BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η εφαρμογή kyd.gov.gr είναι η αρχή τονίζουν Πιερρακάκης και Βορίδης

Η Απομακρυσμένη Υποβολή Αγροτεμαχίων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΥΑΕΑΕ) και η φιλοξενία της αντίστοιχης εφαρμογής KYΔ Mobile στο κυβερνητικό νέφος (G-cloud) και στη διεύθυνση kid.gov.gr, «αποτελεί την πρώτη κοινή δράση» του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, «ενώ σύντομα θα επεκταθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά προς τους αγρότες», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

drone__1_

Γιάννης Πανάγος

3
1856

Η κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών που επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα απολύτως τεκμηριωμένα ρεπορτάζ της Agrenda  και του Agronews γύρω από το θέμα, έρχεται να υπογραμμίσει την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις «μεγάλες business του ΟΣΔΕ» και στην αφαίμαξη των αγροτών από τη γνωστή «συντεχνία» που για μια δεκαετία περίπου ποδηγετούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν τα προσωπικά δεδομένα και έφθειρε συνειδήσεις με το εύκολο δημόσιο χρήμα.  

Η πραγματική μετάβαση του αγροτικού τομέα στην ψηφιακή εποχή που μόλις τώρα αρχίζει, συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα συνολικότερο ξεκαθάρισμα του τοπίου από το «δίκτυο διαπλοκής» που υπονόμευε τον συνεργατισμό, ασκούσε πιέσεις στα κοινοτικά προγράμματα και εμπόδιζε την αγροτική ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση των Πιερρακάκη και Βορίδη έχει ως ακολούθως:

kyd.gov.gr - Ψηφιακά θα μπορούν να υποβάλλουν οι αγρότες την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσίων εξυπηρέτησης των αγροτών, προχωρούν στην υλοποίηση της υπηρεσίας – πλατφόρμας για την Απομακρυσμένη Υποβολή Αγροτεμαχίων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΥΑΕΑΕ). Μέσω της υπηρεσίας αυτής ο πολίτης – αγρότης θα μπορεί να εξυπηρετείται δωρεάν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ψηφιακά, μέσω του υπολογιστή του ή του κινητού τηλεφώνου του, δίχως δηλαδή να απαιτείται η φυσική του παρουσία.

Αξιοποιώντας τα εργαλεία του gov.gr και του κυβερνητικού νέφους (G-cloud), o ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχει την δυνατότητα σε περίπου 650.000 δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων να επικοινωνήσουν μέσω τηλεσυνάντησης – τηλεδιάσκεψης με οποιοδήποτε από τα 450 ενεργά πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης επιλέξουν, από όποιο σημείο βρίσκονται. Η εξυπηρέτηση των αγροτών γίνεται στη διεύθυνση kyd.gov.gr.

Προκειμένου ο αγρότης να συνδεθεί στην πλατφόρμα, πρέπει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του ή σε ένα «έξυπνο» κινητό την αντίστοιχη εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στην δικτυακή διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=com.synelixis.kya. H ταυτοποίηση γίνεται με τους κωδικούς taxisnet σύμφωνα με τα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και ακολούθως επιλέγεται από τον χρήστη το Κέντρο που θα τον εξυπηρετήσει.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την πρώτη κοινή δράση μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ενώ σύντομα θα επεκταθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά προς τους αγρότες.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αγροτική ψηφιακή επανάσταση με όλα τα δεδομένα στο open.gov
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ψηφιακή επανάσταση στον αγροτικό χώρο, με τη φυσική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα πρότυπα αγροκτήματα του Αγρότη της Χρονιάς, στο Μαραθώνα το περασμένο Σάββατο, να δίνει απλά το σύνθημα της της μεταφοράς όλων των δεδομένων ηλεκτρονικού χαρακτήρα στην πλατφόρμα του open.gov.gr.

Έτσι, αμέσως μετά το greekfarms.gov.gr το οποίο παρουσίασε από τον Μαραθώνα ο πρωθυπουργός, από το πρωί της Δευτέρας (11/05/2020) μια ακόμα εφαρμογή φιλοξενείται στον ψηφιακό χώρο της κυβέρνησης και είναι το kyd.gov.gr, η εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες να κάνουν απομακρυσμένα και χωρίς καμιά δυσκολία τη δήλωση ΟΣΔΕ, σε ζωντανή διαδικτυακή επικοινωνία με τα γνωστά Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Σημειωτέον ότι τα δύο παραπάνω βήματα δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Agronews και μάλιστα από κορυφαία αρμόδια κυβερνητική πηγή, κάνουν λόγο για μια ολοκληρωμένη στρατηγική σταδιακής αλλά ταχείας μετάβασης όλων των δεδομένων που συνδέονται με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων απ’ αυτό οργανισμών, στην ψηφιακή πλατφόρμα του δημοσίου.

Με βάση το υπό εφαρμογή σχέδιο το οποίο έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ο επικεφαλής αυτού υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης και για το οποίο είναι πλήρως ενήμερος ο πρωθυπουργός, Κυρικάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ με όλα τα ψηφιακά δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι θέμα εβδομάδων να φιλοξενηθούν στο open.gov.gr, σειρά παίρνουν τα πληροφορικά συστήματα του ΕΛΓΑ και οι αντίστοιχες εφαρμογές του ΕΛΓΟ Δήμητρα (artemis κ.λ.π.) και του ΕΦΕΤ.

Το σχέδιο είναι ευρύτερο καθώς, όλα αυτά πολύ σύντομα αναμένεται να «κουμπώσουν» με τα δεδομένα του taxis net και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να εξασφαλίζονται έτσι δύο πράγματα:

- Ο έλεγχος στη διακίνηση των αγαθών και εν προκειμένω των αγροτικών προϊόντων (ιχνηλασιμότητα, ταυτοποίηση, αντιμετώπιση ελληνοποιήσεων)

- Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αναβάθμιση της λειτουργίας σε όλο το φάσμα των αγορών αγροτικών προϊόντων και εισροών

Οι πληροφορίες θέλουν τον σχεδιασμό αυτό που ξεκινάει από το Μέγαρο Μαξίμου, περνάει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και φθάνει σε όλες τις εκφάνσεις των φορέων άσκησης αγροτικής πολιτικής. Nα βρίσκει δηλαδή ευήκοα ώτα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου, όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πλέον την δύναμη του γνήσιου ψηφιακού εκσυγχρονισμού και την εγκατάλειψη των «ερασιτεχνικών δομών» που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη δεκαετία και εξυπηρετούσαν μόνο μικροεργολαβίες ξεπερασμένης πληροφορικής και κατεστημένα συμφέροντα ακόμα και σε ότι αφορά στη συγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η έλευση του κορωνοϊού και οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, οδήγησαν στην κατάρρευση των όποιων αντιστάσεων υπήρχαν για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών πληροφορικής και στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Κάπως έτσι η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να πιστώνεται το μεγάλο βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας. Αντίθετα η προηγούμενη χρεώνεται τελικά το σφιχταγκάλιασμα με τις παλιές παρέες. Δηλαδή εκείνους που απομυζούσαν εδώ και χρόνια τον αγροτικό χώρο, κρατούσαν «εγκεφαλικά νεκρή» την ευφυή γεωργία και διαιώνιζαν ένα πλέγμα ποικιλώνυμων μικροσυμφερόντων εις βάρος της πραγματικής ανάπτυξης του αγροτικού χώρου.

Σημαιοφόρος της «ψηφιακής επανάστασης» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στον αγροτικό χώρο θα μπορούσε να ανακηρυχθεί, ο σημερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, ο οποίος τη συνεπικουρία του αντιπροέδρου και υπεύθυνου του οργανισμού για θέματα πληροφορικής, Πέτρου Τζαβέλα, όπως και ενός τεχνοκράτη παγκόσμιου βεληνεκούς, καταφέρνει να μετουσιώσει σε πράξη αυτή την μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στην πραγματική ψηφιακή εποχή.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ,  αναφέρει τα εξής:

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., στοχεύοντας στη διαρκή αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει δωρεάν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παραγωγούς και προκειμένου να διευκολύνει τη δυνατότητα απομακρυσμένης υποβολής ΕΑΕ, διαθέτει, με την υποστήριξη και αρωγή των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στα ΚΥΔ και σε όλους τους παραγωγούς της χώρας ένα εύχρηστο εργαλείο. Μέσω της υπηρεσίας αυτής, ο πολίτης – αγρότης θα μπορεί να εξυπηρετείται από το ΚΥΔ ψηφιακά, μέσω του υπολογιστή του ή του κινητού τηλεφώνου του.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του gov.gr και του κυβερνητικού νέφους (G-cloud), o ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχει την δυνατότητα σε περίπου 650.000 δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων να επικοινωνήσουν μέσω τηλεσυνάντησης – τηλεδιάσκεψης, δίχως δηλαδή να απαιτείται η φυσική τους παρουσία, με οποιοδήποτε από τα 450 ενεργά πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) επιλέξουν, από όποιο σημείο βρίσκονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής ή ένα «έξυπνο κινητό» και σύνδεση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, μπορούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για την αίτησή τους, αλλά και να βλέπουν το αγροτεμάχιο που επιθυμούν να δηλώσουν και να κατευθύνουν ακριβώς τον υπεύθυνο του ΚΥΔ για την ψηφιοποίησή του, με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν αν ήταν παρόντες στο γραφείο.

Προκειμένου ο αγρότης να συνδεθεί στην πλατφόρμα, πρέπει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του ή σε ένα «έξυπνο» κινητό την αντίστοιχη εφαρμογή «ΚΥΔ Mobile» μέσω του Google play. H ταυτοποίηση γίνεται με τους κωδικούς taxisnet, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΓΓΠΣ και ακολούθως επιλέγεται από τον χρήστη το Κέντρο που θα τον εξυπηρετήσει.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δρ. Γρηγόριος Βάρρας δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί το αποτέλεσμα της κοινής δράσης μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Αυτονόητα, δεν σταματάμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες - και όχι μόνο σχετικά με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης - σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Ο στόχος μας είναι ο πολίτης-αγρότης να μπορεί να εξυπηρετείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίχως να απαιτείται η φυσική του παρουσία, στα πρότυπα των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών για εξυπηρέτηση από απόσταση. Το άλμα στην ψηφιακή διακυβέρνηση θα επιφέρει μια νέα κανονικότητα που μπορεί να είναι πιο ορθολογική, πιο ανοιχτή και πιο δίκαιη».

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλο το παρασκήνιο στην Agrenda του Σαββάτου.
Σχόλια (1856)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές