Άλλωστε, όσο περνούν οι μέρες, τόσο δυσκολεύει η κατάσταση και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, αφενός γιατί, οι αγρότες δεν έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και γιατί, κάποιες κατηγορίες παραγωγών αντιμετωπίζουν σαφές πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι, πέραν της ειδικής ενίσχυσης κάποιων ειδικότερων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, για τους οποίους τα στοιχεία συλλέγονται και η ενίσχυση στοιχειοθετείτε, πολλές ελπίδες συγκεντρώνει και μια πρώτη δέσμη ετεροχρονισμού ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των αγροτών, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί μ’ αυτό τον τρόπο μια καλύτερη ρευστότητα η οποία θα μπορούσε να διοχετευθεί στην άμεση υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ειδική μέριμνα που θα παρέχει τη δυνατότητα μετάθεσης των άμεσων φορολογικών υποχρεώσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τρεις μήνες, όπως έχει συμβεί με πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, επιχειρήσεων, ακόμα και εισοδηματιών. Εκτιμάται μάλιστα ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν θα έχει ιδιαίτερο κόστος, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών αυτή την περίοδο είναι ελάχιστες και τα έσοδα που αναμένει το Δημόσιο περιορισμένα. Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση θα δώσει πραγματική ανάσα σε λίγους αγρότες με αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή θα τους δώσει τη δυνατότητα να είναι φορολογικά ενήμεροι και να μπορούν να συνεχίσουν τις υπόλοιπες συναλλαγές τους με το δημόσιο και τις τράπεζες, είτε αυτές αφορούν στην εκτέλεση κάποιων μικρών επενδυτικών προγραμμάτων (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης) είτε να διευκολυνθούν στην ανανέωση της Κάρτας του Αγρότη, του ΑΔΑ κ.λ.π. και γενικά των συναλλαγών τους με τις τράπεζες.
Υπό σκέψη τελεί τελεί προς το παρόν ανάλογη λύση αναστολής των μηνιαίων εισφορών ασφάλισης (ΟΓΑ-ΕΦΚΑ), με το επιχείρημα από την πλευρά των σκεπτικιστών, ότι κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τον προγραμματισμό των ίδιων των αγροτών, τώρα, που, μετά από πολύ κόπο, έχουν μάθει να είναι συνεπείς με το ασφαλιστικό τους ταμείο. Βεβαίως, η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητάς τους παραμένει αδήριτη, παράλληλα με το το γεγονός ότι αυτή την εποχή, λίγοι έχουν έσοδα από τη δραστηριότητά τους, ειδικά στις μεγάλες καλλιέργειες, επομένως μια τρίμηνη χρηματοδοτική ανάσα αυτό τον καιρό, θα είχε το νόημά της. Αναφέρεται για παράδειγμα, ότι σ’ αυτό το διάστημα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις τρέχουσες υποχρεώσεις οι καλλιεργητές σιτηρών, που θα επιλέξουν να διαθέσουν την παραγωγή τους στα αλώνια, δηλαδή μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο.
Κατά τα λοιπά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ειδικότερες κατηγορίες που έχουν πληγεί με άμεσο τρόπος από τις ιδιαίτερες συνθήκες αγοράς το τελευταίο διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούνται με οικονομική καταστροφή, αν δεν έχουν μια κάποια βοήθεια από την Πολιτεία. Εδώ βέβαια η συζήτηση είναι μεγάλη και τα κριτήρια με τα οποία μπορούν να γίνουν οι επιλογές πολλά. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία, το γεγονός ότι ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, είναι ένας καταγεγραμμένος αστός που εκλέγεται μάλιστα με τις ψήφους του -μέχρι πρότινος- υπολοίπου Αττικής, δεν βοηθάει πολύ στη προσέγγιση των προτεραιοτήτων και στην αντικειμενική κατανομή των όποιων ειδικών ενισχύσεων.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι έσπευσε να ανακοινώσει 15,3 εκατ. ευρώ ενίσχυση στους παράκτιους αλιείς, από χρήματα του προϋπολογισμού, δηλαδή από τα λεγόμενα de minimis, την ώρα που υπάρχουν αδιάθετα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑλ) για να διευκολύνουν αυτό το σκοπό, κάτι λέει.
Την ίδια ώρα, ο κ. Βορίδης, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και καχυποψία τα αιτήματα των αιγοπροβατοτρόφων που ξεκάθαρα έχουν υποστεί πλήγμα από τις συνθήκες που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων. Το… κάτσε και θα δούμε των κτηνοτρόφων δεν ίσχυσε στην περίπτωση των αλιέων που χωρίς κάποια ιδιαίτερη καταγραφή, κάνουν τον υπουργό να δεσμεύσει τα πρώτα από 15,3 από τα 150 εκατ. ευρώ που του εμπιστεύθηκε το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση.
Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι
Τέλος πάντων! Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Κι εδώ οι πληροφορίες θέλουν τους κτηνοτρόφους να πιστώνονται τελικά μια ενίσχυση, η οποία πιθανότατα θα προκύψει ως επί πλέον τιμή (ανά κιλό) για τα αρνιά και κατσίκια τα οποία ή διέθεσαν πολύ φθηνά (λόγω της κατάστασης) ή έχουν ακόμα αδιάθετα. Ο υπολογισμός δεν είναι απλός, καθώς η όποια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αδικίες και λάθη, ωστόσο, με την απαραίτητη πολιτική βούληση η λύση βρίσκεται.
Από ‘κει και πέρα, θέση στις ειδικές ενισχύσεις που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται να παίρνουν:
- οι καλλιεργητές σπαραγγιών, καθώς είχαν δυσκολία συγκομιδής και διάθεσης της παραγωγής, ειδικά στον Έβρο
- οι ανθοκαλλιεργητές καθώς έκλεισαν τα σημεία διάθεσης δηλαδή τα ανθοπωλεία, ενώ ευνοούνται γιατί οι περισσότεροι είναι στην Αττική
- οι μελισσοκόμοι, καθώς τους απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις κυψελών και έχασαν κατ’ ουσία την πρώτη φετινή παραγωγική περίοδο
Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο κατάλογος δεν θα κλείσει εκεί, καθώς αιτήματα για ειδική ενίσχυση έχουν τεθεί και από άλλους ειδικότερους κλάδους, οι οποίοι όμως δεν θα είναι μεταξύ αυτών που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ζημιές υποστηρίζουν ότι έχουν αυτό τον καιρό:
- οι καλλιεργητές φράουλας, παρ’ ότι ο όγκος των εξαγωγών δεν δείχνει μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο
- οι πτηνοτρόφοι, καθώς η εγχώρια κατανάλωση πουλερικών μειώθηκε κατά μέσο όρο 30%
- οι παραγωγοί κηπευτικών σε κάποιες περιοχές και με συγκεκριμένα κανάλια διάθεσης (π.χ. λαχαναγορές και λαϊκές αγορές)
- οι εκτροφείς ντόπιων φυλών και ειδικά όσοι εξ αυτών είχαν αποκλειστική συνεργασία με συγκεκριμένα καταστήματα μαζικής εστίασης
Είναι βέβαιο ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φθάνουν καθημερινά και καινούργια αιτήματα για μικρές ή μεγάλες ζημιές, με τους αγελαδοτρόφους να αντιμετωπίζουν εκ νέου δυσκολίες στη συνεργασία τους με κάποιες γαλακτοβιομηχανίες, λόγω μείωση της κατανάλωσης, ειδικά στο αγελαδινό φρέσκο γάλα.
24-04-2020 14:15γιωργος δημητριου
ειναι και οι αγροτες παραγωγοι λαικων πο εκδιωχθηκαν με εθνη της κυβερνησης κακην κακως απο την εργασια τος στην λαικη και εχουν τρομερο προβλημα επιβιωσης
Απάντηση21-04-2020 20:39ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Θα σας ελεγα να προσθεσετε στον καταλογο των προιοντων σας,που αναφερετε στο αρθρο σας και τις Ελιες . Ελατε στις Λιβανατες να ακουσετε τους παραγωγους που εχουν απουλητη παραγωγη 2 ετων,με εξευτελιστικες τιμες (2,30 προπερσι το Νο 200,1,00 εφετος). Μετρητοις προπερσι,ελατε να δειτε τις πιστωσεις εφετος. Κριμα! Ενα προιον με εντονο εξαγωγικο προσανατολισμο,και οτι σημαινει αυτο,εχει γινει ερμαιο μιας μικρης μεριδας εμπορων,που δεν ειναι ξενοι στην περιοχη,δραστηροποιουνται απο σειρα ετων,και αλωνιζουν την παραγωγη των αγροτων.
Απάντηση21-04-2020 20:06Αγγελαινας δημητριος
Το μόνο που τους νοιάζει παιδιά είναι ο φρεσκουλης.Δεν το βλέπετε;Ευκαιρία βρήκαν να περάσουν τη πολιτική τους.Μονο να τσεπωνουν τα οκτώ χιλιάρικα το μήνα ξέρουν.Αληθεια γιατί να τα παίρνουν ;Γιατί δεν μπαίνουν σε ΚΑΔ και αυτοί και να πάρουν τα 800 ;
Απάντηση21-04-2020 14:11Κωνσταντίνος Χασουράκης
Ειναι ξεκαθαρο πλεον οτι η κυβερνηση επιθυμει διακαως την οριστικη διαλυση του αγροτικου κλαδου με πολιτικες που εξαθλιωνουν τον Ελληνα αγροτη καθιστωντας το επαγγελμα του απο αξιοσεβαστο σε πραγματικο εξευτελισμο. Ειμαι και εγω ενας απο τους πολλους που επεσαν στη παγιδα του προγραμματος των νεων αγροτων και μπορω να πω στα 35 μου χρονια οτι ειναι το μεγαλυτερο λαθος της ζωης μου. Ειλικρινα ντρεπομαι να λεω οτι ειμαι αγροτης ετσι που καταντησαν το κλαδο μας. Αποφασισα να μην ξαναασχοληθω με κανενος ειδους καλλιεργεια (εκτος για προσωπικες μου αναγκες) και να αφησω τον ασυνειδητο Ελληνα καταναλωτη που εχει μαθει να ''διαλεγει'' απο τα ραφια των μεγαλων σουπερ μαρκετ υπερτιμημενες πιπεριες ισραηλ, αγουρη ντοματα ολλανδιας και ετοιμη (εδω κ αν γελαμε) κομμενη σαλατα με μαρουλι τουρκιας!!! Καταναλωτη ξυπνα.. εσυ που δεν γνωριζεις το μοχθο του εργαζομενου στην υπαιθρο, εσυ που δεν εχεις βγει ποτε στο αγιαζι να βγαλεις καροτα ξημερωματα για να φτασουν φρεσκα στο πιατο σου το μεσημερι σταματα αμεσως αυτο που κανεις! Απαιτησε Ελληνικα προιοντα που βγαζει ο ξαδερφος σου στο χωριο ο οποιος δεν ελαβε καμμια απολυτως στηριξη απο το κρατος. Καλα ακους ο ξαδερφος τον οποιο με την σταση σου σνομπαρεις και ξεχνας τα αμετρητα τραπεζωματα που εχεις απολαυσει δωρεαν με βιολογικα εκτρεφομενα αρνακια και καλτσουνια απο ντοπια μυζηθρα. Ο Ολλανδος αγροτης δεν αγοραζει ουτε σπορους... τους προμηθευεται εντελως μα εντελως δωρεαν απο το υπουργειο του και εμεις εδω υποφερουμε γιατι ο κυριος κουλης που σπουδασε στα εξωτερικα δεν πατησε χωμα ποτε να δει τα βασανα του αγροτη.. Η συρρικνωση του πρωτογενους τομεα θα προκαλεσει προβληματα μεγαλυτερα απο τον κορωνοιο και την πτωση του τουρισμου.. ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!
Απάντηση21-04-2020 10:35ΒΑΙΑ Μπεντουλη
Καλημςρα ζω σ ενα μικρό χωριο των Σερρων που δεν εχει εκτάσεις γης και το κύριο επάγγελμα όλων είναι η παραγωγή λουλουδιών Ο σύζυγος μου είναι παραγωγός λουλουδιών έχουμε πληγή 100%με τη σοδειά μας που δουλεύουμε όλο το χρόνο με ατελείωτες ώρες και αβάσταχτα έξοδα Περιμέναμε τώρα την Άνοιξη να πουλήσουμε για να βγάλουμε τα έξοδα μας και χρήματα για να ζήσουμε τον υπόλοιπο χρόνο Για την πωλήσει τους πήγαμε με σε λαϊκές εκτός περιφέρειας και σε ανθοκομηκες Με τον.κορονοιο δεν μπορούμε να διαθέσουμε πουθενά απολύτως τα προϊόντα μας τη θα γίνουμε εμείς Πώς θα ζήσουμε ? πως θα ξεκινήσουμε τη νέα σοδειά?Κάθε μέρα δουλεύω ατελείωτες ώρες για το πεταμα των λουλουδιών και για τη συντηρήσει καπηον που ίσως μπορέσουμε να σώσουμε αναγκάζομαι να έχω μαζί μου το παιδί μου σε αντίξοες συνθήκες και Νηωθο απογοήτευμρνη και ξεχασμένη από το κράτος που και αυτά τα 800 ευρώ που μπορεί να περνάμε μας έβαλαν να αλλάξουμε τους ΚΑΔ και ακόμη δεν μας έχουν δώσει τίποτε Εμείς που υπάρχουμε για το κράτος?μόνο στους φόρους και στα έσοδα?Για αποζημίωση τη θα γίνει θα σωθεί καμία η να πάρουμε τα βουνά
Απάντηση21-04-2020 00:42Αποστολής
Δεν μας ξέχασαν μόνο στην κυβέρνηση.. Μας κοροϊδεύουν απλά! Για εμάς δεν υπάρχει βοήθεια σε χρήματα... Είμαστε όλοι χρεωμενοι και δεν μπορούμε να συντηρισουμε τις καλλιέργειες μας! Βοηθήστε επείγοντος τα αμπέλια... Τα έξοδα είναι απίστευτα και δεν έχουμε καμία βοήθεια! Οι αγρότες ψήφισαν νέα Δημοκρατία και το ξέρετε αλλά όλοι έχουν ξενερώσει! Αλλάξτε γιατί δεν ειμαστε δεδομένοι...και τα επαγγελματα που στηρίξατε δεν είναι καν ψηφοφόροι σας και ούτε θα γίνουν να το ξέρετε.. Το ίδιο λάθος έκαναν και άλλοι πολιτικοί και εξαφανίστηκαν.. Η ψήφος τημωρει και τημωρηται αυτός που κάνει πως δεν ακούει
Απάντηση20-04-2020 19:22Σταυρος Λ
καθε αγροτης ειχε κανει τα κουμαντα του τοσα χρονια, ασχολουμε με μηδικη και ελιες, και τροφοδοτουσα καφενεια και ταβερνουλες με προιοντα εποχης, ολα αυτα τα πεταξα, διαβαζοντας οτι δεν θα ανοιξουν τα καταστηματα δεν εβαλα αλλα αυτην την εποχη - τα οικονομικα μου τωρα ειναι χαλια και χρωσταω μεχρι και την βενζινη στο αμαξι ... καμμια βοηθεια απο πουθενα
Απάντηση19-04-2020 09:23Έλληνας παραγωγός
Παραγωγοί κηπευτικών. Έχουμε χάσει τις μισές λαϊκές και πάνω. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας. Αν δεν μπούμε στο μετρο με τα 800, πολλοί θα παρατήσουμε τη δουλειά. Σκιζομαστε σε χωράφι και λαϊκές,και δεν βγάζουμε τα έξοδα. Φτάνει με αυτούς που επιδοτούνται και κάθονται.
Απάντηση18-04-2020 14:12Σάκης
Μας ξεχάσατε . Έχουμε μεγάλες ανάγκες οι Αγρότες. Δεν έχουμε ρευστό για νέες καλλιέργειες...
Απάντηση18-04-2020 13:36Νέος αγρότης
Μα τι στο διάολο έχει μέσα το κεφάλι τους?Δεν βλέπουν ότι ο αγροτικός τομέας πάει για καταστροφή?Δεν βλέπουν ότι είναι ο τελευταίος εναπομείναν κλάδος της οικονομίας που μπορεί να φέρει κανενα ευρώ στη χώρα?Μοιράζουν λεφτά δεξιά κι αριστερά σε δικηγόρους γιατρούς κ.λ.π. και για τον αγρότη ούτε ψίχουλο δεν περισσεύει!!!Είμαι νέος αγρότης του 2014, μετάνιωσα την ώρα και τη στιγμή που μπήκα στο πρόγραμμα, μας κοροιδεύουν εδώ και δύο χρόνια και δεν μας δίνουν τα υπόλοιπα χρήματα του προγράμματος τα οποία μας χρωστάνε!!!
Απάντηση