BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ρύθμιση για επιδοτήσεις σε εκτάσεις εκχερσωμένες που έχουν εξαγοραστεί

Ρύθμιση με την οποία οι αγρότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν κανονικά να λαμβάνουν επιδοτήσεις και να καλλιεργούν τη γη που προέρχεται από εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις οι οποίες έχουν εξαγοραστεί με διατάξεις των Νόμων 4280/2014 και 4467/2017, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στα πρότυπα του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Galotses-agrotis

Γιώργος Κοντονής

6
6

Η ρύθμιση αυτή, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των εξαγορών στις οποίες είχαν προβεί οι αγρότες έναντι τιμήματος, με τις εκτάσεις που λαμβάνουν επιδοτήσεις και επηρεάζονται να υπολογίζονται στα 350.000 στρέμματα. Στην ρύθμιση που προωθείται, το υπουργείο θα είναι σε θέση να συνεχίσει να παραχωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη γη στους ενδιαφερόμενους που τη δούλευαν μέχρι τώρα έναντι τιμήματος.

Να σημειωθεί εδώ πως δεν αλλάζει κάτι στις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών περιοχές που ο χαρακτήρας τους άλλαξε νομίμως πριν από το 1975, από δασικός σε άλλης μορφής, με ισχύουσες πράξεις της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, οι ήδη αναρτημένοι ή κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να αναμορφωθούν, ουσιαστικά εξαιρώντας τις εκτάσεις που θα υποδειχθούν ψηφιακά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγοντας το δρόμο στους αγρότες να διεκδικήσουν επιδοτήσεις που δεν είχαν καταβληθεί λόγω «μπλεξίματος» με τις δασικές εκτάσεις.

Όσον αφορά την απόφαση ΣτΕ αυτή έρχεται μετά από προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) που αφορούσε στη συνταγματικότητα τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι αποφάσεις βασίζονται σε διατάξεις των νόμων 4280/2014 και 4467/2017, με τις οποίες δόθηκε η πλήρους εξαγοράς εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 και αγοράς του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007. Να σημειωθεί ότι η σχετική δυνατότητα έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία έως τις 8 Αυγούστου 2020.

 Σημειώνεται εδώ πως, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΕΝ με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, κτήματα τα οποία είχαν αποδοθεί με σφραγίδα του ελληνικού κράτους –ακόμα και από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή (προ του 1975)- σε Έλληνες πολίτες για αγροτική χρήση –εφ’ όσον βεβαίως παραμένουν και σήμερα αγροτικά- θα μπορούν κανονικά να αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους χωρίς προβλήματα και χωρίς να θεωρούνται δάση. Παράλληλα, όσοι πολίτες έχουν ήδη δικαιωθεί από επιτροπές αντιρρήσεων μπορεί να προβούν στην αξιοποίηση των ακινήτων τους χωρίς να περιμένουν την εκδίκαση των υπολοίπων αντιρρήσεων σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα.  

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

21-05-2020 16:26Γεώργιος

Ποτέ δεν κατάλαβα το νόημα των ενστάσεων για τις χαρακτηριζόμενες ΑΔ εκτάσεις. Όντως οι εκτάσεις αυτές προ του 1945 ήταν εμφανιζόμενες ως καλλιεργήσιμες και μετά για τον άλφα βήτα λόγο αφέθηκαν και παρουσιάζονται σήμερα ως δασικές. Δασικές γιατί; Επειδή υπάρχουν σε μερικά δέντρα και λίγοι θάμνοι διάσπαρτα στην έκταση; Σε αυτές τις περιπτώσεις χωρίς καμία ένταση και οποτεδήποτε η διοίκηση θα έπρεπε να εξετάζει τις περιπτώσεις και να δίνονται στους ιδιοκτήτες τους. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει δάσος δηλαδή ολόκληρη η έκταση με μεγάλα δέντρα θα έπρεπε να δοθούν χωρίς εντάσεις έστω με αποχαρακτηρισμό αλλά με συνοπτικές διαδικασίες.

Απάντηση

19-05-2020 15:15απογοητευμένος

γι'αυτούς που καταπάτησαν δασικές εκτάσεις, θα υπάρξει ρύθμιση ώστε να τακτοποιηθούν. Για αυτούς οι οποίοι για διάφορους λόγους, άφησαν ακαλλιέργητα τα χωράφια τους για μερικά χρόνια και φύτρωσαν μερικοί θάμνοι, έρχεται το κράτος και ουσιαστικά δημεύει τις περιουσίες τους κυρρήσοντας τις ΑΔ δασικές.Έχουν δεσμεύσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα με το έτσι θέλω!!!Γι αυτές τις περιπτώσεις δεν θα υπάρξει καμία ρύθμιση ώστε να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε ή θα περιμένουμε καμιά εικοσαριά χρόνια παρόλο που κάναμε ενστάσεις επί των δασικών χαρτών το 2017.Αλλά ξέχασα, στην Ελλάδα άμα είσαι καταπατητής ή οικοπεδοφάγος πάντα επιβραβεύεσαι!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές