Ειδικότερα εντός της ημέρας θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργοδότες, στην οποία θα μπορούν να δηλώσουν αν επιθυμούν να υπάγουν όλο ή μέρους του προσωπικού τους στο έκτακτο και προσωρινό καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Υπάγοντας όλο ή μέρους τους προσωπικού τους σε αυτό το καθεστώς, θα μπορέσουν οι υπαγόμενοι εργαζόμενοι να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ.
Η σχετική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου, ενώ η ενίσχυση των 800 ευρώ θα καταβληθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και θα αφορά το διάστημα έως 30 Απριλίου 2020.
Αφού γίνει η σχετική δήλωση από πλευράς εργοδοτών στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας, θα πρέπει, έπειτα και οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν σχετικό αίτημα, σε άλλη πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να ανοίξει το αργότερο έως την άλλη εβδομάδα.
Στις ίδιες πλατφόρμες θα πρέπει να δηλωθούν και οι επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση.
Επίσης, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση μπορούν να αιτηθούν τη λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.
Μέχρι στιγμής από το υπουργείο Εργασίας τονίζεται πως στην πλατφόρμα υποβολής αιτήματος για την ενίσχυση των 800 ευρώ για τους μισθωτούς , θα υποβάλλουν, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, και οι μη μισθωτοί –πλην αγροτών – δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και οι επιτηδευματίες.
Η διαδικασία για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης
Πιο αναλυτικά, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Ειδικότερα:
1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
2. Το μέτρο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
3. Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για
-την προστασία της δημόσιας υγείας,
-την συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών
-τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αυτές να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού,
Απλώνουμε λοιπόν δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις για να αντέξουν τον κραδασμό.
4. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη.
5. Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
6. Άρα οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι:
Όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.
7. Το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800€), θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.
8. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους του.
9. Στη περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.
10. Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.