Φέτος ήταν η πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια ισχύος της σύμβασης (2014) σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης) που η μονίμως πάσχουσα ηλεκτρονική βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε (τι χαρά;) νωρίς.
Όχι βέβαια στην ώρα της, αφού αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί δεν θα ‘πρεπε να κλείνει ποτέ, όπως δεν κλείνει ποτέ το Taxis. Άνοιξε πάντως νωρίτερα, πολύ νωρίτερα από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Έκλεισε όμως σχεδόν αμέσως!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν έμενε ανοικτή, όλοι οι αγρότες θα μπορούσαν με την άνεσή τους, να περάσουν από τα λεγόμενα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγραφα - στοιχεία και να ολοκληρώσουν έγκαιρα και ενδεχομένως πολύ νωρίτερα από τη προβλεπόμενη προθεσμία (κανονικά ήταν η 15η Μαίου, τελικά πήρε ήδη παράταση για τις 15 Ιουνίου) αυτή την υπόθεση.
Γιατί δεν άνοιγε άλλες φορές νωρίτερα η ηλεκτρονική βάση και η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων; Γιατί ο λεγόμενος «τεχνικός σύμβουλος» που έχει κατ’ ουσία υποκαταστήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή την αρμόδια αρχή για τις δηλώσεις και τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, εκτός από ρόλο «τεχνικού συμβούλου» και εκτός από ρόλο «συντονιστή» του ΟΣΔΕ, διεκδικεί (αν μάλιστα μπορούσε θα το ήθελε αποκλειστικά) και ρόλο παροχής ΚΥΔ. Σήμερα εικάζεται ότι ελέγχει μικρό αριθμό (περί τα 20) τέτοιων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, στο σύνολο των 380 περίπου που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Για να μπεις στο TAXIS πληρώνεις;
Γιατί τέτοια επιμονή στο τελευταίο; Γιατί με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών είναι περί τις 600.000 περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι με 100 ευρώ για κάθε δήλωση, γίνεται ένας τζίρος της τάξεως των 60.000.000 ευρώ περίπου. Λίγοι είναι οι παραγωγοί που πληρώνουν 100 ευρώ για τη δήλωσή τους. Οι περισσότεροι, με πολλά μικρά ή μεγάλα αγροτεμάχια, πληρώνουν 150, κάποιες φορές 200 και σε λίγες περιπτώσεις 250 ευρώ για κάθε Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης.
Υπάρχει λόγος να πληρώνονται αυτά τα λεφτά από τους Έλληνες παραγωγούς; Κανένας. Σε στοιχειωδώς οργανωμένες χώρες, η βάση αυτή είναι ανοιχτή, μπαίνεις στην ηλεκτρονική βάση με τον Κωδικό σου και κάνεις τη δήλωσή σου. Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, ζητάς να σε βοηθήσουν τα παιδιά σου, ο λογιστής σου, ο γεωπόνος σου, ο μελετητής σου… η φιλενάδα σου. Σίγουρα θα κοστίσει λιγότερο. Ειδικά όταν η δήλωση είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα αγροτεμάχια, ίσως αλλάζει κάποιες φορές μόνο η καλλιέργεια, κάτι που ισχύει για την μεγάλη πλειοψηφία αυτών των δηλώσεων. Υπάρχει κάποιος νοήμων που να θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβάλλεται αυτό το κόστος; Χρειάζεται να γίνεται αυτή η σπατάλη χρόνου και ενέργειας; Χρειάζεται η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ να μένει κλειδαμπαρωμένη στη διάθεση και τις βουλήσεις ενός απλού τεχνικού συμβούλου; Με ποια άλλη από τις μεγάλες βάσεις δεδομένων συμβαίνει αυτό; Με το Taxis, με τη βάση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το λεγόμενο open.gov, με ποια άλλη βάση επίσημης δημόσιας αρχής;
Η βάση του ΟΣΔΕ είναι χρυσορυχείο
Η βάση είναι υπόθεση του Οργανισμού Πληρωμών, ο οποίος οφείλει να έχει απόλυτη ευθύνη και φροντίδα διαχείρισης αυτής της βάσης. Από εκεί και πέρα μπορεί να βρίσκεται, ανάλογα με τα επίπεδά της και τα λεγόμενα «παράθυρα» στη διάθεση των εμπλεκόμενων, φυσικά, με συγκεκριμένο κωδικό (ευθύνης) και χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα, όπως συμβαίνει σήμερα. Μέρος αυτής της βάσης θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως και μια ανοιχτή βάση για ανάγνωση και μόνο, επεξεργασμένων στατιστικών στοιχείων τα οποία θα είχαν ιδιαίτερη χρησιμότητα για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει συμβεί.
Έχουν περάσει 7 χρόνια από την εποχή που τη δουλειά ανέλαβε ο λεγόμενος «τεχνικός σύμβουλος», χάνονται πολύτιμοι πόροι (χρόνος, χρήμα, προσανατολισμός) και μόλις μετά βίας καθίσταται δυνατή, πάντα υπό τον κίνδυνο καταλογισμών και απωλειών κοινοτικών πόρων, η πληρωμή, όπως λέμε, με χίλια βάσανα, των άμεσων ενισχύσεων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από το 2014 αυτή την υπόθεση «έτρεχαν» εξ ολοκλήρου οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Με άλλου είδους προβλήματα. Κι εκείνες με το αζημίωτο, εννοείται. Βέβαια, ήταν άλλες εποχές και το κόστος των δηλώσεων κάλυπτε, αρχικά ολοκληρωτικά και μετά κατά ένα μέρος, το κράτος. Επρόκειτο στην ουσία περί έμμεσης ενίσχυσης των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Χωρίς να υπάρχει κι εδώ συγχωροχάρτι, τουλάχιστον οι Ενώσεις, ήταν γνήσιες οργανώσεις των αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι η όποια δαπάνη, είτε της Πολιτείας είτε των αγροτών, επέστρεφε εμμέσως στους αγρότες.
Πάνω σ’ αυτό το σκηνικό και «χτίζοντας» από πριν κάποια σχέση μ’ αυτό το εν λόγω «σύστημα», άπλωσε τα δίχτυα του ο «τεχνικός σύμβουλος». Κατά βάση εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της Πολιτείας να συνεχίζει να πληρώνει, καθώς μεσουρανούσε τότε η οικονομική κρίση, το κόστος για την υποδοχή των δηλώσεων. Ήταν αυτός που εγγυήθηκε επί της ουσίας να μεταφέρει… με τις υπηρεσίες του, όλο το κόστος αυτής της υπόθεσης στους αγρότες!!! Με το αζημίωτο φυσικά.
Διαβάστε επίσης: Βοήθεια τριών επιπέδων θα δουν οι αγρότες με τα εθνικά μέτρα διαχείρισης του κορωνοϊού, λίγοι στο τρένο των 800 ευρώ
Έτσι, μια δαπάνη του κράτους που περνούσε από τις Ενώσεις και μετακυλίονταν κατά κάποιο τρόπο ως όφελος στους αγρότες, έγινε δαπάνη των αγροτών την οποία καρπώνονταν αποκλειστικά στην αρχή, ο «τεχνικός σύμβουλος» και οι συν αυτώ συνδαιτυμόνες. Κάπως έτσι, κατέστη κράτος εν κράτει!
Άνοιξε κλείσε, δια ίδιον όφελος
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Ποιος ο λόγος που επανερχόμαστε. Σημειωτέον ότι η Agrenda και το Agronews έχουν κάνει, δημοσιογραφικά πάντα, πολύ μεγάλο αγώνα για να διευκολύνουν την αποκατάσταση της τάξης στο συγκεκριμένο πεδίο. Πάντα προς όφελος των αγροτών και της υγειούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
Τα λέμε όλα αυτά λοιπόν, γιατί και φέτος που η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ άνοιξε κάπως νωρίς, ήρθε το θέμα του κορωνοϊού για να κλείσει αμέσως.
Η αλήθεια είναι ότι δημιουργούνταν συνωστισμός αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Σωστό. Ας πήγαιναν λοιπόν με ραντεβού και με αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Λίγοι κάθε μέρα. Όπως πηγαίνουν στις τράπεζες. Υπήρχε χρόνος. Αλλά και να διακόπτονταν, όπως διακόπηκε, η προσέλευση στα ΚΥΔ, γιατί έπρεπε να κλείσει και η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ; Γιατί δεν έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα, στους αγρότες που είχαν την τεχνογνωσία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση, να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας. Μαθαίνουμε βέβαια ότι, επί της ουσίας και με τους περιορισμούς που είχε τον τρόπο πάντα να θέτει ο «τεχνικός σύμβουλος», λίγοι κατάφερναν να ολοκληρώσουν αυτοτελώς την υποβολή της δήλωσης. Ήταν κι αυτό ένα «κλειδί» με το οποίο κρατούσε πάντα δεμένο το σύστημα των δηλώσεων. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται αυτό. Δηλαδή, π.χ. από έναν υπολογιστή να μπορείς να υποβάλεις μέχρι πέντε δηλώσεις ή αν έβγαινες μια φορά να μην μπορείς να ξαναμπείς. Τρέλα!
Η ουσία είναι ότι κακώς, μαζί με τα ΚΥΔ, έκλεισε και η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ. Έτσι, κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ούτε οι αγρότες τη δήλωση, ούτε τα ΚΥΔ εσωτερικά (χωρίς τον κόσμο στην ουρά), άνοιγμα καρτελών για τη νέα δήλωση, ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχείριση των στοιχείων, ούτε οι διαχειριστικές αρχές του ΠΑΑ εξακρίβωση στοιχείων, ούτε οι τράπεζες ανανέωση ορίων και έκδοση νέας Κάρτας Αγρότη. Κι όλα αυτά, για να μην ξοδεύεται με… περιττές δαπάνες ο «τεχνικός σύμβουλος», για να μην χάσει και τη δουλειά που προσδοκά κάθε χρόνο από τη λειτουργία του ως «δίκτυο ΚΥΔ» και κυρίως για να μην χάσει τα 7 ευρώ από κάθε δήλωση (600.000 Χ 7 = 4.200.000), τα οποία έχει κατοχυρώσει με τη σύμβαση του 2014 ως συντονιστής του ΟΣΔΕ και την οποία ουδείς εκ των πολιτικά υπευθύνων επιχείρησε να μεταβάλλει, παρά την ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων.
Όλα αυτά, για να μην χάσει ένας ιδιώτης «τεχνικός σύμβουλος» τα τεράστια ποσά που αποσπά κάθε χρόνο, άνευ ουσιαστικού αντικειμένου, από τους αγρότες και τους ενδιάμεσους φορείς παραλαβής και διασταύρωσης των δηλώσεων.
Το θέμα δεν είναι στενά οικονομικό κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κατανοήσουν οι ιθύνοντες. Η προβληματικότατη λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, το άνοιξε – κλείσε κατά βούληση και με βάση τα μικροσυμφέροντα του «τεχνικού συμβούλου», το μπλοκάρισμα ουσιαστικά κάθε δυνατότητας αξιοποίησης αυτής της βάσης από τις αρμόδιες αρχές και τους συντελεστές του χώρου, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία της εγχώριας αγροτικής οικονομίας στο σύνολό της. Η δήλωση είναι ο καθρέφτης της δραστηριότητας του κάθε αγρότη και τα στοιχεία αυτά, καλό είναι να έχει στη διάθεσή του για κάθε χρήση ο κάθε αγρότης. Δεν μπορούν να γίνονται «προίκα» ενός «τεχνικού συμβούλου» και να αξιοποιούνται κατά βούληση και κατ’ επιλογή των «συμπαθειών» που αυτός έχει μεταξύ των εμπλεκομένων στο θέμα των δηλώσεων αλλά και των δραστηριοποιούμενων σε όλο το φάσμα της συγκεκριένης αγοράς. Ο κορωνοϊός του ΟΣΔΕ είναι εδώ κι αυτό που χρειάζεται είναι ένας καλός γιατρός, όχι ένας επίορκος, όχι ένας μπαγαμπόντης, όχι ένας κομπογιαννίτης. Διαφορετικά, η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, ολόκληρος ο ευρύτατος κλάδος της αγροτικής παραγωγής και της αγροδιατροφής θα ασθενεί βαριά για χρόνια.
Ηλεκτρονική βάση και Κάρτα Αγρότη
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ να ανοίγει ξανά τη Δευτέρα. Είναι προφανές ότι η πίεση που ασκείται επ’ αυτού είναι μεγάλη και η κατάσταση των τελευταίων δύο εβδομάδων δεν μπορεί να παραταθεί περαιτέρω μόνο για χάρη του «τεχνικού συμβούλου». Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να ανοίγει με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που είχαν διαμορφωθεί όταν έκλεισε. Δηλαδή, να είναι ανοικτή η «πλατφόρμα» και ταυτόχρονα να μπορούν να λειτουργούν με ραντεβού και αυστηρή σειρά προσέλευσης τα ΚΥΔ. Αν είναι έτσι, τότε γιατί έκλεισε τόσες μέρες; Το πρόβλημα του κορωνοϊού με την πραγματική του διάσταση δεν έχει παρέλθει. Άρα κάποια στιγμή υπάρχει λάθος. Ή όταν έκλεισε η βάση προ 15ημέρου ή σήμερα που ανοίγει ξανά με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις.
Οι πληροφορίες θέλουν τη βάση να ανοίγει ταυτόχρονα και παράλληλα με την επανέναρξη της διαδικασίας παραλαβής των δηλώσεων, μόνο και μόνο για να μην χαθεί η σχέση στον τρόπο διαχείρισης των δηλώσεων μ’ αυτό που προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση (2014). Με άλλα λόγια για να μην χάσει ο «τεχνικός σύμβουλος» το τεκμήριο των 7 ευρώ ανά δήλωση (ήτοι 4.200.000 ευρώ). Πάλι όλο το ενδιαφέρον είναι να προστατευθεί ο «τεχνικός σύμβουλος» και κανένας άλλος. Ποιος τον προστατεύει, ακόμα και σε έκτακτες περιστάσεις, όπως αυτές του κορωνοϊού, όταν όλοι λειτουργούν ηλεκτρονικά και οίκοθεν; Ποιος συντηρεί τη ματαιοδοξία του και τις επικίνδυνες στρεβλώσεις στην αγροτική οικονομία.
Λέγεται τέλος, ότι με το άνοιγμα (τη Δευτέρα 30 Μαρτίου) της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, αρχίζει ξανά και η επεξεργασία των αιτήσεων για την Κάρτα του Αγρότη από τις τράπεζες. Δηλαδή τόσες μέρες που η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ ήταν κλειστή δεν αντιμετωπίζονταν τα αιτήματα των αγροτών για έκδοση Κάρτας; Άλλα άφηνε να εννοηθούν τόσες μέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλη ενημέρωση έδιναν στους αιτούμενους την Κάρτα οι ίδιες οι τράπεζες. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη λάθος κίνηση διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ προ 15ημερου. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η εποπτική του αρχή, δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έπεσαν θύματα λάθος συμβούλων. Και φυσικά ο λύκος, στην αντάρα χαίρεται!
03-04-2020 14:33ΓΙώργος
Αρθογράφε μια ερώτηση να κάνω εγώ ήρεμη? Πιστεύεις οτι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αναπτύξει και να υποστηρίξει όλη αυτή την εφαρμογή? ΄Ή οτι πίσω απο την εφραρμογή της εφορίας που λες παραπάνω δεν υπάρχει εταιρεία? Καλώς ή κακώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες. Χωρίς τους ιδιώτες δεν θα υπήρχε τπτ. ¨οχι λεφτά δεν θα έβλεπαν οι αγρότες αν περίμεναν απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά τπτ.
Απάντηση30-03-2020 22:02Σταύρος
Πολύ καλά τα λέτε.. γιατί ο κακόμοιρος ο αγρότης μια ζωή να πληρώνει χρήματα εξαναγκασμένος από το σύστημα το οποίο είναι πάντα φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να πηγαίνει ο αγροτακος σαν το πρόβατο επί σφαγή.Κριμα ,γιατί μιλάνε για εξυχρονισμο του αγρότη και για ευφυή γεωργία,οπότε τους συμφέρει θέλουνε να εξελιχτεί ο αγρότης για να καταλάβει τον καινούργιο τρόπο καλλιέργειας,ας αφήσουν τον αγρότη να κάνει την δήλωση μόνος του , αναρωτιέμαι στην Ολλανδία υπάρχει αυτή η διαδικασία χωρίς λόγο μόνο και μόνο για να γεμίσουν οι τσέπες κάποιων;
Απάντηση30-03-2020 15:22Μαρίνος
Ο αρθρογράφος είναι παντελώς άσχετος επί του θέματος. Πρώτον και κυριότερο, η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είναι ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Αν και εφόσον καποιος έχει τις απαραίτητες γνώσεις και είναι διατεθειμένος να πάρει το ρίσκο να κάνει μόνος του μια αίτηση που αν γίνει κάτι λάθος θα χάσει λεφτά. Διότι η ενεργοποίηση δεν είναι "πατάω ένα κουμπί και είμαι έτοιμος". Έχει ελέγχους επικαλυψεων, μη επιλεξιμων αγροτεμαχιων, ιδιοκτησιακου καθεστώτος, διοικητικες πράξεις, εντάσεις και πάει λέγοντας. Τα ΚΥΔ είναι διαθέσιμα ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ να βοηθήσουν να διεκπεραιωθουν όλα αυτά από άτομα με εμπειρία και γνώσεις γύρω από το ΟΣΔΕ. Δεν είναι υποχρεωτικό να παει κάποιος σε ΚΥΔ όπως δεν είναι υποχρεωτικό να παει σε λογιστή για την φορολογική δήλωση, αλλά το κάνει γιατί ο μέσος πολίτης δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις να το κάνει μόνος του. Δευτεον τα περί 100 ευρώ ανά αίτηση είναι ένα τελείως λάθος νούμερο, μακριά από την πραγματικότητα. Μια μέση τιμή είναι κοντά στα 70 ευρώ από τα οποία αφαιρείται το 24% ΦΠΑ, το ποσό που κρατάει το GAIA, κι από τα υπόλοιπα πληρώνονται τα άτομα που ΟΛΟ το χρόνο ασχολούνται με τις αιτήσεις, γιατί όπως επίσης λανθασμένα είπατε, το σύστημα μένει όλο το χρόνο ανοιχτό. Απλώς δεν είναι διαθέσιμο για ενεργοποίηση αλλά για ενστάσεις, αλλαγές, διοικητικες πράξεις κτλ. Εσείς λοιπόν, αρθρογραφε, την επόμενη φορά που κάποιος γνωστός ή συγγενής σας θέλει να κάνει μια ενεργοποίηση, να του πείτε να την κάνετε εσείς εκ μέρους του, δωρεάν φυσικά, εφόσον έχετε τόσες γνώσεις. Κι όταν έρθει η ώρα και γίνουν οι πληρωμές και χαθούν χιλιάδες χρήματα γιατί δεν είχατε τις γνώσεις να κάνετε σωστα την αίτηση, επιστρέψτε στο άρθρο αυτό και ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ.
Απάντηση30-03-2020 07:02ΝΙΚΟΣ
Ένα άρθρο παρωδία γεμάτο σκοπιμότητες. Τα ΚΥΔ καλώς μένουν κλειστά όπως όλα τα καταστήματα που εξυπηρετούν κοινό. Το κράτος για κάρτα αγρότη, παρατάσεις, πληρωμές μπορεί να λύσει τα πάντα γιατί έχει το καρπούζι και το μαχαίρι. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μόνος του ΟΣΔΕ χωρίς να πληρώσει. Οι αγρότες θέλουν να πληρώνονται σωστά χωρίς λάθη, δεν νοιάζονται πόσα ΚΥΔ έχει η Γαία. Κύριε Πανάγο μας κουράσατε πια.
Απάντηση29-03-2020 20:18Μιράντα
Τα κυδ πρέπει να μείνουν κλειστά.το πρόβλημα τουκορωνοϊόυ είναι υψηστης σημασίας.το οσδε όλα τα χρόνια ήταν ανοιχτό ως το Δεκέμβρη εκτός των τελευταίων,τώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν θα βρεθεί λύση να μείνει ανοιχτό το καλοκαίρι .το μόνο που μπορεί να ανοίξει είναι το online ίσως..
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)29-03-2020 20:00Μαρία
Ανοίξτε τα κυδ να φυσήξει ο κορωνοϊός στην επαρχία .
Απάντηση29-03-2020 19:53Σοφία
Έτσι όπως έχουν κάνει τη δήλωση ΟΣΔΕ ελάχιστοι αγρότες έχουν τις γνώσεις η τους γνωστούς για να κάνουν τη δήλωση μόνοι τους και αυτό το γνωρίζουν καλά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Υπουργείο. Αυτό που δεν αναγνωρίζουν είναι τα λάθη που κάνουν τα ΚΥΔ και τα παίρνουν χαμπάρι οι αγρότες πολύ αργά. Ίσως και μετά απο χρόνια, με αποτέλεσμα να χάνουν χιλιάδες ευρώ και δεν μπορώ να βρουν το δίκαιο τους με τίποτα
Απάντηση29-03-2020 19:24Simos
Δεν υποχρεούνται οι αγρότες να πληρώσουν αυτά τα ποσά που λέτε ελεύθερη αγορά τα ΚΥΔ είναι σαν τους λογιστές άλλος πληρώνει 50 άλλος 60 άλλος θέλει να βάλει εχτρα και πληρώνει παραπάνω καθένας τιμολογη όπως θέλει η gaia είναι σαν εργολάβος παίρνει την προμήθεια για το πρόγραμμα που παρέχει για το εάν έχει 20 ΚΥΔ όλοι προπάντων οι μελετητές έχουν παραμαγαζα σε όλους τους νομούς. Σωστό είναι αυτό που έγραψες για τις ΕΑΣ
Απάντηση29-03-2020 18:28Λάμπρος Μ.
Ο αρθρογράφος είτε ψεύδεται, είτε ειναι άσχετος. Δεν ξερω τι είναι χειρότερο. Συγχαρητήρια στο agronews που του δίνει βήμα για τις κοτσάνες του. Οπότε το άρθρο είναι ανάξιο σχολιασμού.
Απάντηση29-03-2020 17:12Ιωαννης
Πολλά θέλω να γράψω θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο της αναφοράς σας αν έχετε πάει ποτέ σε κέντρο Κύδ να κάνετε δήλωση έστω για ένα χωράφι;;που ούτε το Κτηματολόγιο τελειωσε ώστε να πω αυτό είναι το χωράφι μου και τέλος που του γείτονα αγρότη δεν του φτάνουν για να σημλξρωσει και δηλώνει το χωράφι σου και μετά διπλωδηλωνεται και τελικά αποφασίζει και το ξεδιπλώνει αφού πρώτα σου έχει σπάσει τα Αρ........α και έχεις τον Παναγο να σου λέει να μας δώσει ο οπεκεπε κλειδάριθμους και μα φτιάχνει ο καθένας ότι του κατέβει και όσον αφορά τα μίνιμουμ 100 ευρώ που δινει ο καθένας για τους φορείς ώστε να σου κάνουν την δήλωση ψεμμα μέχρι αηδίας τουλάχιστον κιόλας λέει συνήθως φτάνουν τα 200 και πλέον σε ποια χώρα ζεις βρε παναγο μην θες μα προκαλείς εντυπώσεις για να κάνει το άρθρο σου εντύπωση σοβαρευτείτε λιγοοοοοοο ολοιιιιιιιι σασσσσς
Απάντηση