BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ξεκρέμαστοι οι παραγωγοί από την εξέλιξη υπόθεσης ΕΒΖ

«Πυρ και µανία» µε την τροπή που παίρνουν τα πράγµατα γύρω από την υπόθεση της τευτλοκαλλιέργειας µετά την εκµίσθωση των µονάδων της ΕΒΖ σε ιδιώτη επενδυτή, είναι οι παραγωγοί στις περιοχές πέριξ των δήµων Αλεξάνδρειας και Γιαννιτσών αλλά όχι µόνο.

44-45_12

Λεωνίδας Λιάμης

4
4

Αιτία; Η απόφαση του αφεντικού της «Royal Sugar» να µην λειτουργήσει ούτε και το 2020 το εργοστάσιο της ζαχαροβιοµηχναίας στο Πλατύ της Ηµαθίας, αλλά να επανενεργοποίησει την παροπλισµένη µονάδα στις Σέρρες.

Καταλογίζουν ανακολουθία λόγων κι έργων στον επιχειρηµατία Χρήστο Καραθανάση, αλλά και στα υπουργεία και υποστηρίζουν πως το πλήγµα θα είναι ισχυρό για την τοπική κοινωνία και την οικονοµία, διότι σε µια τέτοια περίπτωση θα χαθούν εκατοντάδες, άµεσες και έµµεσες θέσεις απασχόλησης, θα στερηθούν οι αγρότες µια κρίσιµη εναλλακτική λύση καλλιέργειας και ταυτόχρονα θα απωλέσουν και τις επιδοτήσεις, που συνοδεύουν την τευτλοκαλλιέργεια. Για το λόγο αυτό ετοιµάζονται να κινήσουν γη και ουρανό για να αποτρέψουν την αρνητική εξέλιξη.

Μάλιστα, σε νέα συνάντηση που είχαν, όπως λένε, ο επιχειρηµατίας τους ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί να καλλιεργήσουν πάνω από 15.000-20.000 στρέµµατα, χωρίς να πει λέξη για τιµολόγια, τονίζοντάς τους πως τα µεταφορικά κόστη εφόσον σπείρουν θα τα επωµιστούν οι ίδιοι. Σύµφωνα µε τον κ. Καραθανάση, έχει εξασφαλιστεί σε συνεργασία µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα η συνδεδεµένη για την επόµενη καλλιεργητική περίοδο στα 120 ευρώ/στρέµµα.

Η υπόθεση έχει λάβει χαρακτήρα επείγουσας προτεραιότητας για τους αγρότες της περιοχής, µε τον Αγροτικό Σύλλογο ∆ήµου Αλεξάνδρειας να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου για να εκτιµήσει την κατάσταση, αλλά και να προσδιορίσει τις κινήσεις που θα γίνουν, ως τρόπο αντίδρασης.

Ως πρώτα βήµατα αποφασίστηκαν αφενός η άσκηση πίεσης προς τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους τοπικούς βουλευτές κι αφετέρου να γίνει συνάντηση µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την προγραµµατισµένη επίσκεψη του στη Βέροια, το βράδυ στις 24 Ιανουαρίου, προκειµένου να του µεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και να του ζητήσουν να µεσολαβήσει να βρεθεί λύση να µην κλείσει το εργοστάσιο.

«Άλλα µας έταξαν πριν δύο µήνες, όταν ήταν να υπογραφεί η συµφωνία για την εκµίσθωση των µονάδων της ΕΒΖ στο Πλατύ και στις Σέρρες και άλλα κάνουν τώρα», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του ∆ήµου Αλεξάνδρειας, Νίκος Καµανάς, για να προσθέσει ότι «µένουµε ξεκρέµαστοι. Χάνεται ένας µεγάλος κύκλος εργασιών που γινόταν στην περιοχή, γύρω από τη δραστηριότητα της µονάδας, κάτι το οποίο σηµαίνει απώλεια πολλών θέσεων εργασίας αλλά και της ίδιας της καλλιέργειας, καθώς το κόστος του να µεταφέρουµε την παραγωγή µας από εδώ στις Σέρρες είναι απαγορευτικό».

Για αρνητική έκπληξη µίλησε κι ο αντιπρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου ∆ήµου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, σηµειώνοντας πως «µας κάλεσε σε συνάντηση ο επιχειρηµατίας πριν λίγες ηµέρες και ενώ αναµέναµε να µας ανακοινώσει πόσα στρέµµατα θα σπείρουµε και µε τί τιµές θα πληρωθούµε, µας πληροφόρησε πως η µονάδα που θα λειτουργήσει φέτος δεν είναι αυτή στο Πλατύ αλλά εκείνης στις Σέρρες».

Γενικότερα, την ανακολουθία λόγων και πράξεων στηλίτευσε και το µέλος του Α. Σ. ∆ήµου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «µας έλεγαν πως θα έχουµε αναµµένα φουγάρα φέτος στο Πλατύ και τώρα θέλουν να το απαξιώσουν το εργοστάσιο. Αν ήταν να µην το δουλέψουν, καλύτερα να µην τον εκµίσθωναν καθόλου. Να το κάνουµε κονσερβάδικο, να το κάνουµε ντοµατάδικο, οτιδήποτε άλλο, όχι όµως αποθηκευτικό χώρο που θέλει να το µετατρέψει ο επενδυτής».

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

24-01-2020 20:24Διονύσης

Ποτέ δεν επιβαρύνθηκαν μεταφορικά οι παραγωγοί των Σερρών, της Ορεστιάδας και Λάρισας καθώς ήταν υποχρέωση της Ε.Β.Ζ και τα τελευταία 4-5 χρόνια ποτέ οι Σερραίοι παραγωγοί δεν καλλιέργησαν πάνω από 1000 στρέμματα. Αντιθέτως τα στρέμματα ήταν στην περιοχή του Πλατέος και της Λάρισα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-01-2020 15:14Κώστας

Ας παρουσιάζονται τα πράγματα με ακρίβεια. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει δηλώσει ότι θα δουλέψει το εργοστάσιο Σερρών για την επεξεργασία των τεύτλων και του Πλατέος για την συσκευασία (όχι μόνο της ζάχαρης που θα παραχθεί από τα τεύτλα, αλλά και αυτής από ανεπεξέργαστη ζάχαρη σακχαροκάλαμου που θα εισάγει - να σημειωθεί ότι ο επενδυτής δραστηριοποιείται στη ζάχαρη και κατέχει σημαντικότατο μερίδιο της αγοράς). Επομένως, θα υπάρχει απασχόληση στο Πλατύ. Επέλεξε για τα τεύτλα το εργοστάσιο Σερρών γιατί είναι σε καλύτερη κατάσταση και τον συμφέρει γενικότερα, οικονομοτεχνικά, όπως και του Πλατέος για συσκευασία γιατί έχει μεγάλα Σιλός και καλύτερα μηχανήματα συσκευασίας. Βλέπετε ο ιδιώτης δουλεύει με ορθολογικά κριτήρια και όχι με όρους κομματικής πελατείας. Το επιχείρημα ότι θα πληρώσουν μεταφορικά για τις Σέρρες οι παραγωγοί της Αλεξάνδρειας, το ίδιο θα έκαναν και οι παραγωγοί των Σερρών αν δούλευε του Πλατέος. Για την έκταση ο επενδυτής βάζει φέτος συντηρητικό στόχο, τα 15-20000 στρέμματα, για να είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να τα επεξεργαστεί (δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για την συμπεριφορά ενός εργοστασίου κλειστού για χρόνια). Και αφού κερδίσει την εμπιστοσύνη των τευτλοπαραγωγών, πεδίο δόξης για τα επόμενα χρόνια. Αν κάτι είναι θεμιτό να απαιτούν, είναι η άμεση ανακοίνωση του τιμολογίου. Εν κατακλείδι, αν δεν τους αρέσει ο επενδυτής (που λέμε ότι είναι «ζαχαράς»), είδαμε και την αντιπρότασή τους, τον Φέκερ, που πουλούσε αέρα κοπανιστό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές