BACK TO
TOP
Θεσμικά

Βοήθεια τριών επιπέδων στα εθνικά μέτρα διαχείρισης κορωνοϊού

Παρέμβαση Μητσοτάκη ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, και να αναζητηθούν λύσεις εισοδηματικού χαρακτήρα  για μικρές κατηγορίες που πλήττονται άμεσα και διευκολυντικές για τους έμμεσα ζημιωθέντες, ζητάει ο αγροτικός κόσμος.

Σαβ1o

Γιάννης Πανάγος

6
24

Εκλογικευµένη διαχείριση και εστίαση σε ειδικότερες κατηγορίες αγροτών που θα επωφεληθούν των µέτρων ανακούφισης από τα προβλήµατα που προκαλεί στην οικονοµία ο κορωνοϊός, επιδιώκει τα τελευταία24ωρα η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες θέλουν την δυσαρέσκεια των αγροτών για τον µέχρι στιγµής αποκλεισµό από τα έκτακτα µέτρα ανακούφισης να φθάνει στο µέγαρο Μαξίµου, απ’ όπου και επαναδροµολογείται η διεύρυνση της λίστας µε τα ΚΑ∆ των ελευθέρων επαγγελµατιών που πρόκειται να τύχουν ειδικότερης µεταχείρισης.

Το παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση κρατά ανοικτό τόσο ο υπουργός Οικονοµικών Χρ. Σταϊκούρας (η λίστα είναι δυναµική), όσο και άλλα στελέχη, όπως ο εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Έτσι, κάποιοι παραγωγοί θα πρέπει να προστεθούν στις ρυθµίσεις για τα 800 ευρώ, οι οποίες προς το παρόν αναφέρονται σε µισθωτούς, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγελµατίες.

Όπως έχει γράψει ήδη η Agrenda πιο κοντά στο συγκεκριµένο µέτρο είναι οι κτηνοτρόφοι και ειδικότερα οι αιγοπροβατοτρόφοι παραγωγοί αµνοεριφίων, οι οποίοι ήδη ζηµιώνονται από το «πάγωµα» της συγκεκριµένης αγοράς λίγο πριν το Πάσχα. Εδώ το θέµα είναι να ξεκαθαρίσει ποιοι έχουν απούλητα αρνιά και πόσα, να εκτιµηθεί η απώλειά τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτηµα στην ηλεκτρονική πλατφόρµα που άνοιξε γι’ αυτό το λόγο.

Για τους υπόλοιπους αγρότες, µε δεδοµένες τις δύσκολες συνθήκες από πλευράς ρευστότητας που έχουν διαµορφωθεί, ειδικά το τελευταίο διάστηµα, είναι να ενταχθούν όπως και οι άλλες επιχειρήσεις στη ρύθµιση που προβλέπει τετράµηνη παράταση στην τακτοποίηση φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεµοτήτων που καθίστανται ληξιπρόθεσµες από τον Μάρτιο και µετά. Μια τέτοια λύση, εκτός του ότι θα απελευθέρωνε ρευστότητα -εν όψει εαρινών σπορών και άλλων αγροτικών εργασιών-  θα διευκόλυνε σε µεγάλο βαθµό και την υλοποίηση των επενδυτικών φακέλων που έχουν πάρει έγκριση και κολλάνε στην κάλυψη ενός µέρους της ίδιας συµµετοχής.      

Η ανάγκη λήψης µέτρων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα µας κρίνεται επιτακτική, καθώς η µεγάλη αναστάτωση στην αγορά τείνει να αποδιοργανώσει πλήρως χιλιάδες αγροτικές µονάδες, απειλώντας ευθέως τη βιωσιµότητά τους και τη δυνατότητά τους να παράγουν προϊόντα.

Σαν πρώτο αναγκαίο βήµα από την πλευρά της κυβέρνησης προβάλλεται η ένταξη στο ειδικό καθεστώς των 800 ευρώ αλλά και στα ειδικότερα µέτρα φορολογικής, ασφαλιστικής και χρηµατοδοτικής ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελµατιών, όπως είναι:

  • οι παραγωγοί υπαίθριων λαχανικών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και των οποίων η λειτουργία τελεί τις τελευταίες εβδοµάδες υπό αυστηρότατους περιορισµούς
  • οι κτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης που συνεργάζονται αποκλειστικά µε συγκεκριµένα καταστήµατα µαζικής εστίασης και παραµένουν σταθερά χωρίς λύσεις διάθεσης
  • οι εκτροφείς αµνοεριφίων που πλήττονται από τις υπό διαµόρφωση συνθήκες της πασχαλινής αγοράς και έχουν ήδη σοβαρά πρόβληµα στη διάθεση της φετινής παραγωγής τους
  • οι καλλιεργητές σπαραγγιών και φράουλας που βλέπουν τη αγορά των προϊόντων τους να καταρρέει και τις φετινέ εξαγωγές να χάνονται

Παράλληλα βέβαια, ο αγροτικός χώρος έχει σήµερα ανάγκη από άµεσες και ευρύτερου χαρακτήρα παρεµβάσεις οι οποίες θα άρουν εµπόδια και παράλληλα θα διευκολύνουν την καλύτερη οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας, εν όψει της νέας σεζόν. 

Μεταξύ αυτών είναι:

  • η απρόσκοπτη χρηµατοδότηση από τις τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας
  • η χαλάρωση των ασφυκτικών χρονοδιαγραµµάτων για την υλοποίηση εγκεκριµένων επενδυτικών προτάσεων, ενταγµένων στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης
  • η ταχεία διαµόρφωση των χρηµατοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κάλυψη της ίδιας συµµετοχής γι’ αυτές τις επενδύσεις
  • η επιτάχυνση, µε ταµειακή διευκόλυνση του ΕΛΓΑ από το κράτος, των αποζηµιώσεων που εκκρεµούν και στερούν από τους αγρότες ρευστότητα
  • η απλούστευση των διαδικασιών υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, η πλήρως µηχανογραφική υποστήριξη της όλης διαδικασίας, η αξιοποίηση της βάσης δεδοµένων για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής και η απαλλαγή των αγροτών από περιττά έξοδα για την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης
  • η διευκόλυνση των αγροτών µε οφειλές προς τη ∆ΕΗ και τους ΤΟΕΒ και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της χρήσης νερού την νέα περίοδο, µε παροχή είτε εγγυήσεων από την πλευρά των υπόχρεων είτε µε συµψηφισµό σηµερινών και µελλοντικών απαιτήσεων µε οφειλές

Σηµεωτέον την ανάγκη ειδικής υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίας υποστηρίζει και ο FAO, εστιάζοντας στο θέµα της διατροφικής επάρκειας.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Μαρτίου.
Σχόλια (24)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2020 19:30Είναι δίκαιο;;;;

Μόνο τα ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ συνεχίζουν να παράγουν και δεν τα ακουμπάει τίποτα, εμείς οι φουκαράδες παλεύουμε.

Απάντηση

31-03-2020 08:40Λάμπρου Α

Δώστε στούς Νέους Αγρότες,που είναι και παραγωγοί (τροφών). Αυτοί αγωνίζονται πραγματικά με νύχια και με δόντια, για την επιβίωση. Μην τους διώχνετε από την ΕΛΛΑΔΑ.(Βάλτε και εισοδηματικά κριτήρια, αλλιώς θα γίνει πάρτυ, από λαμόγια).Αγαπάς την ελπίδα; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

Απάντηση

29-03-2020 13:21Γιώργος

Πρέπει το υπουργείο άμεσα να ενεργήσει ώστε σε συνεννόηση με την Αλβανική κυβέρνηση να ανοίξουν τα σύνορα για εργάτες γης οπως κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία Ολλανδία Αγγλία) με τους απαραίτητους βέβαια ελέγχους με τεστ κορονοιού κ.α. Διαφορετικά νομίζω πως θα μείνουν πάρα πολλά προϊόντα στο χωράφι με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον αγρότη όσο και για τον καταναλωτή.

Απάντηση

29-03-2020 07:34Δημήτρης Πα.

Με τους εργάτες τι θα γίνει .σε 20 ημέρες θα χρειαστούμε εργατικά χέρια για τα ροδάκινα,

Απάντηση

28-03-2020 23:53ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

Πρέπει να βοηθηθούν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι! Με το σπαράγγι, επειδή είναι περίοδος συγκομιδής τώρα,δεν θα πιάσουμε ούτε τον μισό τζίρο από πέρσι, έχουμε όμως και τις άλλες καλλιέργειες που έρχονται,και να σκεφτούμε και τι σπορές θα κάνουμε από τις μονοετείς καλλιέργειες.. η χρονιά αποδεικνύεται τραγική..

Απάντηση

28-03-2020 23:17Αλεκος

Είχαμε τα προβλήματα μας με τα σχέδια βελτίωσης μας βρήκαν και τα καινούργια με τον ιό. Άντε τώρα να ζητήσεις επιτάχυνση διαδικασιών!

Απάντηση

28-03-2020 23:16Σταυρακακης Νεκτάριος

Για τους ελαιοπαραγωγους που πλήττονται βάναυσα απο την όλη κατάσταση της πανδημίας και όχι μόνο η εξαγωγή του ελαιολαδου ακόμα και η εγχώρια αγορά με σχεδόν μηδενική κίνηση γιατί μένουμε στην απ'εξω... Αλλα ξέχασα εμεις παραγουμε χρυσό οπότε δεν έχουμε ανάγκη... Ε?

Απάντηση

28-03-2020 23:07Nεκταριος

Νομίζω ότι η πολιτεια πρεπει να μην φειδεται και να δώσει τα αναγκαία χρηματοδοτικα και φορολογικά και ασφαλιστικά εργαλεία για την ανάπτυξη της γεωργικής ιχθυολογικης και κτηνοτροφικής παραγωγής για την καλύτερη δημιουργία επαρκων διατροφικών αγαθών τόσο για τον ανθρωπινο πληθυσμο και την διατήρηση των ζωικών εκμετάλλευσεων που θα εξασφαλιζουν επιπλεον και τις ανάγκες και άλλων εταίρων χωρών.Μηπως είναι καιρός να σταματήσει η λογιστική αποτιμηση των παντων και να δοθεί βαρύτητα στους ανθρωπους με σεβασμο στην χλωρίδα και στην πανιδα αυτής της χωρας;Ας αναρρωτηθουμε όλοι και να οδευσουμε σταδιακά προς επιτευξη των εν λόγω ζωτικών στόχων!

Απάντηση

28-03-2020 22:03ilias vergiris

Νομίζω ότι πρέπει να δώσει άτοκα δάνεια για τουλάχιστον 3χρονια Που θα ορίζεται βάσει εκταρίων και καλλιέργειας.

Απάντηση

28-03-2020 20:44Γιώργος

Το δίκιο είναι να πάρουν αυτοί που έχουν προϊόντα για πώληση αυτή την δύσκολο στιγμή

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές