BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προχωράει ταχύτατα η μεταφορά δεδομένων στο κυβερνητικό νέφος

Η διασύνδεση όλων των επιμέρους βάσεων δεδομένων του υπουργείου και των εποπτευόμενων Οργανισμών και η φιλοξενία τους στο κεντρικό κυβερνητικό νέφος (G-Cloud) προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και είναι κάτι που εφόσον γίνει επιμελώς και με συνέχεια, αφενός θα διευκολύνει την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις κρατικές υπηρεσίες, αφετέρου θα ενισχύσει θεαματικά τη λειτουργία της αγοράς και το σύστημα διασταυρωτικών ελέγχων.

ARAMPATZHBASES03

13
1

Μέχρι σήμερα τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει και η όποια συνεργασία ανάμεσα στους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στους διασταυρωτικούς ελέγχους των πληρωμών, γίνεται κατά περίπτωση και απαιτεί χρόνο.

Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, συνιστά το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ-Δήμητρα που υπογράφτηκε την Πέμπτη 14 Μαϊου και προβλέπει την διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.  Με τη συγκεκριμένη συμφωνία επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της αγοράς μέσω της συσχέτισης των επιμέρους στοιχείων που διαθέτουν οι δύο Οργανισμοί με τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια τους προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν.


Το επόμενο βήμα, αφορά στην άμεση λειτουργία του Μητρώου Αγροτών και τη διασύνδεσή του με τις βάσεις δεδομένων των ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Το υπουργείο φιλοδοξεί πως η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών εφαρμογών και 147 ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου και των πληροφοριακών συστημάτων των Εποπτευόμενων Οργανισμών θα δώσει την δυνατότητα να ελέγχεται ταχύτερα η σύννομη καταβολή των ενισχύσεων και όλων των πληρωμών από τα αναπτυξιακά και επιχειρησιακά προγράμματα.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται εφικτός ένας πραγματικός έλεγχος της αγοράς, αφού η επικοινωνία ανάμεσα στις βάσεις δεδομένων, υπό μια κεντρική κυβερνητική πλατφόρμα, καθιστά σχεδόν αυτόματη την διασταύρωση των στοιχείων. Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώσει σε υπηρεσία του υπουργείου οικονομικών πως πούλησε 100 αρνιά ως κτηνοτρόφος, τα δεδομένα του ΕΛΓΟ Δήμητρα, θα έπρεπε να δείχνουν ότι έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 50 πρόβατα. Αν έχει ένα ή κανένα, χτυπάει καμπανάκι ότι μάλλον ο συγκεκριμένος χρήστης της πλατφόρμας είναι έμπορος και όχι κτηνοτρόφος.

Την Πέμπτη 15 Μαΐου, σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, επιχειρήθηκε να καθοριστεί ο οδικός χάρτης προς την κατεύθυνση αυτή, κάτι που θα προχωρήσει περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξει ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις και με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Στην τηλεδιάσκεψη καθορίστηκε ο οδικός χάρτης για τη διαλειτουργική σύνδεση των βάσεων δεδομένων  μέσω web services, όπως μεταξύ άλλων: Μητρώο Αγροτών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (MAAE), Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης (ΟΠΣΕΑΕ), Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας (ΟΠΣΑΑ), Διαδικτυακή Εφαρμογή Γάλακτος & Κρέατος ΑΡΤΕΜΙΣ, Πληροφοριακό Σύστημα ΕΛΓΑ, Πληροφοριακό Σύστημα ΕΦΕΤ, Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ), Σύστημα Παρακολούθησης Ζώντων Ζώων και Ζωοτροφών (TRACES NT), Μελισσοκομικό Μητρώο, Μητρώο Εμπορίας Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Άμεση λειτουργία του Μητρώου Αγροτών και διασύνδεση των 147 πληροφοριακών συστημάτων-υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με τους εποπτευόμενους Φορείς του

Στόχος η γραφειοκρατική αποσυμφόρηση των ελλήνων παραγωγών και η αποτελεσματικότερη χάραξη πολιτικών με προμετωπίδα την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων»

Τηλεδιάσκεψη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Οργανισμών

 Νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω διαδικτύου χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία «μεταφέροντας χαρτιά» καθώς και την αποτελεσματικότερη χάραξη πολιτικών με προμετωπίδα την πάταξη των «ελληνοποιήσεων», η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για τη λειτουργική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών εφαρμογών & 147 ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου και των πληροφοριακών συστημάτων των Εποπτευόμενων Οργανισμών.

Ως πρώτο βήμα η κ. Αραμπατζή έκρινε επιβεβλημένη την άμεση λειτουργία του Μητρώου Αγροτών και τη διασύνδεσή του με τις βάσεις δεδομένων των ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να απαλλαγούν οι μεν υπηρεσίες από διοικητικό φόρτο, οι δε αγρότες από γραφειοκρατικό βάρος και ταλαιπωρία, πολύ περισσότερο μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις τα χωράφια και οι στάβλοι τους βρίσκονται μακριά από το διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας ενώ η εργασία τους είναι από τη φύση της εξαιρετικά απαιτητική».

Στην τηλεδιάσκεψη καθορίστηκε ο οδικός χάρτης για τη διαλειτουργική σύνδεση των βάσεων δεδομένων  μέσω web services, όπως μεταξύ άλλων: Μητρώο Αγροτών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (MAAE), Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης (ΟΠΣΕΑΕ), Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας (ΟΠΣΑΑ), Διαδικτυακή Εφαρμογή Γάλακτος & Κρέατος ΑΡΤΕΜΙΣ, Πληροφοριακό Σύστημα ΕΛΓΑ, Πληροφοριακό Σύστημα ΕΦΕΤ, Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ), Σύστημα Παρακολούθησης Ζώντων Ζώων και Ζωοτροφών (TRACES NT), Μελισσοκομικό Μητρώο, Μητρώο Εμπορίας Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας για πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, έγινε σήμερα το πρώτο βήμα στη συνεργασία όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τους εποπτευόμενους φορείς ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ στην κατεύθυνση λειτουργικής διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων που υπάρχουν και των πληροφοριών, που αντλούνται απ΄ αυτές.

Μέχρι σήμερα τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει και η όποια συνεργασία, όπως για παράδειγμα στους διασταυρωτικούς ελέγχους των πληρωμών, γίνεται κατά περίπτωση.

Βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και με αξιοποίηση των στελεχών των Διευθύνσεων Πληροφορικής του Υπουργείου και των Εποπτευόμενων Οργανισμών, την προθυμία και την εργατικότητα των οποίων, όπως αποδείχθηκε και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, οφείλω να εξάρω. Συνεργασία θα υπάρξει και με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με την Πολιτική Ηγεσία του οποίου θα έχουμε τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο στόχος μας είναι διπλός:

-από τη μία η λειτουργική διασύνδεση όλων των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου και των Οργανισμών μας μεταξύ τους

-και από την άλλη η διασύνδεσή τους με τις βάσεις δεδομένων άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Συνεπώς, με τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και των ηλεκτρονικών εφαρμογών θέλουμε αφ’ ενός να κάνουμε πολύ πιο εύκολη τη ζωή του αγρότη και να τον απαλλάξουμε από γραφειοκρατικό βάρος ώστε να μπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστος στην δουλειά του, αφ’ ετέρου να έχουμε τα εργαλεία και τα δεδομένα εκείνα για την αποτελεσματική χάραξη και υλοποίηση πολιτικών με προμετωπίδα την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων. Ταυτόχρονα, η διαλειτουργικότητα θα μας δώσει την δυνατότητα να ελέγχουμε ταχύτερα τη σύννομη καταβολή των ενισχύσεων και όλων των πληρωμών από τα αναπτυξιακά και επιχειρησιακά προγράμματα».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: 

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΑΑΤ, κ. Δαμιανός Αλιφραγκής, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παράγωγης ΥΠΑΑΤ, κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρης Παπαιωάννου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εισαγωγών, Εξαγωγών και Ενδοενωσιακού Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Τροφίμων ΥΠΑΑΤ, κ. Μαίρη Γιαννιού, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών ΥΠΑΑΤ, κ. Νέστορας Πεταλάς, ο  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γιώργος Μονδέλος, ο εκπρόσωπος του Τμήματος  Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρης Καλογρίδης, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Γραμματειακής & Τεχνικής Υποστήριξης ΕΦΕΤ, κ. Γεράσιμος Καββαδίας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος & Κρέατος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Στράτος Νικολάου και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πληροφορικής ΕΛΓΑ, κ. Μαρία Μπαλατσού.

Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης εκσυγχρονίζει τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου και με στόχο τον ενδελεχέστερο έλεγχο της αγοράς, προχωρά στην υλοποίηση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών.

 Η υλοποίηση της συνεργασίας αυτής ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου με την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο εποπτευόμενων φορέων το οποίο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν.

 Με τη συγκεκριμένη συμφωνία επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της αγοράς μέσω της συσχέτισης των επιμέρους στοιχείων που διαθέτουν οι δύο Οργανισμοί με τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια τους προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των καταναλωτών.

 

Συγκεκριμένα, τα συστήματα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που θα συνεργάζονται πλέον με τις βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι:

 

  • Το «ΑΡΤΕΜΙΣ», η διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας καταχωρούνται στοιχεία από τις υπόχρεες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς του γάλακτος και του κρέατος  (παραγωγή, ισοζύγια, εμπορία, σφαγές, κ.λπ.)

  

  • Το «i-AGRO», το πληροφοριακό σύστημα που πρόσφατα αναπτύχθηκε για την ολοκληρωμένη διαχείριση (νέα πρότυπα AGRO 2) και επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση δεδομένων εφαρμογής και πιστοποίησης, που τηρούνται από κάθε πιστοποιημένη γεωργική εκμετάλλευση/επιχείρηση. Επιπλέον, περιέχει πληροφορίες σχετικά με την επιθεώρηση, τη δειγματοληψία και τα ευρήματα από τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Πιστοποίησης και τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. 

 

Η διασύνδεση των παραπάνω πληροφοριακών συστημάτων θα συνδράμει καθοριστικά στη διασταύρωση στοιχείων, στην απλούστευση των διαδικασιών, στην εξαγωγή στατιστικών στοιχείων και άλλων χρήσιμων δεδομένων καθώς και στην ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας και αποθαρρύνοντας παράνομες και παράτυπες πρακτικές.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-05-2020 17:07Κώστας

Η Υφυπουργός δουλεύει και ο Μάκης σπεύδει να βγάλει και αυτός ανακοίνωση.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές