγνοια που είχαν οι βοοτρόφοι για τη συγκεκριµένη υποχρέωση. Σίγουρο είναι ότι αν οι βοοτρόφοι ήταν ενήµεροι, θα εφάρµοζαν τη συγκεκριµένη υποχρέωση που προβλέπεται από την πολλαπλή συµµόρφωση, για να µην έχουν οικονοµικές επιπτώσεις» σχολιάζουν.
«Όµως από την πολλαπλή συµµόρφωση προβλέπονται τόσα πολλά, που αν τελικά εφαρµοστούν όλα αυστηρά και µάλιστα αναδροµικά, αµφιβάλλουµε αν θα καταφέρει να πληρωθεί στο ακέραιο, έστω κι ένας γεωργός ή κτηνοτρόφος, όχι µόνο στην πατρίδα µας αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρουν χαρακτηριστικά παραπέµποντας στον αντικαπνιστικό νόµο που ενώ υπήρχε, η εφαρµογή του είχε ατονήσει και για να εφαρµοστεί αυστηρά, υπήρξε ολόκληρη καµπάνια ενηµέρωσης σε όλη τη χώρα και µε όλα τα µέσα, ενώ για ένα µικρό χρονικό διάστηµα υπήρχαν µόνο προειδοποιήσεις κι όχι ποινές.
Διαβάστε επίσης: Στο σκοτάδι μοιράστηκε άλλη μια φορά το Εθνικό Απόθεμα, μυστήριο παραμένει ο τρόπος επιλογής των δικαιούχων
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να παρέµβει άµεσα στο πρόβληµα µε την αναδροµική επιβολή ποινών στους βοοτρόφους, ούτως ώστε οι ποινές αυτές να µηδενιστούν και µε ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµων και ενηµέρωση των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα, από τις 1/1/2020 να εφαρµοστεί αυστηρά ο συγκεκριµένος κανονισµός, αφού οι βοοτρόφοι θα είναι πια ενήµεροι.
Μείωση φορολογικών συντελεστών από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους
Σε ελαφρύνσεις οδηγεί από το νέο έτος η µείωση των φορολογικών συντελεστών µισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελµατίες. Ο προϋπολογισµός του 2020 που ψηφίστηκε το βράδυ της περασµένης Τετάρτης 18 ∆εκεµβρίου από τη Βουλή περιλαµβάνει, για πρώτη φορά µετά από 10 χρόνια, ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, στον προϋπολογισµό προβλέπεται µείωση του εισαγωγικού συντελεστή εισοδήµατος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Για εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ ο πρώτος φορολογικός συντελεστής διαµορφώνεται στο 9%. Τα επόµενα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν µε συντελεστή 22%.
Ο φορολογικός συντελεστής που σήµερα είναι 29% για εισοδήµατα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα µειωθεί στο 28%.
Ο επόµενος συντελεστής για εισοδήµατα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα µειωθεί από 37% που είναι σήµερα στο 36%, ενώ για το κλιµάκιο εισοδήµατος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήµερα στο 44%.
Ελάφρυνση και στις επιχειρήσεις
Το αφορολόγητο όριο για τον άγαµο διατηρείται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Για τις οικογένειες µε ένα παιδί θα φθάσει τα 9.000 ευρώ (από 8.863 σήµερα) αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξησή του κατά 1.000 ευρώ.
Για τις οικογένειες µε δύο παιδιά στα 10.000 ευρώ (από 9.090), µε τρία στα 11.000 (από 9.545 ευρώ) ευρώ και 12.000 για τις οικογένειες µε τέσσερα παιδιά. Το κόστος της νέας κλίµακας ανέρχεται στα 281 εκατ. ευρώ.
Ο νέος προϋπολογισµός προβλέπει τη µείωση του φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων από το 28% στο 24% παρέχοντας έτσι ελάφρυνση 541 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις.
Ακόµη, προβλέπει τη µείωση της φορολογίας των διανεµόµενων κερδών από το 10% σε 5%, δίνοντας έτσι 75 εκατ. ευρώ στους µετόχους των επιχειρήσεων, αλλά και τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούµενους πλήρους απασχόλησης, παρέµβαση που οδηγεί σε λιγότερες εισφορές κατά 123 εκατ. ευρώ.
Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».