BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τάξη σε χρηματοδοτήσεις, δάνεια 200.000 στο Ταμείο Εγγυήσεων

Εξομαλύνεται σιγά – σιγά η κατάσταση στις χρηματοδοτήσεις των αγροτών, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πλέον με αμεσότητα τα αιτήματα ανανέωσης των χρηματοδοτικών ορίων για Κάρτα Αγρότη, Ανοικτό Δάνειο Αγρότη (ΑΔΑ) και Κάρτα Συμβολαιακής σε υπάρχοντα και νέα σχήματα αυτής της μορφής.

4-18

Γιάννης Πανάγος

1
2

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις εγκριτικές αποφάσεις των τραπεζών να διευκολύνονται από την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει επιτρεπτή την έγκριση μικροδανείων (μέχρι 25.000 ευρώ) αλλά και δανείων της παραπάνω κατηγορίας (Κάρτα Αγρότη, Κάρτα Συμβολαιακής και ΑΔΑ), χωρίς την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας από τους αιτούντες χρηματοδότηση αγρότες.

Πέραν αυτού, η κατάσταση έχει διευκολυνθεί και από την επαναλειτουργία του ΟΣΔΕ, διαδικασία για την οποία είχε αντιρήσεις μόνο ο «τεχνικός σύμβουλος» του ΟΠΕΚΕΠΕ, προφανώς για λόγους που συνδέονται με στενά εταιρικά συμφέροντα. Σημειωτέον ότι από την επαναλειτουργία της μηχανογραφικής βάσης του ΟΣΔΕ και παρά την εξ αποστάσεως υποβολή των στοιχείων στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) οι πληροφορίες θέλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) που έχουν εισαχθεί στο σύστημα να ανέρχονται στις 280.000 και εξ αυτών περισσότερες από 100.000 να έχουν οριστικοποιηθεί.

Να διευκρινισθεί εδώ ότι οι παραπάνω δηλώσεις, αποτελούν τον «καθρέφτη» της δραστηριότητας του κάθε αγρότη τη συγκεκριμένη χρονιά και είναι η βάση επί της οποίας «εξατομικεύονται» τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία κινούνται κατά βάση οι τράπεζες και συγκεκριμένα:

- η Κάρτα του Αγρότη βασίζεται αποκλειστικά στο χρηματοδοτικό όριο που μπορεί να προσεγγίσει ο κάθε αγρότης με βάση το προβλεπόμενο ποσό ενιαίας ενίσχυσης που πηγάζει από τη δήλωση

- το Ανοιχτό Δάνειο Αγρότη με το οποίο δουλεύει κατά βάση η Τράπεζα Πειραιώς, θα μπορούσαμε να αναφερθεί ότι «πατάει σε δύο βάρκες», δηλαδή, έχει ως βάση τόσο το προβλεπόμενο ποσό ενιαίας ενίσχυσης, όσο και -σε περιπτώσεις μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων- το αντικείμενο του τζίρου από τα προϊόντα που προβλέπεται να διακινήσουν

- η Κάρτα Συμβολαιακής έρχεται να καλύψει συγκεκριμένα σχήματα που αποτελούν συνήθως την τριγωνική σχέση (παραγωγός -μεταποιητής – τράπεζα) και βασίζεται αποκλειστικά στο αντικείμενο του προϊόντος που πρόκειται να διακινηθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Εκεί που υπάρχει μια καθυστέρηση αυτή τη στιγμή, είναι στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων, κυρίως από πλευράς European Investment Fund (EIF), έτσι ώστε να φθάσει στις τράπεζες το προϊόν των εγγυήσεων που απαιτείται για να τεθούν σε εφαρμογή διανειοδοτήσεις που σχετίζονται τόσο με τα επενδυτικά προγράμματα τα οποία τρέχουν στον αγροτικό τομέα (Σχέδια Βελτιωσης, Μεταποίηση κ.α.) όσο και με χορηγήσεις κεφαλαίων κίνησης μέχρι 200.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Να αναφερθεί εδώ ότι η διεύρυνση του ταμείου εγγυήσεων προς τους παραγωγούς που αιτούνται άντληση ρευστότητας μέχρι 200.000 ευρώ (πάντα με βάση και τα υπόλοιπα στοιχεία της δραστηριότητάς τους) είναι κάτι για το οποίο έχουν δώσει κατεύθυνση οι Βρυξέλλες και για στο οποίο έχει αναφερθεί πρώτο και διεξοδικά το Agronews. Σχετική ενημέρωση υπάρχει αυτή και στις τράπεζες, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει σε επικοινωνία του με το Agronews και ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Γιάννης Χανιωτάκης.

Οι πληροφορίες θέλουν την συγκρότηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυήσεων, όπως και τις λεπτομέρειες συνεργασίας με τις τράπεζες να μην αργούν, έτσι ώστε μέσα στο Μάιο να αρχίζουν να αντιμετωπίζονται και αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.

Τη διεύρυνση του αγροτικού ταμείου εγγυήσεων προς παραγωγούς που επιθυμούν αποκλειστικά ρευστότητα μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ αποφάσισαν οι Βρυξέλλες.

Εγγυηµένα δάνεια ρευστότητας µέχρι 200.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση, προβλέπει το νέο µέτρο που ανακοίνωσε η Κοµισιόν στα πλαίσια λειτουργίας του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε οι αγρότες να εξασφαλίσουν κεφάλαιο κίνησης στα πλαίσια στήριξης του κλάδου εν µέσω πανδηµίας κορωνοϊού.
Μέχρι σήµερα, µε το ισχύον καθεστώς, κεφάλαια από αυτό το ταµείο, µπορούσαν να ζητήσουν µόνο οι παραγωγικοί συντελεστές που τρέχουν επενδυτικό πλάνο, είτε εντός διαρθρωτικού προγράµµατος (π.χ Σχέδιο Βελτίωσης ή Μεταποίησης είτε εκτός. Πλέον λοιπόν, το δάνειο αυτό δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεµένο µε επένδυση: «Συνήθως αυτά τα χρηµατοδοτικά µέσα πρέπει να συνδέονται µε επενδύσεις· στο πλαίσιο αυτού του νέου µέτρου, µπορούν να βοηθήσουν γεωργούς να ανταποκριθούν στις ταµειακές ροές τους για τη χρηµατοδότηση δαπανών ή την αντιστάθµιση προσωρινών απωλειών», αναφέρει συγκεκριµένη στη σχετική της ανακοίνωση η Κοµισιόν.

Πού βρισκόµαστε µε το ελληνικό Ταµείο αγροτικών εγγυήσεων

Στη χώρα µας το Ταµείο Αγροτικών Εγγυήσεων έχει ιδρυθεί (ΦΕΚ 2197/B’/2019) µε ορισµένες τράπεζες (π.χ Eurobank και Πειραιώς) να έχουν κάνει γνωστό πως θα συµµετέχουν και η πρώτη δόση 20 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 80 εκατ. έχει εκταµιευθεί από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης ως κεφάλαιο στο Ταµείο αυτό. Αλλά, ακόµα δεν έχουν βγει τα αντίστοιχα τραπεζικά προϊόντα που αξιοποιούν αυτά τα κεφάλαια, που θεωρείται ότι θα µοχλεύσουν στο σύνολό τους ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 400 εκατ. ευρώ. Το ΠΑΑ θα εγγυάται το 80% του δανείου κάθε αγρότη, ώστε οι όροι δανεισµού να είναι πιο ευνοϊκοί.

Σηµειωτέον ότι τα 80 εκατ. ευρώ που θα εκταµιευθούν από τα Προγράµµατα, δύσκολα θα αυξηθούν πάντως. Ήδη το 98% της συνολικής ∆ηµόσιας ∆απάνης έχει δεσµευτεί σε νέα και συνεχιζόµενα έργα µέχρι το τέλος της προγραµµατικής περιόδου, µε το 51,69% των πόρων του προγράµµατος να έχει απορροφηθεί. Ως εκ τούτου, µένει να φανεί το πώς θα µπορούν να µοχλευθούν επιπροσθέτως δάνεια ρευστότητας και αντιστάθµισης απωλειών από αυτό το εργαλείο καθώς τα κεφάλαια είναι «µετρηµένα» για τις αγροτικές επενδύσεις των Προγραµµάτων.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιµετώπιση του Κορωνοϊού+» που ανακοίνωσε η Κοµισιόν προτείνεται:

Αύξηση της ευελιξίας ως προς τη χρήση των χρηµατοδοτικών µέσων. Οι γεωργοί και λοιποί δικαιούχοι ενισχύσεων για την αγροτική ανάπτυξη θα µπορούν να λάβουν δάνεια ή εγγυήσεις ύψους έως και 200.000 ευρώ µε ευνοϊκούς όρους, όπως πολύ χαµηλά επιτόκια ή ευνοϊκά χρονοδιαγράµµατα πληρωµών στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ. Συνήθως αυτά τα χρηµατοδοτικά µέσα πρέπει να συνδέονται µε επενδύσεις· στο πλαίσιο αυτού του νέου µέτρου, µπορούν να βοηθήσουν γεωργούς να ανταποκριθούν στις ταµειακές ροές τους για τη χρηµατοδότηση δαπανών ή την αντιστάθµιση προσωρινών απωλειών.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

23-04-2020 00:25Αλεκος

Ρε παιδιά ,τις καλλιέργειες μας τις ρωτάει κανείς αν περιμένουν! Αν ήταν να πάρω μηχανήματα χωρίς σχέδιο βελτίωσης την ήξερα την δουλειά μου. Τώρα που επέλεξα αυτή την οδό έχω 3 χρόνια μόνο εμπόδια και κούφιες υποσχέσεις .

Απάντηση

22-04-2020 23:52Μανώλης

Βοριδη στήριξτε όλους τους αγρότες γιατι σας ψηφίσαμε! Τελείωσαν τα ψέμματα η τα 800αρικα όπως όλους τους άλλους επιστήμονες όπως λέτε η ξανα στην αντιπολίτευση... Μας κοροιδεψατε! Δίνετε λεφτά στους πλούσιους γιατρούς οδοντίατρους δικηγόρους μηχανικους κ.α και εμάς στην πείνα! Καιρός γαρ εγγύς

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές