BACK TO
TOP
Θεσμικά

Mε αρκετές πιθανότητες οι παρατάσεις καταβολής φόρων για γεωργούς

Σε μια πιο εκλογικευμένη διαχείριση των περιπτώσεων αγροτών που θα επωφεληθούν των μέτρων ανακούφισης από τα προβλήματα που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοϊός, δείχνει να προσανατολίζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση.

agriland

Γιάννης Πανάγος

2
6

Οι πληροφορίες θέλουν την δυσαρέσκεια των αγροτών για τον μέχρι στιγμής αποκλεισμό από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού να φθάνει στο μέγαρο Μαξίμου, απ’ όπου και επαναδρομολογείται μια διεύρυνση των περιπτώσεων ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι θα τύχουν ειδικότερης μεταχείρισης.

Το παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι τουλάχιστον άλλοι 100 ΚΑΔ θα προστεθούν στους επωφελούμενους από τις ρυθμίσεις για τα 800 ευρώ προς μισθωτούς και ελεύθερους επαγελματίες.

Όπως έχει γράψει ήδη η Agrenda πιο κοντά στο συγκεκριμένο μέτρο είναι οι κτηνοτρόφοι και ειδικότερα οι αιγοπροβατοτρόφοι παραγωγοί αμνοεριφίων, οι οποίοι ήδη ζημιώνονται από το «πάγωμα» της συγκεκριμένης αγοράς λίγο πριν το Πάσχα. Εδώ το θέμα είναι να ξεκαθαρίσει ποιοι έχουν απούλητα αρνιά, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει γι’ αυτό το λόγο.

Για τους υπόλοιπους αγρότες, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας που έχουν διαμορφωθεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι να ενταχθούν όπως και οι άλλες επιχειρήσεις στη ρύθμιση που προβλέπει τετράμηνη παράταση στην τακτοποίηση φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από τον Μάρτιο και μετά. Μια τέτοια λύση, εκτός του ότι θα απελευθέρωνε ρευστότητα -εν όψει εαρινών σπορών και άλλων αγροτικών εργασιών- θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό και την υλοποίηση των επενδυτικών φακέλων που έχουν πάρει έγκριση και κολλάνε στην κάλυψη ενός μέρους της ίδιας συμμετοχής.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αναγκαία η συμμετοχή κατηγοριών αγροτών σε 800άρι και ειδικά μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών

Λίγο πριν την έκδοση της αναλυτικής εγκυκλίου που θα περιγράφει τους όρους ένταξης και ορισμένων κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών στο ειδικό καθεστώς των 800 ευρώ, ως αποζημίωση για τη ζημιά που υφίστανται από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εντείνονται οι πιέσεις των αγροτών που πλήττονται άμεσα από τις συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η αγορά αγροτικών προϊόντων.

Τονίζεται μάλιστα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, καθώς η μεγάλη αναστάτωση στην αγορά τείνει να αποδιοργανώσει πλήρως χιλιάδες αγροτικές μονάδες, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους.

Ως πρώτο βήμα αποτυπώνεται η δυνατότητα ένταξης στο ειδικό καθεστώς των 800 ευρώ αλλά και στα ειδικότερα μέτρα φορολογικής, ασφαλιστικής και χρηματοδοτικής ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως είναι:

  • οι παραγωγοί υπαίθριων λαχανικών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και των οποίων η λειτουργία τελεί υπό περιορισμό

  • οι κτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης που συνεργάζονται σχεδόν αποκλειστικά με συγκεκριμένα καταστήματα μαζικής εστίασης

  • οι παραγωγοί αμνοεριφίων που πλήττονται από τις υπό διαμόρφωση συνθήκες πασχαλινής αγοράς στη διάθεση της παραγωγή τους

  • οι καλλιεργητές φράουλας που βλέπουν τη αγορά στο συγκεκριμένο προϊόν να καταρρέει και τις εξαγωγές να χάνονται στην κορύφωση της παραγωγής

Παράλληλα βέβαια, ο αγροτικός χώρος έχει σήμερα ανάγκη από άμεσες κατά βάση οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις οι οποίες θα άρουν συγκεκριμένα εμπόδια και παράλληλα θα διευκολύνουν την καλύτερη οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Μεταξύ αυτών είναι:

  • η απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας

  • η χαλάρωση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων, ενταγμένων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

  • η ταχεία διαμόρφωση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής που απαιτείται σ’ αυτές τις επενδύσεις

  • η επιτάχυνση, με ταμειακή διευκόλυνση του ΕΛΓΑ από το κράτος, των αποζημιώσεων που εκκρεμούν και στερούν από τους αγρότες ρευστότητα

  • η απλούστευση των διαδικασιών υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η πλήρως μηχανογραφική υποστήριξη της όλης διαδικασίας, η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής και η απαλλαγή των αγροτών από έξοδα για την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης

  • η διευκόλυνση των αγροτών με οφειλές προς τη ΔΕΗ και τους ΤΟΕΒ και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της χρήσης νερού την νέα περίοδο, με παροχή είτε εγγυήσεων από την πλευρά των υπόχρεων είτε με συμψηφισμό σημερινών και μελλοντικών απαιτήσεων με οφειλές

Σημειωτέον ότι σε πολύ δύσκολη φάση δείχνει να εισέρχεται η αγροτική παραγωγή και διεθνώς, εξέλιξη η οποία καταγράφεται ήδη σε σχετικό report του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) στο οποίο επισημαίνεται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των πληθωριστικών τάσεων, εξαιτίας των ελλείψεων σε τρόφιμα που θα παρατηρηθούν διεθνώς.

Η αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει τις όποιες αποφάσεις των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες αγρότες.

Άλλωστε, η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊγετσόφσκι, ο οποίος έσπευσε να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών -την Τετάρτη 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες- δεν προδικάζει και τις πιο γενναίες αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά του Επιτρόπου στα διασυνοριακά εμπόδια που ανακύπτουν με τη διακίνηση των φρουτολαχανικών, οι ελλείψεις που καταγράφονται σε εργάτες γης και τα προβλήματα που καταγράφονται στην ανθοκομία και τον αγροτουρισμό, δεν είναι τα μόνα θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι αυτό τον καιρό οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής πανευρωπαϊκά.


Ειδικά όμως στην Ελλάδα, τα θέματα είναι πολλά και σύνθετα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περισσότερα έχουν να κάνουν με πάγιες παθογένειες, οι οποίες διαμορφώνουν συνθήκες χαμηλής παραγωγικότητας. Το τελευταίο διάστημα όμως προστίθενται και καινούργιες δυσκολίες εξ αιτίας της αναστάτωσης στην αγορά και της υπολειτουργίας του κράτους λόγω του κορωνοϊού και της περαιτέρω καθυστέρησης αναζήτησης λύσεων σε χρονίζοντα ζητήματα.

Έλλειψη ρευστότητας, καθυστέρηση υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΠΑΑ), δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, απουσία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αναχρονιστική προσέγγιση από τον ΕΛΓΑ, «βραχυκυκλώματα» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναλγησία της ΔΕΗ και ατέρμονη γραφειοκρατία, καθιστούν συχνά την παραγωγική διαδικασία απαγορευτική και τη δουλειά του αγρότη σχεδόν μάταιη.

Τίθενται λοιπόν δύο ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την εισοδηματική θέση του αγρότη και τη δυνατότητά του να ανταπεξέλθει οικονομικά ακόμα και στο χαμηλότερο κόστος ζωής στην ύπαιθρο και το δεύτερο με τη δυνατότητα των παραγωγών να οργανώσουν τις επιχειρήσεις τους με τρόπο κατάλληλο να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργοδότες και για αναστολή συμβάσεων προσωπικού

Μέσα στην ημέρα ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την έκταση ενίσχυση 800 ευρώ, εν αναμονή και της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από  την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ειδικότερα εντός της ημέρας θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργοδότες, στην οποία θα μπορούν να δηλώσουν  αν επιθυμούν να υπάγουν όλο ή μέρους του προσωπικού τους στο έκτακτο και προσωρινό καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Υπάγοντας όλο ή μέρους τους προσωπικού τους σε αυτό το καθεστώς, θα μπορέσουν οι υπαγόμενοι εργαζόμενοι να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ.

Η σχετική πλατφόρμα  θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου, ενώ η ενίσχυση των 800 ευρώ θα καταβληθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και θα αφορά το διάστημα έως  30 Απριλίου 2020. 

Αφού γίνει η σχετική δήλωση από πλευράς εργοδοτών στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας, θα πρέπει, έπειτα και οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν σχετικό αίτημα, σε άλλη πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να ανοίξει το αργότερο  έως την άλλη εβδομάδα.

Στις ίδιες πλατφόρμες θα πρέπει να δηλωθούν και οι επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση.

Επίσης, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση μπορούν  να αιτηθούν τη λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ. 

Μέχρι στιγμής από το υπουργείο Εργασίας τονίζεται πως στην πλατφόρμα υποβολής αιτήματος  για την ενίσχυση των 800 ευρώ  για τους μισθωτούς , θα υποβάλλουν, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, και οι μη μισθωτοί –πλην αγροτών – δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και οι επιτηδευματίες.

Η διαδικασία για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης

Πιο αναλυτικά, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Ειδικότερα:
1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
2. Το μέτρο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
3. Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για

-την προστασία της δημόσιας υγείας,

-την συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών

-τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αυτές να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού,

Απλώνουμε λοιπόν δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις για να αντέξουν τον κραδασμό.
4. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη.
5. Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
6. Άρα οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι:

Όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.
7. Το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800€), θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.
8. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους του.
9. Στη περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.
10. Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

25-03-2020 21:15Αγγελαινας δημητριος

Βοηθήστε τους παραγωγούς.ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ.Τα προϊόντα μας σαπίζουν στα δέντρα και στα χωράφια μέσα.

Απάντηση

25-03-2020 13:45Giorgos

Σιγά μην κοιτάξουν τον αγρότη Τον μικρό σκασίλα τους όλη τα είδα τελικά είναι.

Απάντηση

25-03-2020 12:50Nikolaos

Αφήστε το δουλεμα με τους ΚΑΔ και ενταξτε όλους τους αγρότες στα μέτρα στήριξης τώρα!!!

Απάντηση

25-03-2020 09:56Τίμιος αγαθιαρης Έλληνας

Αφού ρε παλικάρια οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν θέλουν δυνατό πρωτογενή τομέα. Για πολλούς και διάφορους λόγους,δεν τους αφήνουν οι "μπαμπάδες" τους οι μασόνοι να βοηθήσουν την κατάσταση,έστω κι αν το θέλουν μερικοί. Θα πεινάσουμε πολύ,αλλά θα ναι αργά .....

Απάντηση

25-03-2020 07:21Σαραντακης Νικος

Συνταξιούχος έχει την δυνατότητα βάση της βεβαίωσης 1. Να πηγαίνει στα αγροκτήματα της συζύγου του.??? Επίσης τέκνο οικογένειας βάση της βεβαίωσης πάλι 1 μπορεί να εργάζεται στα κτήματα της οικογένειάς τους!!!

Απάντηση

24-03-2020 18:36Βασίλης Παναγιωτιδης

Συγγνώμη η παραγωγή με λαχανικά που δεν μπορούν να πάνε τα προιοντα τους σε έμπορους που συνεργάζονται δεν πρέπει να δικαιούνται αυτο το επίδομα τον 800ευρώ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές