Ο Λαρισαίος βουλευτής μετέφερε από την πλευρά του την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων για την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα το υπουργείο στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης, καθώς και για τις άτσαλες κινήσεις που έγιναν όλο το τελευταίο διάστημα και επέτρεψαν τους συνήθεις επιτήδειους της αγοράς κρέατος να αλωνίζουν. Παρά τη διαβεβαίωση που υπήρξε ότι ειδική ενίσχυση θα υπάρξει και μάλιστα από το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που του έχει εμπιστευθεί η κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης απέφυγε να δώσει στο βουλευτή περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα εξατομικευθεί αυτή η ενίσχυση. Την ίδια στιγμή πάντως, οι πληροφορίες του Agronews θέλουν την άποψη συμπληρωματικής ενίσχυσης έως 2 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια που πουλήθηκαν φθηνά ή παραμένουν προς διάθεση στο στάβλο να είναι η πλέον επικρατούσα.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κέλλας μετά την επικοινωνία με τον Βορίδη έχει ως εξής:
ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΜΕ Μ. ΒΟΡΙΔΗ
Τον προβληματισμό των Θεσσαλών κτηνοτρόφων και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων για το μέλλον του κλάδου, μετά μάλιστα και το οικονομικό πλήγμα που υπέστη με τις χαμηλές τιμές πώλησης των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, μετέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Βορίδη, τονίζοντας “την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, οι οποίοι επλήγησαν, αφενός από την έλλειψη ρευστότητας που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοιού, αφετέρου από τη μείωση των εξαγωγών την περίοδο του Πάσχα (κυρίως του Καθολικού) και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά”.
Απάντηση Βορίδη
Ο Yπουργός ανέφερε στον Χρήστο Κέλλα ότι “πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να ενισχύσει πραγματικά τους κτηνοτρόφους, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι παραμένει διαρκώς και αδιαλείπτως στο πλευρό τους. Ήδη το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ εξετάζει τον τρόπο οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων, μέσα από το οικονομικό πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε το Υπουργείο, λόγω του κορωνοιού και το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις. Σίγουρα οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς είναι γνωστή η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η μεγάλη της συνεισφορά στην αναγέννηση της υπαίθρου”.
Χρήστος Κέλλας
Σε δήλωσή του, ο Χρήστος Κέλλας ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Βορίδη για “το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την κτηνοτροφία, το οποίο και επιβεβαιώθηκε προ ημερών με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηροποίηση των ποινών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις” και εξέφρασε την ικανοποίησή του για “την απάντηση του Υπουργού περί οικονομικής στήριξης των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, με αφορμή και την δύσκολη κατάσταση που βιώσανε με την πώληση των αμνοεριφίων”.
Δήλωσε, ακόμη, πως “σαν κυβέρνηση στηρίζουμε πολλά στην κτηνοτροφία και τη ζωική παραγωγή γενικότερα. Είναι γνωστό το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πόσο μάλιστα, όταν ο τομέας της αγροδιατροφής θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην επόμενη μέρα του πρωτογενούς τομέα, για την οποία προετοιμαζόμαστε, με στόχο να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών και των νέων δεδομένων, που δημιούργησε η κρίση του κορωνοιού”.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Αναγνωρίζει τη ζημιά που έχει γίνει φέτος με τα αρνιά και ο Βορίδης
Αναγνωρίζει, όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, την οικονομική ζημιά που έχουν αυτές τις μέρες οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί αμνοεριφίων, με βάση τις συνθήκες που δημιούργησε στην αγορά ο κορωνοϊός και τις χαμηλές τιμές με τις οποίες υποχρεώθηκαν να διαθέσουν τα αρνιά και κατσίκια που είχαν προγραμματισμένα για το Πάσχα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε επικοινωνίες που είχε με εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, ο υπουργός αναγνώρισε τη «χαμηλή πτήση» που ακολούθησαν οι τιμές των αμνοεριφίων όλο το κρίσιμο διάστημα πριν το Πάσχα (η αντίδραση της αγοράς λίγες ώρες πριν την Ανάσταση δεν δεν αντιστρέφει τη γενική εικόνα), παρέχοντας μάλιστα τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ενδελεχώς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι.
Την παραπάνω επικοινωνία επιβεβαιώνει στο Agronews ο επικεφαλής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, τονίζοντας από την πλευρά του την ανάγκη να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τους παραγωγούς από τα 6 ευρώ το κιλό με τα οποία διέθεσαν την παραγωγή τους τον περασμένο χρόνο και θα μπορούσαν να προσεγγίσουν και φέτος αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, σε επιστολή που έθεσαν υπ’ όψη του κ. Βορίδη, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητούν ακόμα, de minimis για τις χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα το 2019, καθώς επίσης και ενίσχυση για την αύξηση και διατήρηση νέων θηλυκών αιγοπροβάτων στο κοπάδι.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι αναφέρονται τα εξής:
Σας κοινοποιούμε την επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ προς τον υπουργό ΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη με θέμα : «Μέτρα οικονομικής στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας» .
Η επιστολή αυτή δεν κοινοποιήθηκε σε κανέναν εκτός του υπουργού, για να μην επιβαρύνει το ήδη κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αγορά, από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό.
Αντιθέτως κάποιοι συνάδελφοι, επικεφαλείς κτηνοτροφικών συλλογικών φορέων, πρωτοστάτησαν στην επιβάρυνση αυτού του κακού κλίματος με ανακοινώσεις , ενώ συνήθως είναι μουγκοί. Διατυμπανίζοντας τις πολύ χαμηλές τιμές και εκλιπαρώντας για το επίδομα των 800 ευρώ, όταν οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες την περίοδο αυτή στους κτηνοτρόφους που πουλούν τα αμνοερίφιά τους. Οι ανακοινώσεις αυτές ήταν βούτυρο στο ψωμί μεσαζόντων και εμπόρων κι έφεραν σε δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους.
Φυσικά όταν έχεις πουλήσει την περίοδο των Χριστουγέννων σε σχετικά πολύ καλή τιμή, γιατί να μην επωφεληθείς έστω και 800 ευρώ, όπως οι άνθρωποι που είναι σε υποχρεωτική αργία. Διαβάσαμε για αίτημα διπλασιασμού της συνδεδεμένης για το γάλα, λόγω των χαμηλών τιμών των αμνοεριφίων, όταν υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν πωλούν γάλα γιατί είναι σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, εκτός γραμμής συλλογής γάλακτος των εταιρειών ή γιατί δεν συμφέρει να αρμέγουν τα ζώα τους, επειδή η τιμή που τους δίνεται είναι εξευτελιστικά χαμηλή. Αυτοί οι κτηνοτρόφοι δεν παίρνουν συνδεδεμένη για το γάλα και εισόδημα τους είναι η πώληση των αμνοεριφίων.
Αναρωτιόμαστε τι … συνάδελφοι είναι αυτοί που προσπαθούν να επωφεληθούν από τη ζημιά των υπολοίπων κτηνοτρόφων , ζητώντας οριζόντια ενίσχυση σε όλους ενώ δεν θίχτηκαν καθόλου οι παραγωγές τους από τα περιοριστικά μέτρα.
Ταυτόχρονα είχαμε τις άστοχες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και κάποιων κυβερνητικών παραγόντων, που με το αποτέλεσμά τους επιβεβαίωσαν τη λαϊκή ρήση «Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος». Οι παραλληρισμοί είναι φυσικά ελεύθεροι!
Βιώνουμε τα διαχρονικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία. Προτείνουμε μέτρα στήριξης, μέσω της επιστολής μας, για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας και καλό είναι ο Υπουργός κ.Μάκης Βορίδης να τα υιοθετήσει για να αρχίσει να βγαίνει από το τέλμα που βρίσκεται τα τελευταία κυρίως χρόνια ο κλάδος.
Αυτή τη στιγμή όμως, όσοι πλήττονται, πρέπει να στηριχτούν άμεσα και στοχευμένα, όπως και όποιος πληγεί στο μέλλον. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό αργά ή γρήγορα θα λήξουν, όμως οι οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία θα φανούν κυρίως στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι η σειρά του ΥΠΑΑΤ να στηρίξει τους πληττόμενους κτηνοτρόφους, με βάση τα τιμολόγια πώλησης, αλλά και αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να πουλήσουν την παραγωγή τους. Ελπίζουμε ο Υπουργός κ.Μάκης Βορίδης να σταθεί στο ύψος της περίστασης και η αποζημίωση να είναι τελικά στοχευμένη και δίκαιη. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε από τα λόγια, τις πράξεις και κυρίως από το αποτέλεσμά τους.
Επισημαίνουμε επίσης την πλήρη απογοήτευση των βοοτρόφων, για τη μη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα βοοειδή πριν το Πάσχα.
Καλή Ανάσταση σε όλους!
ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον υπουργό αναφέρει:
Θέμα «Μέτρα οικονομικής στήριξης της Ελληνικής κτηνοτροφίας»
Κύριε υπουργέ
Στη χώρα μας, όπως και σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, εφαρμόζονται πρωτόγνωρα μέτρα, για την προστασία των πολιτών από τη μετάδοση του κορονοϊού.
Μέτρα όπως η προτροπή για εγκλεισμό στο σπίτι, ο υποχρεωτικός περιορισμός των μετακινήσεων, η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων αλλά κυρίως η αβεβαιότητα του χρόνου τερματισμού των μέτρων, προκαλούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά και στη ζωής όλων μας.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η κακή ψυχολογία που δημιουργείται σε όλους. Κανένας στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ δεν αναμένει την καταναλωτική περίοδο του Πάσχα, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι εξαγωγές αμνοεριφίων σε χώρες όπως, η Ιταλία και η Ισπανία, είναι περιορισμένες.
Παρεμπιπτόντως, ελπίζουμε να έχετε ήδη λάβει μέτρα, για την παύση των εισαγωγών από βαλκανικές χώρες, με τον οιοδήποτε τρόπο χρειάζεται να επιτευχθεί αυτό!
Η ζήτηση στην παραδοσιακή Πασχαλινή αγορά των αμνοεριφίων από τους εμπόρους, με τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, δεν έχει καμία σχέση με τη δυναμική των προηγούμενων ετών, συγκρινόμενη ακόμα και με την περίοδο των μνημονίων.
Η χαμηλή ζήτηση προϊδεάζει τους κτηνοτρόφους για την περεταίρω πτώση, στις ήδη χαμηλές τιμές.
Η ελπίδα όλων, μετά τις σχετικά καλές τιμές παραγωγού, για τους κτηνοτρόφους που πούλησαν αμνοερίφια τα Χριστούγεννα, ήταν να είναι ανάλογα καλές και το Πάσχα.
Μέχρι στιγμής αυτή η ελπίδα μας φαίνεται να διαψεύδεται, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.
Επειδή όμως ο απολογισμός γίνεται στο τέλος, θα θέλαμε τη στοχευμένη οικονομική στήριξή του ΥΠΑΑΤ, προς τους κτηνοτρόφους που τελικά, θα πληγεί το εισόδημά τους.
Αυτό φυσικά θα είναι άλλη μία μικρή παράταση ζωής.
Η συσσώρευση οικονομικών ζημιών, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, με τις τιμές παραγωγού σε γάλα και κρέας να είναι πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές, δεν αφήνουν περιθώριο νέας οικονομικής δοκιμασίας, για κανένα κλάδο της κτηνοτροφίας.
Η παρούσα δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό, αναδεικνύει για ακόμα μία φορά, την ανάγκη αύξησης της εγχώριας παραγωγής, σε γάλα και κρέας. Τελικός στόχος, πρέπει να είναι για όλους μας, η παραγωγική αυτάρκεια της πατρίδας μας.
Δυστυχώς η μέχρι σήμερα έλλειψη πολιτικής βούλησης, για εφαρμογή αυστηρών κανόνων στην αγορά, σε γάλα και κρέας και η έλλειψη σοβαρής οικονομικής στήριξης της Ελληνικής κτηνοτροφίας, έχει οδηγήσει στη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας, σε όλα τα είδη ζώων, κάτι που συνεπάγεται τη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής κι απώλειες θέσεων εργασίας, σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα.
Επειδή όμως τα ευχολόγια και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, σας προτείνουμε παρακάτω, τις άμεσες οικονομικές παρεμβάσεις που χρειάζεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας, για να μπορέσει να συνεχίσει να παράγει, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
- Ενίσχυση όσων αιγοπροβατοτρόφων, μετά την 1η Μαρτίου, έχουν πουλήσει ή θα πουλήσουν αμνοερίφια κάτω των 3,5 ευρώ/κιλό ζων βάρος, ή 6 ευρώ/κιλό σφαγμένα, με πληρωμή της διαφοράς από την τιμή πώλησης του προϊόντος, με το παραπάνω όριο.
- Ενίσχυση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας, για την αγορά ζωοτροφών.
- Ενίσχυσης μέσω de minimis για τις χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα του 2019, όπως σας είχαμε ζητήσει με έγγραφό μας από τις 6/12/2019.
- Ενίσχυση για την αύξηση και διατήρηση, νέων θηλυκών αναπαραγωγής, σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας, για να αυξηθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας και η εγχώρια παραγωγή, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εμπορίας και της μεταποίησης, όπως και την αύξηση των θέσεων εργασίας στον πρωτογενή, αλλά και στο δευτερογενή τομέα της παραγωγής.
- Ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη από τις τράπεζες, που ήδη έχει καθυστερήσει, με το ΟΣΔΕ του 2019 άμεσα.
- Όσο το δυνατό γρηγορότερη πληρωμή, των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωϊκής παραγωγής του 2019.
- Πάγωμα όλων των δόσεων δανείων σε τράπεζες και δόσεων ρυθμίσεων για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.
- Χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλότοκα δάνεια.
ΥΓ Το παραπάνω έγγραφο αποστέλλεται μόνο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς κοινοποίηση στα ΜΜΕ. Στόχος μας είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των αγοραπωλησιών της Πασχαλινής περιόδου, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά, με τις διαπιστώσεις μας και τα συμπεράσματά μας, η ψυχολογία και η διαπραγματευτική δυνατότητα των συναδέλφων κτηνοτρόφων κι εν τέλει η τιμή του προϊόντος.
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜΘ
23-04-2020 17:11Ελενη
Οι τυχόν ενίσχυση των αιγοπροβάτοτροφων θα πρέπει να πάει όχι με το γάλα γιατί έτσι θα αδικηθουν κτηνοτρόφοι που δεν πουλάνε γάλα. Τα ζώα τους το Πάσχα (όσα πούλησαν) τα πούλησαν 1ευρω το κιλό ,τουλάχιστον ,λιγότερα από περίσυ.αρα η μέριμνα θα πρέπει να είναι για το σύνολο των αιγοπροβάτοτροφων και όχι μόνο εκείνων που πουλούν γάλα .
Απάντηση22-04-2020 03:40Κώστας
Παιδιά υπάρχει περίπτωση να πάρουμε την επιδότηση μέσα Μαΐου αν είναι να κάνω δήλωση οσδε χθες οποίος ξέρει ας μ πει γτ και 80 ευρώ να δώσω για οσδε είναι πολύτιμα
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)21-04-2020 23:47Μανώλης
Στήριξτε ολουςςςςς τους αγρότες υπάρχει μεγάλο ζήτημα σε όλο τον κλάδο! Βοηθήστε τους αμπελοπαραγωγους! Ελπίζαμε σε εσάς... Σας ψηφισαμε αλλά αν δεν μας στηριξετε θα είμαστε απέναντι σας..μην μας θεωρείται δεδομένους! Ερχοσασταν πριν τις εκλογές στα χωριά αλλά από εδώ και πέρα δεν θα μπορείτε με αυτα που μας κάνετε
Απάντηση21-04-2020 08:26Καλαγασιδου Σοφία
Την εξισωτική αποζημίωση του 2019 πότε επιτέλους θα την πληρωθούμε?
Απάντηση21-04-2020 00:47Μακεδων
Στήριξτε όλους τους αγρότες γιατί είναι αυτοί που σας έβγαλαν κυβερνηση! Δεν σας έβγαλαν αυτοί που δώσατε 800+++++ ευρώ! Δώστε λεφτά σε όλους τους αγρότες γιατί υποφέρουν όλοι οι κλάδοι των αγροτών... Να ξέρετε ο κόσμος αγανάκτησε περιμένει
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)