Σε συνάντηση που είχαν οι συντελεστές της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς την Δευτέρα 1 Ιουνίου, έθεσαν από τη μία θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές εξερχόμενοι από μια δύσκολη χρονιά, διαμορφώνοντας από την άλλη ένα πρώιμο στρατηγικό σχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης σε περισσότερο από το 40% της παραγωγής.
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά το σχετικό δελτίο:
Την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 συνήλθαν στην Αθήνα, στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) εκπρόσωποι μελών της Οργάνωσης, από Οργανώσεις Παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων που καλλιεργούν και παράγουν ελαιόκαρπο της ποικιλίας Καλαμών και από την ΠΕΜΕΤΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στο προϊόν.
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ έθεσαν το θέμα ακυρώσεων παραγγελιών και αναβολής εκτέλεσης συμβολαίων απο πελάτες του εξωτερικού για τον κλάδο HoReCa (αντιπροσωπεύει πλέον του 70% των εξαγωγών του προιόντος) και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου δεν φαίνεται πότε θα τελειώσει η κρίση. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των παραγωγών που προέρχονται από μια χρονιά με σημαντικό απόθεμα.
Συμμετοχικά αποφασίστηκε οι μεταποιητές-εξαγωγείς (ΠΕΜΕΤΕ) να στηρίξουν τους παραγωγούς και οι παραγωγοί να κάνουν υπομονή ώστε, με το άνοιγμα της αγοράς να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες.
Όμως οι δαπάνες για τις καλλιεργητικές εργασίες τρέχουν και η ρευστότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων-ελαιοπαραγωγών έχει εκλείψει. Για την ενίσχυση της ρευστότητας, οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών έθεσαν:
- θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων - διευκολύνσεων ως επίσης και
- μετ’ επιτάσεως το θέμα θέσπισης Κ.Α.Δ. για τους παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών και άμεσης καταβολής ενίσχυσης εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, που δικαιούνται, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχίσουν να παράγουν το προϊόν, στηρίζοντας την οικονομία τους και τις εξαγωγές, οι οποίες υπερβαίνουν το 85% της παραγωγής
Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι, παρ’ όλη την κρίση, η ομόνοια του κλάδου ενδυναμώθηκε και συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα ποιότητας, νέας προσέγγισης και προστασίας για την Ελληνική Επιτραπέζια Ελιά Καλαμών / Kalamata Olives, και προς τον σκοπό αυτό
- συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί η εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης σε περισσότερο από το 40% της παραγωγής
- παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υποβολής ενός εθνικού φακέλου ΠΓΕ και
- αποφασίστηκε να ενδυναμωθεί ο ρόλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).