Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης ήταν και παραμένουν θετικές. Ωστόσο, τα… απόνερα αυτής της διευθέτησης, όπως έχει γράψει ήδη το Agronews, μεταφέρουν βάρη και σε συντελεστές της αγοράς οι οποίοι ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με καινούργια προβλήματα τα οποία υπονομεύουν τη συναλλακτική τους σχέση, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ευθύνη γι’ αυτά.
Τις τελευταίες ημέρες το Agronews γίνεται αποδέκτης τέτοιων περιστατικών, με αγρότες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ιστορίες επιταγών οι οποίες είτε έχουν φθάσει στα χέρια τους (αποδέκτες) είτε έχουν περάσει από τα χέρια τους (κομιστές), δηλαδή οπισθογραφήθηκαν και δόθηκαν σε τρίτους και φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να πληρωθούν στην ώρα τους.
Οι επιταγές αυτές για τις οποίες ανακύπτει πρόβλημα, προέρχονται κατά βάση από εκδότες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, επομένως τυγχάνουν προστασίας, με βάση την ειδική ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί. Δηλαδή δικαιούνται αναστολή πληρωμής για 75 ημέρες. Αν οι αγρότες κατατάσσονταν αντίστοιχα σε προστατευόμενο ΚΑΔ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζητήσουν προστασία για τις επιταγές δικής τους έκδοσης, έτσι ώστε να συμψηφίσουν κατά κάποιο τρόπο την ταμειακή επιβάρυνση.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει, που σημαίνει ότι, ενώ θα πρέπει να καλύψουν στο ακέραιο και στον προβλεπόμενο χρόνο τις δικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, δεν εισπράττονται (τουλάχιστον για 75 μέρες) οι επιταγές που έχουν παραλάβει για τη πώληση των προϊόντων τους.
Σημειωτέον ότι δύο μεγάλοι κλάδοι που συνδέονται αντίστοιχα με προϊόντα όπως είναι το βαμβάκι και η φέτα αλλά και αρκετοί άλλοι που αφορούν σε μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν περάσει (λόγω ΚΑΔ) σε προστατευόμενο καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι εκκοκκιστές και τυροκόμοι π.χ., έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να προστατευθούν και να μην πληρώσουν τις επιταγές για 75 μέρες από τη λήξη τους. Τι θα γίνει αντίστοιχα με τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βαμβακοπαραγωγούς που έχουν στα χέρια τους αυτές τις επιταγές; Πως θα διαχειρισθούν το διάστημα αυτών των δύο μηνών;
Υπάρχει πρόβλεψη να διαβιβασθούν σε κάποια τράπεζα και να χρηματοδοτηθούν γι’ αυτό το διάστημα; Προς το παρόν όχι. Ενδεχομένως αυτό να έχει να κάνει με τη συναλλακτική σχέση του κάθε πελάτη.
Στην περίπτωση των αγροτών κι εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Λίγοι, ελάχιστοι, πιθανά και κανείς, είναι σε θέση να μπορούν να πείσουν την τράπεζα να κάνει αυτή τη διευκόλυνση. Επομένως χρειάζεται ρευστότητα, που υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει.
Το Agronews και η Agrenda ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από τον έμπειρο φοροτεχνικό, Κώστα Νιφορόπουλο να δώσει με απλά λόγια μια εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις επιταγές.
Ιδού πως βλέπει τα πράγματα:
1) Ποιες επιταγές (αξιόγραφα) αφορά;
Αφορά Επιταγές, που λήγουν από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020.
2) Ποιες Επιχειρήσεις, μπορούν να ζητήσουν «αναστολή προθεσμιών»;
α) (Άμεσα) Επιχειρήσεις με «Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ)» που:
- είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης,
- είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, δυνάμει των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 1, της παρ. 2 του άρθρου 2 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), όπως εκάστοτε ισχύουν.
β) Επιχειρήσεις με «Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ)» που:
πρόκειται να συμπεριληφθούν στις ανωτέρω αποφάσεις (α) κατά τον μήνα Απρίλιο του έτους 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
3) Σε τι συνίσταται το μέτρο της «Αναστολής των Προθεσμιών»;
Αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου.
Παραδείγματα:
α) Αν μια επιταγή λήγει στις 10 Απριλίου 2020, θα πρέπει να πληρωθεί μετά από 75 ημέρες (δηλαδή στις 24 Ιουνίου).
β) Αν μια επιταγή λήγει στις 30 Μαΐου 2020, θα πρέπει να πληρωθεί μετά από 75 ημέρες (δηλαδή στις 13 Αυγούστου).
γ) Αν μια επιταγή λήγει στις 2 Ιουνίου 2020, θα πληρωθεί κανονικά (είναι εκτός του οριζόμενου διαστήματος «προστασίας»).
4) Ποιοι έχουν Υποχρέωση «Ηλεκτρονικής διαβίβασης»;
Πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει υποχρέωση, όπως από τους: α) εκδότες ή β) αποδέκτες ή γ) κομιστές
5) Που και πως διαβιβάζονται Ηλεκτρονικά;
Πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά, στα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4261/2014 (Α΄ 107), του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, των ιδρυμάτων πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84), των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α΄ 218), καθώς και των υποκαταστημάτων και των αντιπροσώπων ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που εδρεύουν σε άλλα κράτη και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.
Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων, πραγματοποιείται μέσω «ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής» των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του συστήματος πληρωμών της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕ ή και της εταιρίας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η διαβίβαση των αξιογράφων στα πιστωτικά ιδρύματα, πρέπει να γίνει προκειμένου να ισχύσει για αυτά η προβλεπόμενη αναστολή των προθεσμιών.
Τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να λαμβάνουν τα απαιτούμενα στοιχεία από τη Φορολογική Διοίκηση.
6) Ποια είναι η Προθεσμία της «Ηλεκτρονικής διαβίβασης»;
α) Εντός τριών (6) εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας [η ΠΝΠ, εκδόθηκε 30-3-2020. Άρα έως 7-4-2020 (*)] για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται ήδη στις πληττόμενες επιχειρήσεις [περ. 2α] [Δόθηκε παράταση]
β) Εντός τριών (6) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις [περ. 2β] [Δόθηκε παράταση]
(*) Η «ειδική σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή», τέθηκε σε λειτουργία. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.
7) Δυνατότητα των «κομιστών αξιογράφων», να ενταχθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις (Ατομικά ως Επιχείρηση, ακόμα και αν δεν ανήκουν στους «πληττόμενους ΚΑΔ»)
Οι κομιστές αξιογράφων, οι οποίοι, δεν δραστηριοποιούνται σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων της περίπτωσης 2α, δύνανται να ενταχθούν ατομικά στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να υπαχθούν στις αντίστοιχες ρυθμίσεις από την 1η Απριλίου 2020 και εφεξής [προφανώς η «ειδική εφαρμογή» θα ενημερωθεί από τον «κομιστή του αξιογράφου» και θα μπορεί να «τσεκάρει», εάν για τα αξιόγραφα αυτά έχει αιτηθεί «προστασία»] , εφόσον:
Το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, είναι: Μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ.
Παράδειγμα:
Επιχείρηση, κομιστής αξιογράφων που αναστέλλονται, ποσού 200.000 ευρώ, έχει μέσο μηνιαίο κύκλο συναλλαγών, για το έτος 2019, 900.000 ευρώ.
Έχει την δυνατότητα να ενταχθεί στις «πληττόμενες επιχειρήσεις», αφού το 200.000/900.000, είναι μεγαλύτερο από το 20%.
Προσοχή:
Εξαίρεση υπαγωγής, παρόλο το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20%:
Εξαιρούνται οι κομιστές που ανήκουν σε ΚΑΔ των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του κύκλου των συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται οι ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του κύκλου συναλλαγών τους στη διάρκεια της κρίσης από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19.
Με όμοια απόφαση, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά για την εφαρμογή της παρούσας, οι διαδικασίες αποστολής ή διαβίβασής τους στη Φορολογική Διοίκηση από τους φορολογουμένους ή τρίτους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα.
8) Υπάρχει, δυνατότητα εξόφλησης στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, μετά από αμοιβαία συμφωνία;
Ναι. Μπορεί ο υπόχρεος πληρωμής και ο δικαιούχος είσπραξης, να συμφωνήσουν μεταξύ τους, την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου από τον υπόχρεο στον δικαιούχο στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.
9) Διευκρινήσεις που πρέπει να δοθούν.
α) Πως θα τηρηθεί η Προθεσμία (εντός 6 ημερών), που ούτως ή άλλως είναι ασφυκτική, ενώ δεν έχει ανοίξει η «ειδική εφαρμογή»; [Δόθηκε παράταση]
β) Πότε θα εκδοθούν οι προβλεπόμενες ανωτέρω αποφάσεις/διευκρινήσεις;
γ) Διευκρινήσεις χρειάζονται για τον υπόχρεο της «ηλεκτρονικής διαβίβασης» (περιλαμβάνονται και οι «αποδέκτες»;)
10) Σημεία που πρέπει να προσέξουν οι Επιχειρήσεις (είτε είναι πληττόμενες, είτε όχι)
α) «Μετρήστε» τις επιταγές που εκδώσατε και δεν έχουν λήξει ακόμα, ώστε να τα καταχωρήσετε σε ειδική εφαρμογή, για να «προστατευτούν»
β) «Μετρήστε» τις επιταγές που σας έδωσαν πελάτες σας και εσείς έχετε δώσει σε προμηθευτές ή τράπεζες και δεν έχουν λήξει ακόμα, ώστε να δείτε την «έκθεση» σας απέναντι στους προμηθευτές ή τράπεζες.
γ) Υπολογίστε την «Ρευστότητά» σας μετά τα ανωτέρω δεδομένα.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Τους ασκούς του Αιόλου δείχνει να ανοίγει για τον αγροτικό κόσμο η μονομερής ρύθμιση που προωθείται τελικά για την αναστολή 75 ημερών, αφήνοντας εκτός τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου, καθώς δεν ανήκουν στους λεγόμενους ΚΑΔ που έχουν πληγεί και φυσικά ούτε στις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.
Αγρότες από όλη τη χώρα εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτεθειμένοι αυτό το διάστημα, καθώς πολλές από τις επιταγές που έχουν στα χέρια τους για το κρίσιμο διάστημα μέχρι τέλος Μαϊου παίρνουν αναστολή, ενώ την ίδια στιγμή, οι επιταγές που έχουν εκδώσει οι ίδιοι γι’ αυτό το διάστημα δεν συμπεριλαμβάνονται στο καθεστώς προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα.
Αναφέρονται χαρακτηριστικά οι επιταγές που έχουν πάρει οι αιγοπροβατοτρόφοι από τα τυροκομεία, τα οποία έχουν υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας (ΚΑΔ), με αποτέλεσμα να δυσκολεύει περαιτέρω η θέση των παραγωγών και σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν στην αγορά και στις τράπεζες.
Σημειωτέον ότι το κρίσιμο διάστημα στο οποίο θα πρέπει να δηλωθούν οι επιταγές για τις κατηγορίες φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που τυγχάνουν προστασίας, δηλαδή είναι σε πληττόμενους ΚΑΔ ή έχουν κλείσει υποχρεωτικά και όλοι γνωρίζουν ότι προς το παρόν κανένας ΚΑΔ αγροτών δεν έχει συμπεριληφθεί, λήγει τα μεσάνυκτα της Τρίτης 7 Απριλίου.
Επ’ αυτού μάλιστα οι εμπορικές τράπεζες, μία μετά την άλλη ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους (πληττόμενοι ΚΑΔ) να προβούν άμεσα και έως την Τρίτη 7/4/2020 σε ενέργειες για την ένταξή τους στις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε επικοινωνία του Agronews με τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε ότι το θέμα των επιταγών που απασχολεί αυτές τις μέρες δεν έχει φθάσει στο υπουργείο και ότι θα διερευνηθεί τις επόμενες ώρες με τους άμεσα υπεύθυνους των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Στους αγρότες τα «απόνερα» από ρύθμιση 75 ημερών για τις επιταγές
Τεράστια αναστάτωση προκαλούν στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου, τα μέτρα για τις επιταγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία μεταφέρουν τεράστιο βάρος στους αγρότες, χωρίς την ίδια στιγμή, οι ίδιοι να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς των 75 ημερών που θεσμοθετήθηκε.
Τα μηνύματα που παίρνει το Agronews από όλη τη χώρα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να διευρυνθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και να συμπεριλάβει στους πληττόμενους, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις επιταγές και τους αγρότες.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της και η Agrenda του Σαββάτου, τα μέτρα αναστολής 75 ημερών στις πληρωμές επιταγών, μεταφέρουν πρόσθετες αγωνίες και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάστακτο ταμειακό βάρος στον κόσμο της αγροτικής παραγωγής, χωρίς, την ίδια στιγμή, οι ίδιοι να αποδέκτες των ευνοϊκών διατάξεων.
Έτσι, ενώ οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τους έχουν στην κατοχή τους επιταγές από εμπόρους, τυροκόμους και μεταποιητικές μονάδες, επιταγές οι οποίες δεν πρόκειται να πληρωθούν το κρίσιμο διάστημα των 75 ημερών, την ίδια στιγμή, δεν μπορούν να τύχουν προστασίας για τις επιταγές που οι ίδιοι έχουν εκδώσει και υποχρεώνονται να τις πληρώσουν με τη λήξη τους.
Αντίστοιχο ζήτημα γεννάται και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ΚΑΔ που δεν τυγχάνουν προς το παρόν προστασίας, επομένως θα πληρωθούν με καθυστέρηση 2,5 μηνών, ενώ οι ίδιες πληρώνουν αμέσως. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της ΕΑΣ Νάξου η οποία, λόγω αυξημένου τζίρου το 2018 και 2019 σε άλλο από το κύριο ΚΑΔ, χάνει τη δυνατότητα ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και ενώ βλέπει τη δραστηριότητά της αυτό τον καιρό να μειώνεται ραγδαία δεν έχει διεξόδους από πλευράς ρευστότητας, με αποτέλεσμα να δέχεται τεράστια πίεση.
Αγρότες και εκπρώσωποί τους σε όλη τη χώρα κρούουν τον κόδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη, αν μη τι άλλο, να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης τουλάχιστον στο θέμα των επιταγών.
Διευκρινήσεις από τον Άδωνη Γεωργιάδη
Λεπτομέρειες για το πως θα «τρέξει» το ειδικό καθεστώς των επιταγών, έδωσε το πρωί του Σαββάτου σε επικοινωνία του με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της οποίας τόνισε επιγραμματικά τα εξής:
- Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7 Απριλίου θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας, να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές που θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν, αυτές θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 ημέρες. Από την Τετάρτη 8 Απριλίου όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί, νοούνται ότι θα πληρωθούν. Και θα μπορεί ο κομιστής να πηγαίνει να την εισπράξει ή να τη σφραγίσει, αν δεν πληρώνεται.
- Έχουμε μιλήσει με τις τράπεζες και οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν «τρύπα» στις ταμειακές ροές λόγω της αναβολής 75 ημερών στις επιταγές, θα προσέλθουν στην τράπεζά τους, θα ζητήσουν κατά προτεραιότητα προεξόφληση αυτών των επιταγών και, εφ’ όσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προεξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές στο εξωτερικό και να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στον εφοδιαστικό κύκλο.
- «Είμαστε η πρώτη χώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιό μας για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης στις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Υπήρξε μάλιστα και μία επαινετική δήλωση για την Ελλάδα και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων δήλωση της εκτελεστική αντιπροέδρου, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδιας για την πολιτική ανταγωνισμού.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε με 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ να φτιάξουμε το εγγυοδοτικό ταμείο προκειμένου να μοχλεύσουμε στην αγορά δάνεια έως 7 δις ευρώ. Από τις αρχές Μαΐου το αργότερο, αν όχι νωρίτερα, γιατί έχουμε έρθει ήδη σε συμφωνία με τις τράπεζες, θα μπορούν οι επιχειρήσεις, εφ’ όσον ήταν ενήμερες μέχρι 31/12/2019, πλήρωναν δηλαδή τα δάνειά τους, να ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους ή και περισσότερο αν το χρειάζονται αλλά με τεκμηρίωση. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από εμάς, άρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%. Κατά συνέπεια θα διοχετευθεί σημαντική ρευστότητα στην αγορά ώστε, όταν με το καλό τελειώσει αυτή η καραντίνα, να μπορέσουμε γρήγορα να βάλουμε μπρος τις μηχανές. Έχουμε ορίσει ότι το 70% των δανείων θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30% σε μεγάλες.
- Έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε εντός του μήνα όλοι να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Διότι πολλοί που πήγαν στην τράπεζα να πληρώσουν την περασμένη εβδομάδα και στήθηκαν στην ουρά, δεν μπορούσαν να πληρώσουν αλλιώς. Μην τους κατηγορούμε κι από πάνω. Και για τις τράπεζες, όμως, η τόσο γρήγορη μετάβαση σε έναν ολοκληρωτικό ψηφιακό μετασχηματισμό, ήταν σχετική δύσκολη. Αυτήν την εποχή πρέπει να στραφούμε όλοι στο webbanking, δεν υπάρχει αμφιβολία.
- Μέσα στην κρίση δε νοούνται αυξήσεις παρά μόνο εκεί που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Για παράδειγμα, αν ένα είδος είναι εισαγόμενο κι αν δεν αυξήσεις την τιμή, να μην μπορείς να το προμηθευτείς. Εκεί να το καταλάβω. Αλλά μέσα στην κρίση κάθε εταιρεία θα πρέπει να βάλει πλάτη στον ελληνικό λαό. Όποιος δεν το καταλαβαίνει με το καλό, θα το καταλάβει με το ζόρι, θα πληρώνει πρόστιμα.
- Είναι παράλογο - δεν πιστεύω να υπάρξει αντίρρηση από πλευράς θεσμών - μέσα σ’ αυτήν την κρίση να προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Άρα, θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο, όσο περισσότερο γίνεται και όσο πρέπει, για να προλάβει η οικονομία μας να συνέλθει από την καραντίνα».
Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=TuI9Keq8SN0
06-04-2020 12:57Αγγελαινας δημητριος
Πάρτε το χαμπάρι.Χωρις τους αγρότες και χωρίς τον πρωτογενή τομέα θα σας κόψει λορδα.
Απάντηση