Η ειδική αυτή τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο κύρωσης των τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της, στη χώρα, προβλέπει ειδικότερα ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσιδα διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική Επικράτεια, οφείλουν να υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, εντός προθεσμίας δύο ημερών από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, στοιχεία αποθεμάτων σε κρέας και αυγά.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν κατ΄ελάχιστο:
-Την ποσότητα των αποθεμάτων
-Την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα
-Τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα κλπ
-Τα στοιχεία επικαιροποιούνται κάθε τρεις ημέρες
«Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία, που με επιτυχία ακολουθήθηκε όσον αφορά στα αντισηπτικά μαντηλάκια και τις χειρουργικές μάσκες», ανέφερε η υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή.
Βεβαίως η εν λόγω απόπειρα επιβολής μιας διαφορετικής διαδικασιας ελέγχου η οποία διευκολύνεται και από την συγκυρία που διαμορφώνει ο COVID 19 έρχεται σε μια στιγμή που ούτε μεγάλες εισαγωγές γίνονται, ούτε ιδιαίτερη ζήτηση από την αγορά δείχνει να υπάρχει. Επομένως καλό το πείραμα αλλά τα αποτελέσματά του αμφίβολα. Το ζητούμενο είναι η διάθεση των ντόπιων αμνοεριφίων σε μια καλή τιμή έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα οι παραγωγοί. Αυτό δεν είναι εύκολο επομένως τώρα προέχει η περαιτέρω ειδική ενίσχυση των παραγωγών.
Επ' αυτού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα δρομολογείται και η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα, για την οποία στην πλατεία Βάθη συζητούν δύο ενδεχόμενα: Να συμπληρωθεί ο προϋπολογισμός του έτους για τη συνδεδεμένη -ο οποίος είναι προκαθορισμένος και τα χρήματα ήδη δεσμευμένα από το κράτος- από το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση ως πρώτη δόση ενίσχυσης των συντελεστών της πρωτογενούς παραγωγής ή από αναδιανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται μια «καλή» αύξηση του ποσού που είχε αποφασιστεί να λάβουν οι δικαιούχοι για το έτος 2019 ως συνδεδεμένη ενίσχυση (δεν αποκλείεται να είναι και σχεδόν διπλάσια), λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι για το πρόβειο και αίγειο κρέας πιστώθηκε το ποσό των 48 εκατ. ευρώ σε πάνω από 39.000 δικαιούχους, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, ενώ φέτος ο προϋπολογισμός του έτους ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Καθοριστικό βήμα
στην καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή ενισχύουν τον μηχανισμό ελέγχου κατά των ελληνοποιήσεων με σκοπό την πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργώντας ένα ακόμη εργαλείο στη μάχη που δίνει η Κυβέρνηση κατά του φαινομένου.
Με τροπολογία του Υπουργείου που ψηφίστηκε την Πέμπτη 2 Απριλίου από τη Βουλή προβλέπεται η υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών ανά τρεις ημέρες, με σκοπό αφενός την απρόσκοπτη, εντατικότερη και ενδελεχή διεξαγωγή ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αφετέρου την αποτύπωση των πραγματικών αποθεμάτων που διαθέτει η αγορά προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
«Υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στη μάχη που δίνει το Υπουργείο για την πάταξη φαινομένων μιμητισμού, ήτοι παράνομων ελληνοποιήσεων και για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών που λειτουργούν εις βάρος τόσο των κτηνοτρόφων και παραγωγών μας όσο και των καταναλωτών μας. Σύντομα θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για τις ελληνοποιήσεις με αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, επιβολή προστίμων και ενιαιοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού» δήλωσε σχετικά ο κ. Βορίδης.
Εισηγούμενη την τροπολογία στη Βουλή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή επεσήμανε ότι στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι «οι ελεγκτικές αρχές του Κράτους, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, να αποκτήσουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και κυρίως τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων». Πρόσθεσε δε ότι τη φετινή πασχαλινή περίοδο πρόκειται να διενεργηθούν οι πλέον αυστηροί και σύνθετοι έλεγχοι στα εισαγόμενα αμνοερίφια θέτοντας ως στόχο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη «οι έλεγχοι αυτοί να αποτελέσουν τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινητοποιεί πέντε συνολικά Υπουργεία και συγκεκριμένα:
-
Οικονομικών με την γενική διεύθυνση τελωνείων, το ΣΔΟΕ και φυσικά την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ),
Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή,
Προστασίας του Πολίτη με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και την Οικονομική Αστυνομία,
Εσωτερικών,
Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εποπτευόμενους φορείς ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
03-04-2020 21:09Σοφια
Συμφωνώ με το σχόλιο της Ελένης.Για τα αμνοεριφια αυτών των κτηνοτρόφων ποια ειναι η πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου;
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)02-04-2020 23:33Ελενη
Συνδεδεμένη ενισχυση λαμβάνουν μόνο οι κτηνοτρόφοι που πουλάνε γάλα.υπαρχουν πολλοί άλλοι που το γάλα δεν το πουλάνε ,έχουν και αυτοί πρόβλημα διάθεσης αμνοεριφίων .γιαυτους σκοπεύει να κάνει κάτι το υπουργείο εξαιτίας της όλης κατάστασης;
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)